Ik vind het er niet duidelijker op geworden.
De Bank-Identifikatie bestaat in Profit al ruim 20 jaar, en had m.i. altijd al als BIC code opgezet moeten worden.
Klanten die al betalingen aan het buitenland verrichtten, hadden altijd al een Bank-Identifikatie nodig (en nu nog steeds). Daar is niets aan verandert.
Bij Binnenlandbetalingen is nooit een Bank-Identifikatie nodig geweest, en ook nu met SEPA hoeft er bij Nederlandse Crediteuren (uitgaande van een Nederlandse administratie) geen Bank-id te worden ingevuld. Dit blijkt ook uit het scherm die al zegt dat het i.g.v. NL niet verplicht is.
Omdat dát schijnbaar niet duidelijk genoeg is, is nu de opmerking toegevoegd dat een Bank-Identifikatie geen BIC code is (logisch, anders heette het wel BIC code).
De verwarring wordt echter nog wat groter omdat enige tijd geleden gekonstateerd is dat de Bank-Identifikatie eigenlijk 20 jaar geleden al als BIC code had moeten worden opgezet; het doel ervan is nl. om de gegevens van de Bank (waaronder Swift-/BIC code) éénmalig in het systeem te kunnen opnemen, en meerdere Crediteuren daarnaar te kunnen laten verwijzen. Die Swift-/BIC code is dus juist wat zo'n bank uniek maakt, en had de identifikatie moeten zijn. Gelukkig hebben veel Profit gebruikers e.e.a. bij voorbaat al zo ingericht.
Omdat we zo'n term na 20 jaar niet zomaar kunnen wijzigen (al was het maar omdat er klanten zijn die hun ABN Bank in Dusseldorf niet benoemd hebben met de BIC code, maar met bijv. ABNDUS1 of ABN3) blijft e.e.a. Bank-id heten. Nogmaals, gebruikers die al met buitenlandbetalingen werkten hadden hier sowieso nooit moeite mee, want het werkte al ruim 20 jaar zo.
Voor nieuwe gebruikers is de mogelijkheid geïntroduceerd om e.e.a.
goed in te richten. Hiertoe is de lengte van een Bank-id uitgebreid tot net zoveel tekens als de Swift-/Biccode, en geldt ook het advies om e.e.a. voortaan op deze manier in te richten. Als de Bank-id wordt ingericht als Swift-/BIC identifikatie, dan hebben we als vanzelf per Crediteur direkt de mogelijheid zijn BIC code in te vullen, immers dit is dan gelijk aan de Bank-id.
Zie verder topic:
http://ha1.heartprofit.nl/profit/index.php?topic=25318.0Met de nu opgenomen opmerking zeggen we enerzijds 'de Bank-id is geen BIC code', waar anderzijds de gebruiker wel wordt geadviseerd de Bank-id eenzelfde Identifikatie te geven als de BIC code, en waar we mee impliceren dat er een BIC code ingevuld moet worden.
Dus, voor de duidelijkheid: een Bank-id is een aparte Identiteit met een verzameling van de gegevens van een bank. Een van deze gegevens is de BIC code. Omdat er geen twee banken zullen zijn met dezelfde BIC code, kun je maar beter de Bank-id gelijkhouden aan die BIC code. Zodra je dát zo inricht, kun je de Bank-id lezen als BIC code. Neemt derhalve niet weg dat iedere BIC-/Bank-id wél eerst formeel (eenmalig) dient te worden toegevoegd.