Een Gebruiker kwam tot ons met het volgende probleem. Een Artikel mag in een bepaalde Verschijningsvorm niet meer gevoerd worden (omdat een bepaalde gevaarlijke stof dan in te grote hoeveelheden in een verpakking zit die daar niet voor geschikt is). Omdat de Verschijningsvorm in het verleden wel is gebruikt bij dit Artikel, mag de Artikel-/Vrs niet meer worden verwijderd (omwille van de historie). Middels de Aktiefperiode van de Artikel-/Verschijning werd gepoogd het Artikel te deaktiveren in de hoop dat het niet meer verkocht kon worden. Op zich een juiste werkwijze, ware het niet dat het produkt toch op Verkooporderregels kon worden toegvoegd. Rara...
Met wat uitzoekwerk is de oorzaak achterhaald, en die willen we middels deze Releasenote graag even delen.
De Aktiefperiode is in 1998 ontwikkeld om ervoor te kunnen zorgen dat bepaalde Artikelen, of Artikel-/Verschijningen niet meer verkocht kunnen worden, al dan niet 'in een bepaalde periode'. Daarmee kunnen we een nieuw produkt toevoegen welke "nog niet" verkocht mag worden, maar kunnen we ook aangeven dat een produkt "niet meer" verkocht mag worden. Zie verder ook Trefwoord "Aktief Periode".
Let op: Het niet-aktief maken van een Artikel is alleen ontwikkeld om de "verkoop" van een produkt tegen te gaan; in theorie zijn er nog talloze andere plekken in het systeem waar een dergelijke kontrole/blokkade gewenst kan zijn, doch daarvan hebben we toegestaan om dit uit te sluiten van het ontwikkelde maatwerk (welke anders te duur zou uitvallen voor de klant die deze aanpassing initieerde). Verkoop triggert een "uitgaande behoefte", en als we die blokkeren, dan nemen we de behoefte aan dit produkt weg, en ervanuitgaande dat we niets zullen gaan produceren of inkopen wat we niet nodig hebben, hoeven we alsvanzelf elders niets te doen. Dit neemt niet weg dat we de boel wel "fout" kunnen inrichten, bijvoorbeeld door een Bestelniveau (minimale voorraad) vast te leggen bij een Artikel(-/Verschijning) die niet aktief is; dat triggert nl. alsnog weer een behoefte. Ook kunnen we het systeem "fout" gebruiken, door bijv. zelf een Produktieorder toe te voegen waarin we gaan afvullen in een Verschijningsvorm die niet meer aktief is (maar waarom zouden we dat doen als ze niet meer behoeftig is?) Resumer: we hebben toegestaan niet het hele pakket hierop dicht te spijkeren, maar, middels aanvullend maatwerk kunnen we natuurlijk altijd her en der nog benodigde blokkades inbouwen.
Wat in het Trefwoord niet beschreven was, is dat de "Aktief Periode" samenhangt met een rubriek "Weergeven Niet-Aktieve-Artikelen J/N" op Gebruikersniveau. Laten we eens als voorbeeld het genoemde probleem hanteren: ik wil een Artikel niet meer in een bepaalde Verschijningsvorm hanteren. Als het systeem zou toestaan dat we de Artikel-/Verschijning konden verwijderen, dan kwam ze niet meer voor in de Raadpleegfunktie. Als we een Artikel(-/Verschijning) niet aktief maken, hebben we in principe hetzelfde effekt, ware het niet dat ze er formeel nog wel is, maar alleen niet "weergegeven" moet worden. Maar... wat nu als we een fout hebben gemaakt, en we het Artikel weer aktief willen maken (denoods omdat het om een Oranje-tompouzen gaat die we alleen rond Koningsdag produceren), en welk produkt de rest van het jaar niet aktief is. Als we het Artikel niet meer zouden zien, kunnen we haar ook niet wijzigen. Derhalve is op Gebruikersniveau een rubriek "Weergeven Niet-Aktieve-Artikelen J/N" opgenomen. Voor het gros van de gebruikers staat deze op Nee, en voor slechts enkele (en standaard ook voor een gebruiker die als Manager gedefinieerd is) geldt dat deze altijd WEL getoond wordt.
De helptekst aldaar beschrijft dat als we dergelijke niet-aktieve-artikelen mogen zien, dan mogen we haar ook op een Verkooporderregel plaatsen (ondanks dat het produkt niet aktief is !). Echter, met 1 beperking: er moet wel voldoende voorraad aanwezig zijn...
Als een Gebruiker de Niet-Aktieve-Artikelen niet mag zien, volgt er een blokkade bij het Toevoegen van een Verkooporderregel direkt na invulling van Artikel-/Verschijning. Mag de Gebruiker de Niet-Aktieve-Artikelen wel zien, dan wordt dit gezien als een speciale Gebruiker die meer rechten heeft als een normale Gebruiker, en die zelf kan beoordelen of iets wel/niet mag. Er volgt dan ook geen blokkade, maar een "Let op:..." melding. Vanwege de beperking "er moet wel voldoende voorraad zijn" volgt de kontrole nadat de bestelling is ingevoerd.
Dat "kontroleren of er voldoende voorraad aanwezig is" maakt gebruik van een stukje funktionaliteit welke ook al jaren aanwezig is in Profit. De Voorraadkontrole zoals instelbaar bij de Bedrijfsparameters Verkoop. Dit is ooit ontwikkeld voor een klant die een P.O. planning heeft tot 6 weken in de toekomst. Ieder produkt welke buiten deze planningshorizon wordt verkocht, mag zonder meer verkocht worden, immers Produktie heeft nog tijd genoegd om een order in te plannen als e.d. produkt niet voorradig is. Als we echter iets verkopen binnen de Planningshorizon, dan zal dit alleen verkocht kunnen worden indien de VTV (Verwachte Technische Voorraadhoogte) toereikend is; ofwel, als we het produkt op voorraad hebben, en het nog niet voor iets of iemand anders benodigd is.
En daar kon het fout gaan.
Als iemand niet met deze Planningshorizon werkt, ging het goed. Als iemand wel met een Planningshorizon werkt en deze datum periodiek opschuift, ging het ook goed, maar als iemand ooit met de Planningshorizon getest heeft, en er vervolgens niets meer mee deed, ging het fout. Immers, als er wel een datum is ingevuld maar het betrof een datum die in het verleden lag, dan lag als vanzelf iedere Leverdatum na die Planningshorizondatum en werd de Voorraadkontrole alsnog NOOIT uitgevoerd. Resulaat: we konden een Artikel welke niet-aktief was toch verkopen.
Die Voorraadkontrole is per heden ook op deze situatie aangepast !
Funktie | Omschrijving | Dtm.Vl.Wyz | Dtm.L.Wyz |
LOVRIAVF | Bepalen Inhoud en Aantal Voorraad en Faktuureenhee | 01-04-2015 | 04-04-2016 |