Beste DirkJan,
Het is misschien wel het beste om meteen de koe bij de horens te vatten:
De PGS is zoals het al wordt gezegd een handleiding/handreiking die een basis veiligheidsniveau vastlegd met richtlijnen die in de
onderhandelingen tussen vergunningverlener (gemeente) en vergunninghouder (bedrijf) kunnen worden gebruikt. en is geen "wet van Meden en Perzen"
De PGS is echter geen wet en er is ruimte in hoe ermee om te gaan, vandaar dus jouw opmerking dat sommige gemeenten opslag van wat vroeger K4 stoffen waren in kunststof containers wel toestaat zonder aanvullende voorzieningen en andere gemeenten doen dit niet.
Dit heeft echter ook te maken met meer factoren, zoals de gewenste opslaghoeveelheid, afstand tot "gevoelige objecten" (scholen, ziekenhuizen e.d. zoals omschreven in het "Besluit externe veiligheid") en de kans op domino effecten bij de omliggende bedrijven.
In de PGS staat voor zover ik weet alleen een verwijzing naar kunststof verpakkingen en (licht)ontvlambare stoffen. Hier heb je het dus over materialen waar het vlampunt onder de 55 of 60°C ligt (CPR vs. PGS). En dan alleen nog mbt de combinatie met een sprinkler installatie.
Het staat de gemeenten echter altijd vrij om aanvullende eisen (mits gemotiveerd) op te nemen in de WM-vergunning. Het enige wat je als bedrijf dan kan doen is hier formeel tegen in beroep te gaan.
Het belangruikste is n.l. voor de PGS15 paragraaf 1.8: Gelijkwaardigheidsbeginsel.
Op basis van deze paragraaf kun je afwijken van de in de richtlijn aangegeven voorkeur, mists goed onderbouwd en uiteindelijk leidend tot een gelijk of beter veiligheidsniveau in de inrichting.
mvg
Marco de Kraa
PS link naar PGS :
http://www.vrom.nl/pagina.html?id=9258#PGevStof