Heart-Profit ERP
November 27, 2024, 04:36:15 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
   Home   Help Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: (4) Scanterminal Mengsel Maken (LOTSSTMM)  (Read 1682 times)
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Wouter Rijnbende
Administrator
Partner
*****
Offline Offline

Posts: 5367


View Profile WWW
« on: December 13, 2017, 09:22:47 am »


Algemeen
Het maken van mengsels gebeurt op de produktielokatie zelf en dus niet in een grondstoffenmagazijn. Dat is, waar deze funktionaliteit voor gevaarlijke stoffen is ontwikkeld, mag dit niet anders.

Bij het maken van een Mengsel besluiten we (op de produktielokatie) een leeg vat te pakken, en daar diverse kleinere hoeveelheden in te gooien van de produkten die in een specifeke P.O. nodig zijn. Een dergelijk Mengsel is daarmee dus wél voor een specifieke Produktieorder! (Raaplijst) en het Mengselvat zal dan ook helemaal leeggepompt moeten worden in de betreffende Produktieorder (stap).
N.b.: Het uitgangspunt is onverwijld dat we een leeg vat pakken omdat het onmogelijk is om van te voren te weten - dan wel te arrangeren - dat we met een bestaand vat met daarin de juiste hoeveelheid zouden kunnen beginnen. Dit ook niet proberen (te arrangeren) want de funktionaliteit is hiervoor niet gemaakt.

Ondanks dat Mengsels in een Vat (kunnen) zitten, geldt dat we Mengsels niet met een Vatenkaart boeken. Er is nl. een verschil tussen beiden (niet-mengsel en mengsel), immers, Vatenkaarten zijn kaarten die op Vaten liggen die óngeacht Produktieorder-Raaplijst ziijn opgehaald, terwijl Mengselkaarten bij Vaten horen te liggen die wél specifiek voor een Produktieorder-Raaplijst zijn gemengd. Menselkaarten hebben derhalve separate kaarten (stringent advies : verschillende kleuren kaarten). Een ander verschil t.o.v. een Mengselkaart, is dat een Vatenkaart naar slechts één Voorraaditem (Vat) verwijst, terwijl een Mengselkaart (net als een Ophaalkaart voor poeders) meerdere produkten zal bevatten. Dit is cruciaal voor het (begrip van) het verdere verloop, vooral voor de operator.



Lokaties
Een Mengselkaart is op zich gewoon een Lokatie. Bij de Lokatiegegevens kan worden ingesteld dat de Lokatie als Mengselkaart gebruikt wordt:



Voor de identifikatie van een Mengselkaart geldt dat een Mengselkaart altijd moet beginnen met de 2 letters van het Produktiemagazijn waarvoor dat mengsel geldt (PT bijvoorbeeld) en logischerwijs voegen we een letter "M" toe van Mengsel. We krijgen dan dus bijv. PTM01 t/m PTM99 (en als dat niet voldoende is, dan kunnen we met PTMAA t/m PTMZZ er nog 676 Mengselkaarten bij maken).

Geadviseerd is dus om al dit soort "Lokatie kaarten" een eigen kleur te geven, met de tekst erop waarvoor ze bedoeld wordt. Als er letterlijk een kaart in omloop is waar "Mengselkaart" op staat, is dat meteen voor iedereen duidelijk.



Wanneer maken we een mengsel?
Een Mengsel wordt gemaakt zodra iemand vindt dat dat beter uit komt. Dat is, dat zou een reden kunnen zijn (je doet wat voorwerk door (kleinere) hoeveelheden vam meerdere vaten bij elkaar te gooien, om deze in één keer leeg te laten slurpen door de processautomatisering). Maar, de betere reden is dat de benodigde hoeveelheid dusdanig gering is, dat dit niet valt aan te sturen door de processautomatisering (overshoot en anders undershoot die weer zal worden gevolgd door (nog meer) overshoot).
 
Mengsels zijn eigenlijk gewoon (deel) overboekingen van Vatenkaarten naar Mengselkaarten. Toch is hier een separaat scherm voor nodig, immers, een Mengsel maken we voor een specifieke Produktieorder (die dus aan het systeem kenbaar moet worden gemaakt).
Om een Mengsel te kunnen maken zal er eerst voorraad moeten zijn verplaatst naar het Produktiemagazijn.


In de Receptuur kan middels een PCC (Process Control Command (module Profit-ProcessControl)) worden aangegeven dat er een Mengsel moet worden gemaakt.
Dit is echter puur informatief, en doet verder helemaal niets. Het attendeert iemand er hooguit op dat het slimmer is om een Mengsel te maken.
Let op : Intussen is het zo dat parallel aan de ontwikkeling van de onderhavige funktionaliteit in Profit, tevens funktionaliteit aan de processautomatisering kan zijn - of zal zijn toegevoegd, die wetenschap heeft van de mengsels en daarmee eenmalig om de totale hoeveelheid "mengsel" vraagt, in plaats van om de (bijvoorbeeld) 3 grondstoffen in serie. Het is en blijft aan de operator (die deze kennis moet hebben) om het mengsel te maken, of juist niet. Feit is wel dat als dit niet in de Receptuur is aangegeven als mogelijkheid (een blok met te mengen grondstoffen) de operator niet kan weten wat mogelijk is. De operator mag ook niet naar eigen inzicht handelen in verband met onbekende reakties (van de grondstoffen).

Edit:
Merk op dat het genoemde voorbeeld in bovenstaande schermprint, van Raaplijst 4 & 5, eigenlijk niet juist zijn. We werken immers met vaste recepturen voor vaste batchgroottes, en het Recept kan daarin aangeven dat het slimmer is om wel/geen mengsel te maken. De hoeveelheden in bovenstaande schermprint, 310 Kg en bijna 2100 Kg voor Raaplijst 5) zijn veel te groot om in een Mengselvat te passen. Het opnemen van de PCC Mengsel Maken is bedoeld voor een situatie als hieronder:



waarbij we te maken hebben met hoeveelheden die wel tezamen in een Mengselvat passen.
/edit

Voor wat haken en ogen, zie ook in het laatste hoofdstuk van dit topic.




Scanterminal Mengsel Maken - Tab 1 - Scan Produktieorder (Raaplijst)
In het eerste scherm scannen we (weer) de Produktieorder Raaplijst (of de Produktieorder, met als gevolg dat we in het 2e tabblad de P.O. Raaplijsten moeten selekteren).





Scanterminal Mengsel Maken - Tab 2 - Selekteer P.O. Raaplijst
Afhankelijk van of er een PO of een Raaplijst is gescand volgt al dan niet het 2e scherm met selektie Raaplijst.


Het scherm toont weliswaar 3 P.O. Raaplijsten (voor vloeibaar), maar, alle 3 zijn 'disabled'. We kunnen de Raaplijsten niet selekteren.

Sinds de introduktie van het scherm waarin een eerst een werkverdeler zal gaan aangeven welke Raaplijsten geraapt mogen worden, geldt impliciet dat het niet (meer) is toegestaan om alvast Mengsels te gaan maken voor Raaplijsten waarvan niet is aangegeven dat ze geraapt mogen worden. Mengsels maken we immers uit voorraad die eerst met een Vatenkaart naar de Produktievloer is verplaatst, en het Ophalen van Vaten doen we alleen voor die P.O. Raaplijsten waarvan de werkverdeler heeft aangegeven dat ze geraapt mogen worden. Zouden we nu Mengsels toestaan voor andere orders, dan kapen we alsnog voorraad weg die is opgehaald voor andere Raaplijsten.

Als de werkverdeler zo'n Raaplijst als 'Te Rapen' scant (zie ook topic Scanterminal Te Rapen Raaplijsten) :


is die Raaplijst niet meer geblokkeerd op het Mengsel scherm.






Scanterminal Mengsel Maken - Tab 3 - Selekteer Artikel
Nadat de P.O. Raaplijst bekend is zal het 3e Tabblad de Vloeibare Artikelen tonen die in die Raaplijst nodig zijn:



Hoewel we zouden kunnen volstaan met het overboeken van een Vatenkaart naar een Mengselkaart tonen we hier (net als bij het Vatenscherm) ook hoeveel behoefte er is aan dit produkt en hoeveel voorraad er is van het produkt in het PT Magazijn. Een blok, vergelijkbaar aan zoals dat op het Vatenscherm is opgenomen, toont hier de volgende informatie:

Rood/Groen:
Een groen blok geeft aan dat er voorraad aanwezig is (van het betreffende produkt) op PT Lokaties om een Mengsel te kunnen maken.
Een rood blok geeft aan dat er geen voorraad aanwezig is (van het betreffende produkt); er zal eerst een Vat moeten worden opgehaald.

Button:
De button bevat het Artikelnummer van het Vloeibare produkt welke in deze P.O. Raaplijst behoeftig is. Een click op deze button aktiveert het Tabblad waarop voor we dit produkt een mengsel gaat maken.

1e Regel:
Op de 1e regel van een blok treffen we de Omschrijving van het Artikel aan.

2e Regel:
De 2e regel toont bij (R) het aantal eenheden wat we van dit produkt nodig hebben op de geselekteerde Raaplijst.
(R) 45,6 zegt dat er 45,6 Kg nodig hebben van Artikel AT303.

De (T) waarde toont de totale hoeveelheid die van dit produkt nodig is, op alle P.O. Raaplijsten waarvan is aangegeven dat ze geraapt mogen worden.

3e Regel:
Links wordt middels een 4 cijferig getal het Regelnummer aangegeven waarop dit produkt in de Produktieorder is opgenomen, bijv. 0108.
PT staat voor het Produktiemagazijn.
De 195,0 Kg die rechts staat, geeft aan hoeveel voorraad er van dit produkt aanwezig is op het Produktiemagazijn.

Nb: Merk op dat de (T) 659,1 zoals getoond bij Artikel AT303 weer overeenkomt met de (T) waarde zoals getoond op het Scanterminalscherm Ophalen Vaten.





Scanterminal Mengsel Maken - Tab 4 - Selekteer Voorraaditem
Met een click op een van de Artikelbuttons uit het 3e Tabblad geven we aan dat we dat produkt in ons Mengselvat willen gooien. Het 4e Tabblad opent zich.


Op zich een scherm die we al vaker gezien hebben, maar, opvallend aan dit scherm is dat er alleen Charges worden getoond die op Vatenkaarten liggen in het Produktiemagazijn van de P.O. Raaplijst waarmee we bezig zijn. In bovenstaand voorbeeld zien we dat er 1 restvat ligt met een inhoud van 24,984 L en dat er ook nog een vat van 170 L ligt. De fysieke lokatie van die vaten is echter niet bekend, anders, dan dat van Vaten is gesteld dat deze altijd in het Produktiemagazijn behoren te liggen (en nooit ergens in de normale voorraad achter mogen blijven met een Vatenkaart). De vaten zullen dus hoogstwaarschijnlijk te vinden zijn in de natte ruimte van Magazijn PT.

Nb: Voorraad op Mengselkaarten (die kwa Identifikatie ook met PT beginnen) zullen hier niet worden getoond. We tappen enkel uit Vaten naar een Mengselvat, en eenmaal een produkt in een Mengelvat behoort het er niet meer uitgeboekt te worden.

Aangezien Vaten altijd beschikken over een uniek (Sub-) Chargenummer, hebben we nu ineens twee manieren waarmee we kunnen aangeven uit welk Vat we willen boeken. Een scan van het Chargenummer van het Vat identificeert het vat, maar ook een scan van de Vatenkaart zal het vat selekteren. De Gebruiker mag zelf bepalen welk van de twee hij scant; beide zullen leiden tot de selektie van hetzelfde vat.



Scanterminal Mengsel Maken - Tab 5 - Overboeken naar Mengselkaart
In onderstaand voorbeeld scan ik het Vaten o.b.v. Vatenkaart PT281, waarna het 5e Tabblad aktief wordt. Op dat Tabblad geeft de Gebruiker aan hoeveel ze uit het vat wil overboeken, en naar welke Mengselkaart dat geboekt moet worden. Hij vult de hoeveelheid in, en scant de Mengselkaart die op het Mengselvat ligt.


Nb: De praktijk moet maar even uitwijzen wat hier handig is. Op dit moment komt dit scherm standaard met een hoeveelheid van 0,000 Kg komen, en zal de Gebruiker zelf aan moeten geven hoeveel uit het Vat moet worden geboekt.  In dit specifieke voorbeelde zouden we kunnen stellen dat het handig is dat we direkt de hele hoeveelheid voorstellen, maar, we gaan er vanuit dat die hoeveelheid niet altijd door het systeem kan worden bepaald (hang af van de aanwezige (inhoud van de) vaten.
 
In tegenstelling tot het Ophalen van Vaten, alwaar we 'voldoende' moeten ophalen maar altijd de mogelijkheid moeten hebben om 'meer' te kunnen rapen, geldt dat Mengsels specifiek voor een Produktieorder-Raaplijst worden gemaakt. Als de behoeftige hoeveelheid van ons produkt in een Mengselvat is geboekt, moeten we het produkt niet nogmaals kunnen selekteren, immers, als het Mengselvat wordt leeggepompt hebben we al voldoende voor deze order.
Het Artikel verdwijnt dan derhalve uit de Artikellijst op Tabblad 3.





Opmerkingen:
Geen Emballageset
Uitgangspunt voor het gebruik van bovenstaande schermen is dat er géén Emballageset wordt gedefinieerd voor vaten. Profit doet er expliciet niets mee! Op dit moment wordt gewoon aan die uitgangssituatie voldaan, dus, geen probleem. Echter, zou iemand in de toekomst bedenken een Emballageset te maken voor een Vat, dan moet er meer gebeuren. Als wij nu 25 Kg uit een Vat overboeken naar een Mengselvat, dan is dat Mengselvat een "Lokatie" en zijn de produkten in dat vat normale "Voorraaditems". Maar, een Voorraaditem heeft wel een Verschijningsvorm nodig, en die wordt nu gekopieerd van het vat waaruit de voorraad wordt gehaald. Strikt genomen klopt dat niet, en zou de inhoud moeten worden omgevormd naar "bulk" of i.d.
I.v.m. de impact op de overige schermen binnen dit ontwerp doen we dat nu niet, simpelweg 'omdat het niet nodig is'.
Wordt dit maatwerk ingezet bij iemand die wel met Emballagesets voor Vaten werken, dan zal een deel van dit ontwerp moeten worden herzien. Het eerste wat bijv. fout zal gaan is dat als we 5 produkten in ons mengselvat hebben, allen in de Verschijningsvorm "Vat", en we het Mengselvat leegpompen, er (dus) 5 lege vaten worden opgeboekt (als staat ingesteld dat Vaten hergebruikt kunnen worden).

Niet uitschepbare hoeveelheid
Net als bj Weegbakken is het voor Vaten eveneens mogelijk om een niet-uitschepbare-hoeveelheid in te kunnen stellen. Stel dat deze op 5 Kg voor een Vat wordt gezet, dan geldt dat als we een vat hebben van 180 Kg, het uitgangspunt is dat we hier slechts 175 Kg uit kunnen halen (de rest blijft aan de wand van het vat zitten, of op de bodem van het vat liggen). Voor het Scanterminalscherm 'Ophalen Vaten' impliceert dit dat de kans bestaat dat we een vat meer moeten ophalen dan het in eerste aanleg lijkt (als er 176Kg nodig is zal er een extra vat moeten worden opgehaald naast het vat waar 180Kg in zit). Echter, bij Mengsels krijgen we alsnog een ander probleem. Bedenk dat 10 Kg produkt A, 10 Kg B, 10 Kg C en en 10 Kg D in een Mengselvat gooien. Ons Mengselvat bevat daarna 40 Kg. Maar, ervanuitgaande dat we 5 Kg niet uit dit vat kunnen halen, zou daaruit kunnen volgen dat we nu 5 Kg te kort komen; we hadden immers 40 Kg nodig, en kunnen maar 35 Kg uit het vat tappen (de rest is niet uitschepbaar).
Edit : Het is aan de Receptuur om rekening te houden met de niet uitschepbare hoeveelheid (deze zin vervangt een langere tekst die niet ter zake doende wordt geacht).


Mengsels maken uit blikken
Het lijkt op zich voor de hand liggend dat dit "vanzelf" eveneens mogelijk is, maar dit is nu toch niet ondervangen;
Een "Vat" kan uniek gescand worden op basis van een Vatenkaart; we weten dan precies uit welk vat we iets moeten overboeken.
Bij blikken zal gelden dat de Barcode leidt tot een pallet waarop bijv. 40 blikken van 20 Kg staan; die pallet kunnen we wel scannen, maar een specifiek blik niet. Als we nu 5 Kg uit 1 blik halen, dan liggen er 39 blikken van 20 Kg + 1 blik van 15 Kg op de pallet, waarbij we het blik van 15 Kg niet separaat kunnen scannen van de andere blikken. Mocht Mengsels maken uit blikken aan de orde zijn, dan zal eerst moeten worden uitgewerkt hoe we dat blik van 15 Kg kunnen aansturen (en waarbij het mogelijk al begint bij 'hoe herkennen we aan de buitenkant dat dát het blik is waar al wat uitgehaald is').
Edit : Een mengsel mag best worden gemaakt uit blikken die volledig worden gebruikt. Maar dat is dan wel de voorwaarde !
« Last Edit: December 13, 2017, 12:48:54 pm by Peter Stordiau » Logged

Heart-Profit company ID : HA
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.066 seconds with 19 queries.