Op dit moment bestaat er nog veel onduidelijkheid over de nieuwe stoffenrichtlijn "REACh", wat staat voor Registratie, Evaluatie, Autorisatie van Chemische stoffen. Dit topic is bedoeld om te kunnen profiteren van elkaars kennis op dit gebied, en een ieder die over dit onderwerp iets (on)zinnigs heeft te melden wordt dan ook van harte uitgenodigd om mee te discussiëren op dit forum.
Voor ons tellen vooral de consequenties van REACh voor onze klanten: de "downstreamgebruikers", zoals de producenten van verf, inkt, detergenten, etc. genoemd worden in het voorstel van de EU.
http://europa.eu.int/eur-lex/nl/com/pdf/2003/com2003_0644nl.htmlMet het idee dat de branche-organisaties hier een belangrijke rol in spelen heb ik gezocht naar REACh op de site van de VVVF. Als niet-lid vind ik dan alleen een soort van protestbrief.
http://www.reach-coatings.org/ Er worden geen adviezen gegeven hoe bedrijven zich voor kunnen bereiden op de invoer van REACh. Wellicht ontbreken deze adviezen, omdat er nog zo weinig concreet is, maar waarom dan die "bangmakerij"?
Ik zie, zeker voor de gebruikers van onze MSDS-module, geen grote problemen. U weet van alle Gevaarlijke Stoffen in welke produkten en voor welke toepassingen deze worden gebruikt. In mijn optiek is alle informatie die u "upstream" aan moet leveren direct beschikbaar. Uiteraard is dit een administratieve verplichting, zeker als het gaat om tientallen stoffen, maar of deze verplichting ook "disproportioneel" is? Ja, als u niet over een geïntegreerd systeem voor de registratie van gevaarlijke stoffen beschikt misschien, maar voor u?
Een ander risico zou het van de markt halen van bepaalde produkten zijn. Dit is iets te kort door de bocht gesteld. Waar het om gaat is dat de producent/importeur van de stof moet testen welke risico's er aan het gebruik van de stof zijn verbonden bij een bepaalde toepassing. Dit is de toepassing van het uw produkt, waar de betreffende stof in verwerkt is. De producent kan besluiten dat de registratie te veel kosten met zich mee brengt en de toepassing waarvoor u de stof gebruikt uitsluiten. U moet dan of op zoek naar een alternatieve grondstof, of zelf een veiligheidsdossier van de stof voor deze toepassing aanleggen. Maar nergens lees ik om welke stoffen het zou kunnen gaan en of er voor die stoffen eventueel alternatieven beschikbaar zijn. Dus hoe reëel is het dat u voor bepaalde stoffen zelf een veiligheidsdossier aan moet leggen? Zou u dan echt de enige Europa zijn die de stof voor die bepaalde toepassing inzet?
Ik heb begrepen dat leveranciers van MSDS-systemen inmiddels de downstreamgebruikers benaderen met de geruststellende boodschap dat ze hun systemen aan het voorbereiden zijn op de invoering van REACh. Van ons hoorde u niets. Niet omdat we er niet mee bezig zijn (geweest), maar omdat we het idee hadden nog niet aan de beurt te zijn. Op basis van de informatie die we nu hebben, is er geen reden om aan te nemen dat Profit uw onvoldoende zou ondersteunen. Schiet die informatie tekort dan horen we dat graag van u!