Heart-Profit ERP
November 30, 2024, 10:32:17 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
   Home   Help Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Custom Clearance  (Read 1847 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Heart Informatisering B.V.
Partner
******
Offline Offline

Posts: 27476


View Profile WWW
« on: November 13, 2015, 02:01:23 pm »

Indien Profit wordt gebruikt in een land buiten de EU, dan gelden er totaal andere regels dan de regels die wij binnen de EU kennen. Zo kunnen wij binnen de EU vrij handelen tussen alle lidstaten en dergelijke zendingen vrijstellen van BTW indien aan Intra Communautaire regels wordt voldaan.

Buiten de EU, of in ieder geval in Turkije voor wie onderstaand maatwerk ontwikkeld is, geldt dat iedere zending naar het buitenland eerst langs de douane moet om vrijgesteld te kunnen worden van (turkse) BTW (KDV).

Om via de douane toestemming te krijgen te leveren zonder BTW kost geld. Voor zover wij begrepen hebben zou dit een vast tarief zijn, waarmee het een 'keuze' wordt of het rendabel is om voor de btw vrijstelling langs de douane te gaan of niet (bij kleine zendingen kon het afdragen van btw wel eens voordeliger zijn dan langs de douane te gaan).

Indien de Landkode van het aktieve bedrijf géén EG Lid impliceert dan wordt onderstaand maatwerk (ontwikkeld t.b.v. een installatie in Turkije) aktief. Hierbij gelden ook een aantal uitgangspunten.

* De gebruiker bepaalt zelf of we met een buitenlandse order langs de douane gaan voor een BTW vrijstelling. Door het veld "In Transito Verkoop" met Ja te vullen zal er op de Faktuur geen KDV worden berekend (zie Releasenote http://ha1.heartprofit.nl/profit/index.php?topic=27013.0). Merk op we nu op "orderniveau" aangeven of we met de order langs de douane gaan, terwijl een order in werkelijkheid in delen geleverd zou kunnen worden, en we voor iedere separate levering (Pakbon / Vrachtbrief) zouden kunnen willen instellen of we wel/niet langs de douane gaan. Hierin is niet voorzien.

* Een zending die langs de douane gaat, zal gepaard moeten gaan van een Faktuur. Dit zou een Proforma Faktuur kunnen zijn, maar mag ook gewoon "de echte Faktuur" zijn, immers, de bedragen die aan de klant in rekening gebracht worden mogen achteraf niet meer worden gewijzigd; alle gegevens worden geacht bekend te zijn op het moment dat de zending de deur uit gaat.

* Langs de douane gaan is een formaliteit. Uitgangspunt is dat áls we besluiten langs de douane te gaan, we ook altijd een Custom Clearance zullen krijgen!

Merk op dat als dit niet het geval zou zijn, de Faktuur ook niet juist is ! immers de Faktuur die we mee hebben gezonden met de zending zal geen KDV bevatten, en als we geen Custom Clearance krijgen, dan moet er ineens wel KDV op de Faktuur staan.

We gaan er niet vanuit, maar mocht een dergelijke situatie toch optreden, dan zal de Faktuur moeten komen te vervallen, moest de "In Transito Verkoop" indikator worden gewijzigd, en zal de levering opnieuw moeten worden gefaktureerd.

* De Faktuur zal direkt na levering dienen te worden gegenereerd (en meteen met de zending worden meegestuurd). De Faktuurdatum zal gelijk (kunnen) zijn aan de datum waarop de levering plaatsvindt.

* Custom Clearance volgt normaliter enkele dagen later. Van de douane ontvangt U een Custom Clearance nummer en een Custom Clearance datum. Bij iedere Faktuur die langs de douane gegaan is, zal dit nummer en deze datum moeten worden ingevuld (o.a. t.b.v. nog te ontwikkelen douane-/btw overzichten).

Het invullen-/wijzigen van het Custom Clearance nummer gaat middels toets Ctrl+F5 vanuit Raadplegen Uitgaande Fakturen (Hmenu-3-3-1-1).

* Binnen dit maatwerk is gesteld dat de Faktuur wellicht met als Faktuurdatum X wordt gegenereerd, maar dat de omzet financieel altijd geboekt moet worden per "Custom Clearance Datum". Zodra derhalve de Custom Clearance kenbaar wordt gemaakt aan het systeem zal het Custom Clearance nummer en de datum worden ingevuld; vervolgens wordt de Boekdatum van de Financiële Faktuur gewijzigd naar de ingevulde Custom Clearance Datum. Ofwel, als we op 30 oktober iets leveren, zal de Faktuurdatum 30 oktober en wordt de Faktuur in eerste instantie per 30 oktober gejournaliseerd. Als we op 4 november Custom Clearance krijgen, blijft de Faktuur van 30 oktober zoals ze is, maar financieel zal de journalisering worden overgeheveld van 30/10 naar 04/11. Let op:

- uiteraard is dit alleen mogelijk indien de periode waarin de Faktuur oorspronkelijk geboekt was nog niet is afgesloten

- merk op dat door deze handeling de omzet kan verschuiven naar een andere periode; stel dat het normaliter 5 dagen duurt voor we een Custom Clearance krijgen, dan moeten we niet op de 1e dag van de maand alvast onze 'maandrapportages' draaien over de maand ervoor immers we 'weten' al dat er nog verschuivingen zullen plaatsvinden voor die Fakturen waarvan de Custom Clearance nog niet geboekt is

- merk op dat het uitgangspunt voor Uitgaande Fakturen was dat 'Boekdatum = Faktuurdatum'. Diverse overzichten zullen dan ook een datumselektie hebben die gebaseerd is op de Faktuurdatum! en niet op de Boekdatum. Als we een Faktuur op deze wijze logistiek verantwoorden in oktober, maar financieel in november, dan zal de omzet per periode tussen logistiek en financieel niet aansluiten. Aanvullend maatwerk zou gewenst kunnen zijn om in specifieke overzichten te kunnen kiezen tussen 'rapporteren op basis van Faktuurdatum of op basis van Boekdatum'.

* De Koers van de Faktuur blijft bepaald worden op basis van de Faktuurdatum. Het invullen van een andere BTW Clearance datum zal dus mogen leiden tot een andere Boekdatum, maar, deze Boekdatum zal NIET leiden tot een andere omzet !

Bedenk hierbij dat als wij iets inkopen in USD en vervolgens doorverkopen in USD, we dit doen om zelf niet het koersrisico over deze voorraad te lopen. Zo kan dus al gerealiseerd worden dat we iets met eenzelfde koers doorverkopen als waarvoor we iets hebben ingekocht; het is dan niet juist als we zouden stellen dat de omzet ineens verandert indien we de Boekdatum wijzigen.

Nb: Voor de turkse klant voor wie e.e.a. ontwikkeld is maakt dit sowieso niets uit, immers, alle verkopen zijn in euro's, het turkse bedrijf is ook in euro's, dus de koers is altijd 1.

FunktieOmschrijvingDtm.Vl.WyzDtm.L.Wyz
LOUFCCWY    Omschrijving (nog) niet bekend      -  -        13-11-2015
LOUFDB      Fin. Doorbelasten Faktuur    02-07-2015    13-11-2015
LOUFRA      Raadplegen Uitg. Fakturen    29-06-2015    13-11-2015
Logged
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.096 seconds with 19 queries.