Het lijkt nuttig om deze al wat oudere Relaesenote toe te lichten (al was het maar omdat niemand kan raden dat het er is, of wat het doet).
Het betreft hier een nieuwe wijze van Faktuurkontrole die enorm veel sneller werkt dan de tot heden (11 juli 2006) beschikbare methoden. Deze methode begint hier :
We hebben hier dus een overzicht van Inkooporders per Leverancier, wat handig is op het moment dat we één Faktuur ontvangen voor meerdere Inkoopoorders; deze gaan we allemaal tegelijk "kontroleren".
Nadat we de betreffende regels getagd hebben, gebruiken we de
button (Faktuurkontrole) ...
Vervolgens verschijnt dit op zich wel bekende scherm :
waarbij meteen al het Totaalbedrag zichtbaar wordt zoals het op de Faktuur zou moeten staan ...
En dus was dit eigenlijk de hele Faktuurkontrole
... er vanuitgaand dat het bedrag ook overeenkomt met het bedrag op de Faktuur.
Als dat niet zo is, dan moeten we nog een stap verder; Als we bovenstaand scherm met F1 verwerken, krijgen we dit :
en nu moeten we kunnen zien in welke regel(s) het verschil zit.
We zijn in sommige gevall nog niet helemaal klaar, wannt de kans bestaat dat er Kosten (of Diensten) op de Faktuur staan die op zich wel zijn afgesproken (of in elk geval worden geaccepteerd), maar die niet uit de Inkooporder volgen. In dat geval gebruiken we hier Toevoegen-F4, waarna het volgende verschijnt :
Ook hier is niets nieuws aan en het betreft ook hetgeen we al gewend waren van de normale Faktuurkontrole. Willen we echter de Kosten/Diensten opnemen, dan gebruiken we hiervoor F5 (Toevoegen Geleverde Diensten) of F6 (Toevoegen Kosten). Doen we dit inderdaad, dan zullen we dit na een aantal keren Esc ook terugzien :
(n.b.: Openstaand is hier -10,00 omdat ik bij het eerste scherm de zojuist geboekte 10,00 niet heb meegeteld; stond die 10,00 op de Faktuur, dan was het Faktuurbedrag 1.278,20 geweest).
Klopt het bedrag nu met het bedrag van de Faktuur ? dan zijn we klaar. Alleen nog even Shift-F4 (Afsluiten).
Kan e.e.a. meteen ook nog inklusief btw worden beoordeeld.
Alles is nu gedaan, inklusief het boeken van de Financiële Faktuur.
Bruto/NettoVoorheen kon feitelijk alleen worden gekontroleerd met de "netto" bedragen. Ofwel, aan de ene kant zijn de prijsafspraken zodanig dat e.e.a. zich normaal uit als "netto" en aan de andere kant is de Faktuur evenzo opgesteld. Echter, er zijn branches waar alles juist bruto wordt geuit, en verder alleen de Kortingspercentages worden gecommuniceerd. Indien dit is gewenst kan dit worden gerealiseerd door bij de Crediteur de rubriek Faktuurkontrole Bruto/Netto op Bruto te zetten.
Ter ondersteuning van het proces als geheel, is in onderstaand overzicht een kolom "Bruto Prijsafspraak" opgenomen.