Heart-Profit ERP
September 28, 2024, 05:22:15 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
   Home   Help Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Scanterminal Opgehaalde Grondstoffen  (Read 1854 times)
0 Members and 3 Guests are viewing this topic.
Peter Stordiau
Administrator
Partner
*****
Offline Offline

Posts: 4074


Just testing


View Profile WWW
« on: September 07, 2018, 01:38:35 pm »


Inleiding
In topic Scanterminalscherm Ophalen Grondstoffen staat beschreven hoe we grondstoffen met zgn. Ophaalkaarten kunnen ophalen voor de Raaplijsten van een Produktieorder. We hebben het hier over een speciaal soort Produktieorders waarvan de Receptuur is ingericht met Dagsegmenten en Activities. In de schermprint hieronder zien we een voorbeeld van zo'n Produktieorder (die overigens in Excel wordt opgebouwd om vervolgens in kleur te kunnen worden geprint).


Een Activity is hierin een stap binnen het produktieproces die eerst moet worden afgerond alvorens we verder kunnen gaan met de volgende Activity. In de schermprint hierboven herkennen we de Activities:

DOSING CANS
DOSING ADDITIVE
DOSING BULK
DOSITAINER (1+2+3)
DOSING CLEANING

Bij iedere Activity zullen we grondstoffen verbruiken, en, om deze grondstoffen te kunnen verbruiken zullen ze eerst aanwezig moeten zijn op de Produktievloer. Voor de Activity DOSING BULK geldt dat de benodigde grondstoffen via een leiding uit een silo-/tank kunnen worden gepompt; deze grondstoffen hoeven we niet op te halen. Er zijn ook Activities (zoals DOSING ADDITIVE) waarbij we onze grondstof uit Vaten afboeken. Vaten moeten weliswaar worden opgehaald, maar dat doen we niet voor één specifieke Produktieorder; Vaten worden met Vatenkaarten opgehaald naar bijv. de Natte Ruimte alwaar ze voor meerdere orders gebruikt kunnen worden. Dan komen we op de  laatste categorie en waar het in dit topic over gaat: grondstoffen die specifiek voor onze Produktieorder worden opgehaald. In verreweg de meeste gevallen hebben we het dan over de Activity DOSITAINER.

In ieder Activity blok (met uitzondering van DOSING BULK) zien we een Raaplijstnummer. Een Raaplijstnummer identificeert daarmee een bepaalde Activity binnen deze Produktieorder. De volgorde van deze Raaplijstnummers bepaalt in welke volgorde de grondstoffen voor deze Produktieorder moeten worden geraapt. In dit voorbeeld geldt dat we 3 Dositainers nodig hebben van ieder rond de 1000 Kg, en omdat het rapen van deze grondstoffen tijd kost, moeten deze als eerste worden geraapt. De grondstoffen die voor de eerste stap (DOSING CANS) nodig zijn, hebben (zie Raaplijst #4) een lagere prioriteit om opgehaald te worden.


Procedure grondstoffen ophalen voor een Dositainer
Voor een uitvoerige handleiding zie het eerder genoemde topic Scanterminalscherm Ophalen Grondstoffen, maar, in het kort:

Grondstoffen die voor een specifieke Produktieorder Raaplijst moeten worden opgehaald, halen we op met een zgn. Ophaalkaart. Voor Dositainers geldt dat we dit doen met een Rode G5 kaart (een Ophaalkaart waarvan de Identifikatie begint met "G5"). In een eerder ontwerp werden alle grondstoffen voor één Raaplijst met één Ophaalkaart opgehaald, maar, daar zijn we van af gestapt. Als nl. blijkt dat er een tweede pallet opgehaald moet worden, zouden we de G5 kaart mee moeten nemen om de goederen op de 2e pallet te kunnen scannen, maar hebben we elders onze 1e pallet moeten achterhalen zonder kaart erop. Het stringente advies is dan ook: per pallet hanteren we een Ophaalkaart - en dus nooit één Ophaalkaart voor meerdere pallets. Verderop zullen we ook merken dat als we één Ophaalkaart zouden hanteren voor meerdere pallets, we een individuele pallet niet meer kunnen verplaatsen naar bijvoorbeeld een Dositainer Vulstation (terwijl we in werkelijkheid maar één pallet tegelijk kunnen verplaatsen).

In het oude scenario gold dat als op enig moment alle grondstoffen voor een P.O. Raaplijst geraapt waren, de grondstoffen nog een keer fysiek werden gekontroleerd, en daarna 'door een deur gingen'. Hierbij werd alle voorraad op één G6 kaart geboekt, die daarmee alle voorraad bevatte voor een bepaalde Activity van een Produktieorder. Ook hier geldt dat dit geen verplichting is, en dat we net zo goed één G6 kaart "per pallet" mogen hebben.


Let op : Deze handleiding ging er in eerste instantie van uit - net als alle andere handleidingen - dat de volgende situatie (nog) bestaat :

- Rapen van bijvoorbeeld een G4 lokatie en boeken op een G5 Ophaalkaart;
- Neerleggen in vakken op een G6 lokatie (ook bekend als "het door de deur gaan").

Deze situatie is niet meer aan de order en in plaats daarvan gebeurt er nu dit :

- Rapen van bijvoorbeeld een G4 lokatie en boeken op een N6 Ophaalkaart;
- De pallet over het middenterrein verplaatsen naar de bettreffende N6 lokatie en daar afleggen.

Deze handleiding (en alléén deze en voor het navolgende) is op de nieuwe situatie aangepast.


Als de grondstoffen "door de deur" (via het middenterrein) gaan, zullen we ze op enig moment moeten kunnen terugvinden. We zien hier bij voor ons dat, eenmaal door de deur, er vakken op de grond zijn getekend met daarin vaknummers die overeenkomen met de N6 kaarten. Hoe we met onze N6 kaarten om gaan zal mede afhangen van hoe we die vakken indelen; We gaan er vanuit de ene pallet die we verplaatsen ook in één vak op de vloer terecht komt, en we hanteren dus een N6 kaart per pallet. De bak met vrije N6 vakken, ofwel vrije N6 kaarten vertelt ons "voor de overkant" vanzelf in welk vak we de pallet kunnen gaan neerzetten omdat het vak vrij is (immers, anders was de kaart niet beschikbaar).

Nb: Een werkwijze waarbij meerdere pallets in één (voldoende groot) vak kunnen worden geplaatst - dus met één N6 kaart - is niet toegestaan; we zouden dan zo'n individuele pallet niet meer kunnen verplaatsen naar elders, omdat er immers geen individuele kaart meer aanwezig is op iedere pallet. Erger, het systeem zou de inhoud per pallet ook niet meer weten.
Let op : Ook al zouden de pallets stijf tegen elkaar vanaf een wand richting het midden worden geplaatst, dan nòg moet iedere pallet een eigen (N6 Ophaal-)kaart hebben.

Nb2: Voor "Vaten" mag eenzelfde systeem met vaknummers gelden. Vaten worden niet met een Ophaalkaart opgehaald, maar met een Vatenkaart. Een Vatenkaart is in principe ook gewoon een Lokatiekaart (een kaart met een Lokatie-Id in Barcode er op). Zouden we het vat ophalen met een willekeurige Vatenkaart, dan weten we niet waar die kaart (en dus het Vat) ergens in het bedrijf uit hangt. Maar, als we bedenken dat we ergens 100 meter ruimte langs een lange muur hebben, met allemaal vakken waar een Vat kan staan (op een pallet), en waarbij de vaknummers op de grond geschreven staan én zo'n vaknummer overeen komt met wat er op onze Vatenkaart staat, dan kunnen we in het  systeem dus achterhalen dat de kaart c.q. het vat met "PT023" in vak PT023 zal (behoren te) staan.
Aanvullend geldt voor Vaten ook nog, dat als een Vat niet leeg raakt in produktie, ze weer terug zal moeten worden gezet, en wat in hetzelfde vak 023 moet. Dit vertelt immers de kaart "PT023" die op het vat ligt. Zolang het vat 'in gebruik' is ligt kaart "PT023" erop, en aangezien er maar één Vatenkaart in omloop is, kan niemand anders een opdracht krijgen om een ander Vat op PT023 neer te zetten.

Het mechamisme werkt dus bij de gratie van het aanwezig hebben van slechts één kaart die mag worden verplaatst (stel er staat "PT023" op) en als deze kaart niet beschikbaar is in de bak met vrije lokaties, ligt ze dus kennelijk op een vat wat op PT023 hóórt te staan op dit moment. Staat het vat daar niet, dan mag ze "ergens" bij produktie staan. De essentie is dat indien het vat wordt teruggebracht vanuit produktie, het duidelijk is dat ze (indien niet leeg) weer naar PT023 moet, of anders terug gaat naar de grondstoffen opslag, aldaar wordt teruggeboekt in een opslag lokatie en waarna de "PT023" kaart vrij is voor gebruik op een ander vat.
Het zou zelfs zo moeten zijn dat indien de PT023 lokatie wordt gescanned voor onderzoek op haar inhoud, een vat wordt getoond (wat er dus niet hoeft te staan want kan in de produktie ruimte zijn), of dat niéts wordt getoond en je dus van daaruit desgewenst de "PT023" kaart zou kunnen zoeken in de bak met vrije kaarten, om van daaruit deze kaart te gebruiken voor een volgend vat die je kennelijk op PT023 wilt plaatsen. wacko

Terug naar pallets met zakgoed ...

De volgende stap nádat we door de deur gegaan zijn en de pallet op een N6 lokatie ligt, is dat de pallet naar een Vulstation moet worden gebracht opdat de grondstoffen in een Dositainer kunnen worden gestort. Bij die stap geldt dat de voorraad van de N6 kaart wordt overgeboekt naar het Vulstation (bijv. VS003).



Voor Produktieorder Raaplijst opgehaalde Grondstoffen
Op enig moment kan de vraag ontstaan "welke grondstoffen hebben we al opgehaald voor een bepaalde Raaplijst en waar vind ik die?".

Vanuit Raadplegen Produktieorders is het sinds maart 2017 al mogelijk om via Shift+F7, optie 7 een overzicht op te vragen van de voor een Produktieorder opgehaalde voorraad:

N.b.: Hier worden nog de voormalige G5 lokaties getoond, welke "tussenstap" op dit moment niet meer bestaat.

Dit scherm toont per Produktieorder Raaplijst welke grondstoffen er zijn opgehaald en op welke Lokatie deze liggen. De Lokatie kan een Ophaalkaart zijn (N6), maar kan bijv. ook een Vulstation zijn (in de situatie dat een pallet naar een Vulstation is gebracht) of zelfs een Dositainer (als de pallets via het Vulstation in de Dositainer zijn gestort die onder het Vulstation klaar staat). Met ingang van heden is er nu ook een Scanterminal scherm ontwikkeld waarmee op de scanner kan worden opgevraagd wat er voor welke Raaplijst is opgehaald.


Scanterminalscherm Voor P.O. Raaplijst opgehaalde Voorraad
Het scherm bestaat uit 4 tabbladen.

Tabblad #1 - Scan Produktieorder-/Raaplijst:
Op het eerste Tabblad kunnen we direkt onze P.O. Raaplijst scannen, maar het is ook mogelijk om enkel de Produktieorder te scannen.


Tabblad #2 - Selekteer Raaplijst:
Als we op het 1e Tabblad enkel een Produktieorder scannen (zoals in bovenstaand voorbeeld) dan wordt op het 2e Tabblad een overzicht opgebouwd van alle Raaplijsten waarvoor grondstoffen zijn opgehaald. Per Raaplijst wordt de bijbehorende Activity getoond, en de totaal opgehaalde hoeveelheid grondstoffen.

De Gebruiker zal nu zelf de Raaplijst moeten kiezen van welke ze de opgehaalde grondstoffen wil zien.

Nb: Merk op dat de 'Raaplijst button' in dit overzicht géén groene vinkjes, rode kruizen, duimpjes omhoog etc. bevat om de mate aan te geven waarin de grondstoffen voor deze Raaplijst geraapt zijn; alle berekeningen voor die informatie zit in het Scanterminalscherm Ophalen Grondstoffen. Dit scherm is bedoeld om weer te geven wat er is opgehaald, en met welke Ophaalkaarten. De hoeveelheid die overigens rechts onderin ieder Raaplijst-blok staat, betreft de som van de opgehaalde hoeveelheid grondstoffen voor die Raaplijst.

Tabblad #3 - Toon Lokatiekaarten:
Na het selekteren van een Raaplijst (of indien we op Tabblad #1 direkt een P.O. Raaplijst hadden gescand) wordt op het 3e Tabblad een overzicht opgebouwd van de Lokaties (Lokatiekaarten) waarop voorraad ligt:

In dit voorbeeld zien we dat er twee G5 (intussen dus N6) Ophaalkaarten in gebruik zijn (G5AA1 en G5AB8). We zien dat er op de eerste kaart (G5AA1) een afgeronde hoeveelheid ligt van 975 Kg, en dat er op de tweede kaart een niet afgeronde hoeveelheid van 27,080 Kg ligt; hieruit zouden we kunnen konkluderen dat de 1e Lokatie een Ophaalkaart is geweest waarmee 'volle zakken' zijn geraapt, en de 2e Lokatie een Ophaalkaart betreft waarmee we in een separate doorloop langs de Weeglokatie zijn gelopen.

Onderstaand voorbeeld betreft de praktijk van momenteel, mits de de G6 als N6 lezen :


Is een N6 (G6) pallet naar een Vulstation geboekt, dan zal het scherm dit Vulstation tonen:


En nog een stap verder, als er een Dositainer onder het Vulstation is geplaatst, en de grondstoffen zijn van het Vulstation in de Dositainer gestort, dan zien we een/die Dositainer in dit scherm terug:

Hoewel dit scherm enkel aangeeft welke Voorraad is opgehaald voor een bepaalde P.O. Raaplijst, kunnen we meer informatie halen uit de getoonde data. Het laatste scherm toont bijvoorbeeld dat één van de twee pallets met grondstoffen in de Dositainer is gestort (de 975 Kg) maar de andere nog niet. Deze situatie mag niet blijven bestaan, ofwel / en ook : als de Dositainer zou worden weggereden omdat de gedachte bestaat dat alles er in is gestort, dan is dat dus niet waar en er gaat iets fout. Een extra kontrolemiddel dus.

Tabblad #4 - Toon Voorraad van een Lokatiekaart:
Iedere Lokatie die op het 3e Tabblad wordt getoond, wordt uitgedrukt in de vorm van een Button. Clicken we op die Lokatiekaart button, dan zal het 4e Tabblad aktief worden en een overzicht tonen van de Artikelen die aan die Lokatiekaart zijn gekoppeld. Met als uitgangspunt dat de Lokatiekaart een N6 (G6) Ophaalkaart betreft, zien we hier de grondstoffen die op de pallet liggen waar die Ophaalkaart bij hoort (en dus de hoeveelheid die is opgehaald).

Logged

Heart-Profit company ID : HA
moderator all boards
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 20 queries.