Hier weer een oudere Releasenote die het vermelden wel waard is;
Het betreft hier het Crediteren van Uitgaande Fakturen middels Bedrag of Percentage, waarbij een Bedrag kan worden gedistribueerd over meerdere Fakturen en haar regels, dan wel het Percentage kan worden toegepast op meerdere Fakturen/Regels.
Eerst gaan we naar Raadplegen Uitgaande Fakturen op Debiteur :
Je ziet dat hier meerdere Fakturen kunnen worden geTagd ...
Nu middels deze button
naar
Een ingevuld precentage zal op iedere onderhavige Faktuurregel worden losgelaten, en op de Creditfakturen (per Debetfaktuur dus) die hieruit ontstaan, zullen regels zichtbaar zijn met de creditbedragen zoals ontstaan uit het opgegeven Percentage.
Iets leuker is het opgeven van een Bedrag;
In dat geval wordt het Bedrag naar rato verdeeld over alle onderhavige Faktuurregels. Dus :
Stel we hebben 2 fakturen met totaal 3 regels enrespektievelijk de bedragen 10, 100 en 1000 euro, bij een opgegeven te crediteren Bedrag van 10 euro, dan zullen de te crediteren regels respektievelijk bevatten : 0,09 0,90 9,01
Immers, het effektieve percentage bedraagt 100 / ((10+100+1000) / 10) = 0,9009009.
Waar voorgaande best nuttig zal kunnen worden gebruikt, ontstaat het werkelijke nut pas als we zien dat op deze wijze middels één handeling tevens alle opbrengst rekeningen (Grootboek) op juiste wijze worden gecrediteerd, c.q. dat e.e.a. zijn beslag heeft op de Statistieken.
N.b.: Het laatste kon natuurlijk wel, maar middels veel meer handelingen en eìgenlijk alleen goed mogelijk via het maken van een Credit
Order.
Om de procedure (voor crediteren) eenduidig te houden, kan ook "normaal" op een enkele regel worden gecrediteerd, maar waarbij slechts één Faktuur mag zijn getagd.
Het ingevulde Kommentaar verschijnt op de Credit Faktuur mits gebruikt zou worden gemaakt van de speciale Excel Output, die ... niet geschikt is voor ons in Nederland. Anders gezegd, een Layout Variabele hiervoor is nog niet aanwezig.
Waarom ontwikkeld ?Een misschien minder voor de hand liggende reden : Het crediteren op basis van Betalingskorting;
Wat we in Nederland gewend zijn is (als het goed is) en ongemoeid laten van de BTW. Echter, niet in alle landen wordt dit begrepen, en wordt aldus officieel gecrediteerd als er Betalingskorting aan de orde is. Zo'n werkwijze leidt er vanzelf toe dat je ook wat netter wilt omgaan met de Statistieken, en aangezien e.e.a. ook niets met Credit
Orders heeft te maken, is deze funktionaliteit ontstaan.
Uiteraard kan ze worden ingezet voor alles wat (i.h.a.) kwa Bedrag moet worden gecrediteerd, terwijl je de Statistieken (Opbrengst, Marge) netjes op orde wilt houden, en zonder dat het moeite kost.