Heart-Profit ERP
July 05, 2024, 10:38:50 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
   Home   Help Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Indelen keuze Leveranciers per Debiteur-/Artikelgroep middels Treeview  (Read 2597 times)
0 Members and 0 Guests are viewing this topic.
Wouter Rijnbende
Administrator
Partner
*****
Offline Offline

Posts: 5361


View Profile WWW
« on: November 23, 2007, 01:39:52 pm »

Aansluitend op http://ha1.heartprofit.nl/profit/index.php?topic=19177.msg24856#msg24856 is er m.i.v. deze Releasnote een speciaal scherm t.b.v. het indelen van de keuzes van Debiteuren voor Leveranciers van Artikelgroepen.

Het scherm, t.t.v. dit schrijven te vinden bij Hmenu-1-1-3-1-5, vraagt in eerste instantie om de Identifikatie van de Debiteur voor wie we de instellingen aan het vastleggen zijn.



De Artikelgroepen worden hiërarchisch weergegeven in een Treeview control.



Iedere Artikelgroep krijgt hierbij een map toegekend, waarbij de Image van die map representatief is voor een bepaalde status, zie onderstaande Legenda.



Nb: Aan de kwaliteit van de images moet nog worden gesleuteld, maar dat het gereedmelden van het funktionele deel niet tegenhouden.

Zoals uit de Treeview blijkt, zijn alle mappen "grijs". En, de Legenda geeft aan dat "grijs" betekent dat er geen keuze is gemaakt. Ofwel, als er voor een Artikelgroep een grijs mapje staat, is er v.w.b. die Artikelgroep geen keuze voor een specifieke Leverancier opgegeven. Geen keuze gemaakt impliceert dat de keuze van het hogere hiërarchische niveau wordt overerfd; zijn we echter op het hoogste niveau (de Hoofdgroepen) dan kan er niets van een hoger niveau worden overerfd.

Als een Debiteur v.w.b. een Artikelgroep kiest voor een (of meerdere) Leverancier(s), dan betekent dat dat die Debiteur alle produkten mag bestellen die zijn Leverancier(s) v.w.b. die Artikelgroep leveren. Is er géén keuze gemaakt voor een Leverancier, dan impliceert dat dat een Debiteur niets mag bestellen. Zijn "Assortiment" bestaat nl. uit alle produkten die door zijn Leveranciers geleverd worden, en als er geen Leveranciers geselekteerd worden, bevat zijn assortiment feitelijk geen enkel produkt.

Nb: Om te voorkomen dat niet iedere Profit gebruiker standaard per Debiteur per Artikelgroep moet gaan aangeven door welke Leveranciers de produkten uit die groep geleverd mogen worden "omdat het produkt anders niet besteld mag worden", is deze werkwijze opgehangen aan een bedrijfsparameter "Bestellen o.b.v. Voorkeuzes voor Leveranciers J/N". Staat die parameter uit, dan zal er geen kontrole plaatsvinden of het produkt wat U verkoopt toebehoort aan een Leverancier waarvoor de Debiteur expliciet gekozen heeft.



Naast het maken van "geen keuze" is het ook mogelijk om een groep "expliciet dicht" te zetten. Dit werkt o.b.v. een speciale Leveranciers-Identifikatie, de "Niets-Mag-Leverancier" (kenbaar te maken via een bedrijfsparameter, zie eveneens bovenstaand scherm). Deze Leverancier behoort een Leverancier te betreffen welke wel formeel als Leverancier is gedefinieerd, doch welke Leverancier géén produkten levert (hierop wordt niet gekontroleerd, maar U dient kwa inrichting ervoor te zorgen dat deze Leverancier niet als Leverancier van een Artikel wordt opgenomen). Middels een keuze voor de "Niets-Mag-Leverancier" mag de Debiteur als vanzelf alle produkten bestellen die door die Leverancier worden geleverd, en aangezien die Leverancier niets levert, mag er (dus) niets besteld worden.

Zodra we in de Treeview op een Artikelgroep (Node) clicken, dan wordt in het midden van het scherm een overzicht opgebouwd met daarin alle Leveranciers die Artikelen leveren uit deze Artikelgroep. Iedere Leverancier krijgt in dit scherm een eigen kleur toegekend. Strikt genomen wordt slechts een beperkt aantal Leveranciers (± 20) van een separate kleur voorzien. De kleuren worden toegekend op basis van de geselekteerde Artikelgroep; het is dus niet zo dat een Leverancier altijd een vaste kleur heeft.



Op het hoogste hiërarchische niveau (Hoofdgroep) is "geen keuze maken" feitelijk hetzelfde als kiezen voor "niets mag". In beide gevallen geldt dat de Debiteur geen produkten kan bestellen. Kijken we echter op een lager hiërarchisch niveau, dan kan gelden dat op Hoofdgroepniveau is gedefinieerd dat de Debiteur "Boter, Kaas en eieren" mag bestellen bij "Van Leeuwen", maar dat we niet willen dat de Debiteur produkten bestelt uit de Produktgroep "Eieren". "Geen keuze" maken op een lager niveau impliceert dat de Leverancier wordt overgenomen van het hogere hiërarchische niveau, en daarmee impliceert geen keuze maken voor "Eieren" dat de Debiteur dit wel mag bestellen, omdat er op een hoger niveau al voor "Van Leeuwen" gekozen is. Willen we dat een Debiteur produkten uit een groep niet mag bestellen, dan kiezen we v.w.b. die groep voor de "Niets-Mag-Leverancier", waarna die groep (en alles wat daaronder ligt, tenzij weer overrulet) dicht is gezet voor deze Debiteur.

Ondanks dat "geen keuze" op het hoogste hiërarchische niveau hetzelfde is als "niets mag", is het advies om in zo'n geval toch de Hoofdgroep in te richten met "niets mag". Dit, om expliciet het verschil kenbaar te maken tussen het feit dat iemand expliciet heeft aangegeven dat er geen afspraken zijn gemaakt, danwel iemand dit misschien vergeten is vast te leggen.

Nb: Gekombineerd met het maatwerk "Bruto Verkoopprijs = Bruto Inkoopprijs" geldt dat de keuze voor een Leverancier ook afdwingt tegen welke prijs het produkt aan de Debiteur verkocht wordt, immers, die is gelijk aan de Bruto Inkoopprijs. De marge wordt vervolgens behaalt doordat U een korting krijgt op de Bruto Inkoopprijs. In die hoek zit ook de gedachte om een groep helemaal dicht te kunnen zetten, immers zolang er nog niet is onderhandeld over de kortingen, zullen we niet willen dat de Debiteur produkten besteld uit die groep.

De Leveranciersregels beginnen met een viertal Checkboxen.

H = Waarde conform het hogere hiërarchische niveau
+ = Expliciete keuze op dit niveau
- = Expliciete opheffing van een keuze (expliciet niet)
= = Resultaat op dit niveau

Alleen in de kolommen + en - kan een vinkje worden geplaatst danwel worden weggehaald. Geen vinkjes = geen keuze gemaakt, waarna het hogere hiërarchische niveau bepaalt of er produkten uit deze groep besteld mogen worden. Een vinkje plaatsen in kolom + impliceert dat én de selektie van het hogere niveau geldt, én de selektie van dit niveau. Een vinkje plaatsen in kolom - impliceert dat een selektie van het hogere niveau vanaf dit niveau expliciet niet meer geldig is.

Nb: De keuze voor "niets mag" kan op een lager niveau niet "expliciet uit" worden gezet. Als op een hoger niveau is gekozen voor "niets mag", dan kan dat worden overruled door op een lager niveau voor een Leverancier te kiezen; hierbij hoeft niet eerst "niets mag" te worden opgeheven.

Rechts van de Leverancier staan nog twee Checkboxen: U & D.

Middels deze Checkboxen kan worden aangegeven of de keuze voor deze Debiteur moet verlopen via Uitbesteding J/N, en zo ja, of die Uitbesteding door de Leverancier Direkt aan de klant geleverd moet worden J/N.

Nb: De default keuze wordt bewaard op Leveranciersniveau. Zodra voor "Uitbesteden" gekozen wordt zal via een ander proces ("Ga alles wat er bij deze Leverancier te bestellen valt, bestellen" middels Genereren Uitbestedingsorders voor een Leverancier) voor iedere Debiteur een specifieke Inkooporder worden gemaakt bij deze Leverancier. De Leverancier dient bij Levering zijn goederen per klant als pakket aan te leveren. Niet alle Leveranciers doen daaraan mee, en zo dat het geval is, dient "Uitbesteden" op Nee gezet te worden. In dat geval zal het produkt van voorraad geleverd worden, en zal het produkt op voorraad ingekocht worden (bijvoorbeeld via een Behoefterun).

Om te beginnen kiezen we in bovenstaand voorbeeld v.w.b. de Hoofdgroep H2 dat "niets mag". De Node in de Treeview wordt nu ineens rood. De andere Nodes blijven grijs, omdat er op andere niveau's geen selektie gemaakt is. Onder het laagste hiërarchische niveau worden de Artikelen van die betreffende Artikelgroep getoond. Die krijgen allemaal de kleur toegekend die overeenkomt met de Leverancier voor welke gekozen is. Ofwel, met dat er gekozen is voor "niets mag" zijn alle Artikelen ineens rood geworden.

Nb: 1 Artikel is lichtgrijs, hetgeen impliceert dat er geen kleur kon worden toegekend o.b.v. de getoonde Leveranciers. Die situatie treedt in dit geval op omdat er geen Leveranciers aan het Artikel zijn gekoppeld.



Vervolgens click ik in de Treeview op Subgroep "210 Kaas Bulk".  Rechts van de Treeview worden de Leveranciers nu weergegeven o.b.v. groep "210 Kaas Bulk". Ik kies daarin voor 2 Leveranciers (vinkje plaatsen bij Expliciet Aan) en vervolgens wordt in de Treeview zichtbaar welke Artikelen er nu ineens besteld mogen worden (en bij wie). De Artikelen uit de Treeview krijgen nu een kleur overeenkomstig de Leverancier voor welke gekozen is. Rood mag in dit geval expliciet niet, grijs zou niet mogen omdat er geen keuze is gemaakt voor een van de Leveranciers die het betreffende produkt leveren.



Iedere keuze die met dit scherm wordt gemaakt, wordt direkt opgeslagen in de database; een speciale verwerk toets is er niet, noch een "herstel-toets". Wijzigingen zullen er wel toe leiden dat een formeel Assortiment van een Debiteur wijzigt, en dit opnieuw dient te worden opgebouwd (tot de introduktie van Assortiments Triggers).
Logged

Heart-Profit company ID : HA
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.074 seconds with 19 queries.