Waarom zou je meerdere Kontrakten op enig moment voor eenzelfde produkt bij eenzelfde klant hebben ?
Niet dat ik alles wil (of moet) weten, maar het komt raar op mij over, terwijl jullie dat kennelijk toch zo hebben.
Zoals je in
http://ha1.heartprofit.nl/profit/index.php?topic=19094.0 hebt kunnen zien, kunnen we uit meerdere kontrakten kiezen, mits de betalingskondities maar gelijk waren.
Zoals je merkt is het voor ons erg vanzelfsprekend dat 1 debiteur meerdere kontrakten tegelijkertijd open heeft staan.
Ik heb er niet alle verstand van, maar als ik onze verkoper goed heb begrepen, is de prijs van het product gekoppeld aan de prijs van Tarwe op de termijnmarkt. (info:
http://www.liffe-commodities.com)
Het is voor de klant dus gokken wanneer hij voor een bepaald kwantum een bepaalde prijs vast wil leggen. Vergelijk het maar een beetje met het vastzetten van een rentevaste periode van een hypotheek. Alleen dan in porties.
Dus zoals de schermvoorbeelden ook al een beetje laten zien: In november is er een 'aantrekkelijke' prijs, en legt 'ie x ton vast voor 18 euro voor 1-1-2008 t/m 30-6-2008. Dan moet er later nog wat meer bij, hup 2e kontrakt. Voor een andere prijs. Jouw verhaal van boete's begrijp ik niet (of komt in onze situatie niet voor). Al die kontrakten worden namelijk (bij meel altijd) vol gemaakt.
Bij dat laatste zit dan ook nog even iets vervelends: Profit staat zonder meer toe dat je méér levert dan de openstaande kontrakthoeveelheid. Dat laatste is in bepaalde situatie's erg irritant. Dus stel: openstaand 40 ton, levering 41 ton, dus nog te leveren wordt dan -1. (1 ton meer geleverd dan de afgesproken kontrakthoeveelheid). Dit gaat zonder enige vorm van waarschuwing. Ik wil hier (nog) niet zeggen dat je het moet blokkeren. We gaan even ervaren hoe het is om te werken met kontrakten, en indien nodig moeten we nog maar eens kijken of we leveringen die de openstaande kontrakthoeveelheid overschrijden, wel willen accepteren.