Heart-Profit ERP
November 27, 2024, 05:39:33 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
   Home   Help Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Pickorders getriggerd vanuit Verkooporder-/Inkooporder  (Read 1005 times)
0 Members and 0 Guests are viewing this topic.
Heart Informatisering B.V.
Partner
******
Offline Offline

Posts: 27476


View Profile WWW
« on: June 08, 2015, 08:57:13 am »

Met de module Profit-Pickorder kunnen we (externe) Verplaatsopdrachten (VPO) maken. Een Externe VPO is een opdracht om voorraad te gaan verplaatsen naar een Externe Lokatie.

Bij een interne verplaatsing wordt het moment van af-/opboeken zo kort geacht dat we in dezelfde handeling de voorraad van de "Van" Lokatie zullen afboeken, en op de "Naar" Lokatie zullen opboeken. Dit gebruiken we bijvoorbeeld als we voorraad van het grondstoffenmagazijn naar de produktievloer halen. De Externe Verplaatsopdracht wordt gebruikt als we voorraad naar een Magazijn verplaatsen die geografisch gezien een eind van ons verwijderd is. De goederen zullen dan eerst in een vrachtwagen geladen moeten worden, er moet een rit worden gepland, en daarna zal op een later moment de goederen moeten worden ontvangen op de "Naar" Lokatie. Omdat het trajekt voor "verzenden" van dit soort goederen niet anders is als dat we een normale Verkooporder aan een klant leveren, en het "ontvangen" niet anders is dan dat we goederen van een Leverancier ontvangen, is de VPO (ook wel Pickorder genoemd) generiek voor een "Verzend-/Leverorder" en een "Ontvangstorder". Leverorders komen net als Verkopen aan een klant in de Verkoopordertabel te staan (ze worden alleen nooit gefaktureerd); Ontvangstorders komen net als bestellingen bij een Leverancier in de Inkoopordertabel te staan. Verplaatsopdrachten bestaan al 20 jaar in Profit. In eerste instantie betrof dit funktionaliteit om een normale verplaatsing (waarbij we een Voorraaditem selekteren, en dan aangeven naar welke Lokatie dit verplaatst moet worden, en hoeveel items we willen verplaatsen) uitgesteld uit te kunnen voeren; iemand een opdracht te geven om de voorraad te gaan verplaatsen. Later is dit uitgebreid met Externe Verplaatsopdrachten, resulterend in een Leverorder en een Ontvangstorder. Het middel om een Externe VPO op te nemen is daarbij nooit gewijzigd; vandaar dat als we nu een Externe VPO willen maken, we eerst "een Voorraaditem" moeten selekteren. Overigens hoeven we geen Voorraad te hebben om een Externe VPO te maken (net als dat we iets kunnen verkopen zonder dat we voorraad hebben); het scherm heeft echter wel zo'n indeling.

Als we een 2e item verplaatsen naar dezelfde Lokatie, op dezelfde datum, dan zal het systeem kijken of er nog een niet geleverde Leverorder-/Ontvangstorder open staat, en zal iedere volgende verplaatsing daar aan worden toegevoegd.

M.i.v. deze Releasenote hebben we een totaal andere invalshoek ontwikkeld voor het genereren van Verplaatsopdrachten!

Stel je hierbij voor dat we een Externe Lokatie hebben in "Spanje". Op enig moment konstateert "Spanje" (SP) dat er te weinig voorraad is van een produkt, en dat het magazijn aangevuld moet worden. Als SP geen Externe Lokatie was geweest maar een separaat bedrijf, dan had ze nu een Inkooporder geplaatst bij een Leverancier, en werd er voorraad ingekocht. Waarom zou dit i.g.v. het toeleveren van voorraad uit een ander Magazijn nou niet zo mogen werken?

En dus...

M.i.v. deze Releasenote is het (bij aanwezigheid van de module Profit-Pickorder) om een Inkooporder bij jezelf (het aktieve bedrijf) te maken. Inkopen bij hetzelfde bedrijf als het aktieve bedrijf triggert in dit geval dat we een "Ontvangstorder" gaan toevoegen. Onder water wordt 1:1 met deze Ontvangstorder een Leverorder aangemaakt. Alle produkten die we op deze Ontvangstorder "inkopen" zullen eveneens op de Leverorder worden opgenomen als "te verzenden".

Net als bij de oude Verplaatsopdracht kan via een "Afleveradres" worden aangegeven waar de goederen naar toe verplaatst moeten worden. Dit betreft "Afleveradressen" van het aktieve bedrijf, waarbij bijv. #2 kan staan voor "Spanje". Bij Afleveradres #2 kan vervolgens worden geregistreerd dat de goederen moeten worden geleverd vanaf lokatie MX, en dat ze ontvangen moeten worden op Lokatie "SP". Op deze wijze is reeds bij het Toevoegen van de Inkooporder bekend waar de goederen moeten worden afgeleverd, op welke Lokatie ze moeten worden opgeboekt als ze ontvangen worden, en vanuit welk Magazijn de goederen verzonden moeten worden.

Wijzigen van de VPO kan nu simpelweg door de bestelling in de Inkooporderregel te wijzigen (of te verwijderen). Aan de wijze van het verzenden of ontvangen van de Leverorder-/Ontvangstorder is niets gewijzigd.

"Inkopen bij jezelf" was op zich als vanzelf al wel mogelijk, maar bij de gratie dat dit niet "geblokkeerd" was. Niemand koopt natuurlijk iets in bij zichzelf (verkoopt aan zichzelf) en gaat daar zichzelf vervolgens een Faktuur voor sturen. Profit-Intercompany is echter bedoeld om Intercompany iets te kunnen inkopen bij een ander bedrijf, wat dan inhoudt dat het andere bedrijf aan het aktieve bedrijf verkoopt. Als dit werd ingericht (toegepast) als inkopen bij het aktieve bedrijf, dan werd er ook een verkooporder in het aktieve bedrijf geplaatst aan het bedrijf zelf. Bij de gratie dat dit weinig zinvol wordt geacht, triggert 'inkopen bij jezelf' nu een Verplaatsopdracht (uiteraard alleen indien de module Profit-Pickorder voorhanden is).

Kwa inrichting is er 1 uitzondering bekend, en dat is een bedrijf die met "Beherend Bedrijf" Artikelen werkt. Een "verkoopmaatschappij" verkoopt een produkt, en koopt dit 1:1 met de Verkooporderregel in bij het bedrijf dat het Artikel beheert. Ontwikkeld om een verkoopmaatschappij een produktie-artikel te kunnen laten verkopen welke automatisch bij de produktiemaatschappij wordt ingekocht, en een handelsprodukt direkt in te kopen bij het handelsbedrijf. Alhier is bekend dat het ook voorkomt dat "het verkopen van een produkt onder een andere naam" niet wordt opgelost d.m.v. een Klient-/Artikel omschrijving, maar waarbij produkt A aan een klant wordt verkocht, en dit produkt als B bij zichzelf wordt ingekocht, om zodoende B af te boeken en dit als A te leveren aan de klant.

Deze inkoop zal nu niet als Leverorder worden betiteld, omdat de Inkooporder "gegenereerd wordt" vanuit een Beherend Bedrijf situatie, en niet door een Gebruiker handmatig wordt toegevoegd. DKK Tarieven voor verZend en Ontvangstorders worden uiteraard ook gewoon gerespekteerd, echter met dien verstande dat "Z" (voor het Verzenddeel) wel eens verkeerd bedacht kon zijn.

Met als uitgangspunt dat we bij Verkoop DKK's hebben, en bij Inkoop DKK's hebben, en een Verkooporder wordt ingezet als Leverorder en een Inkooporder als Ontvangstorder, ligt het voor de hand om te stellen dat we voor VPO's ook separate instellingen moeten hebben. Wellicht zijn daarom DKK's voor het Zenddeel (Verkooporder) en het Ontvangstdeel (Inkooporder) ontwikkeld. De gedachtefout die hier mogelijk gemaakt is, is dat aan de Inkoopzijde een DKK weliswaar in de voorraadwaarde wordt verwerkt, maar aan de Verkoopzijde gebeurt dit niet! Aan de Verkoopzijde worden DKK tarieven opgenomen in het Gefaktureerde Verkoopoverzicht, en tonen daar dat de marge tussen Verkoopprijs en Kostprijs eigenlijk nog verminderd moet worden met deze DKK tarieven. Tsja... kombineren we dit met het feit dat een Leverorder NOOIT gefaktureerd wordt... dan kunnen we weliswaar DKK tarieven naar de Leverorder kopieren, maar er gebeurd verder nergens wat mee!

Let op: Als we een Pickorder toevoegen vanuit Hmenu-5-4, dan hebben we slechts een paar rubrieken die we kunnen invullen. Hieruit wordt dan een Leverorder en een Ontvangstorder gegenereerd die de rubrieken met een defaultwaarde vullen die goed is voor deze orders. Nu we vanuit een Inkooporder en vanuit een Verkooporder e.d. Verplaatsopdracht kunnen aanmaken, staat er ineens een wereld aan rubrieken 'open' die we kunnen invullen, die vast niet altijd bedoeld zijn om kwa defaultwaarde te wijzigen als het om een Verplaatsopdracht gaat. Een aantal voor de hand liggende rubrieken zullen gedeaktiveerd zijn; zo is het bijv. niet mogelijk om bij de Leverorder aan te geven dat er Goederen Retour komen c.q. om deze order 'niet over de voorraad uit te besteden'. Niet alle rubrieken zijn hierop aangepast. Even de vinger aan de pols dus. Mochten bepaalde kombinaties problemen veroorzaken, dan kunnen we deze alsnog blokkeren.



Nb: Het ligt in de planning om (instelbaar) de geleverde, maar nog niet ontvangen voorraad, als "Niet-Echt-Aanwezige-Voorraaditems" zichtbaar te maken in de Voorraaditem tabel. Deze aanpassing volgt dan in een separate Releasenote.

FunktieOmschrijvingDtm.Vl.WyzDtm.L.Wyz
LOBHOI      Reorganiseren Bestanden    21-04-2015    02-06-2015
LODFGNIR    Omschrijving (nog) niet bekend    19-12-2014    03-06-2015
LOILOGAU    Omschrijving (nog) niet bekend    12-11-2014    28-05-2015
LOINU       Intoetsen User-id    03-06-2015    04-06-2015
LOINUUBB    Omschrijving (nog) niet bekend    03-06-2015    04-06-2015
LOIORA      Raadplegen Inkooporders    23-01-2015    01-06-2015
LOIOTV      Toevoegen Inkooporders    17-03-2015    01-06-2015
LOIOVW      Verwijderen Inkooporders.    27-10-2014    01-06-2015
LOIRRA      Raadplegen Inkooporder-regels    04-11-2014    02-06-2015
LOIRTV      Toevoegen Inkooporderregels    17-03-2015    02-06-2015
LOIRTVF1    Omschrijving (nog) niet bekend    19-12-2014    02-06-2015
LOIRTVOV    Omschrijving (nog) niet bekend      -  -        02-06-2015
LOIRTVVA    Omschrijving (nog) niet bekend    11-11-2014    02-06-2015
LOIRVW      Verwijderen Inkooporderregel    27-02-2014    03-06-2015
LOIRWY      Wijzigen Inkooporderregels    27-02-2014    03-06-2015
LOIRWYF1    Omschrijving (nog) niet bekend    29-10-2014    03-06-2015
LOIRWYVA    Omschrijving (nog) niet bekend    09-10-2014    03-06-2015
LOOFT       Omschrijving (nog) niet bekend    01-06-2015    02-06-2015
LOOVGNIO    Omschrijving (nog) niet bekend    19-12-2014    02-06-2015
LOOVGNVO    Omschrijving (nog) niet bekend    19-12-2014    01-06-2015
LOOVVW      Verwijderen Verplaatsopdracht    12-08-2014    03-06-2015
LOOVWY      Wijzigen Verplaatsopdracht    10-10-2014    03-06-2015
LORDAARA    Raadplegen Afleveradr. Debit.    12-05-2015    01-06-2015
LOTSKOBR    Omschrijving (nog) niet bekend    11-05-2015    05-06-2015
LOVOTV      Toevoegen Verkooporders    27-05-2015    29-05-2015
LOVOTVVA    Omschrijving (nog) niet bekend    30-01-2015    04-06-2015
LOVOVW      Verwijderen Verkooporders    10-10-2014    04-06-2015
LOVRGNIR    Omschrijving (nog) niet bekend    19-12-2014    05-06-2015
LOVRGNUB    Omschrijving (nog) niet bekend    19-12-2014    05-06-2015
LOVRIP      Omschrijving (nog) niet bekend    13-01-2011    05-06-2015
LOVRRA      Raadplegen Verkooporderregels    25-03-2015    04-06-2015
LOVRTVDF    Omschrijving (nog) niet bekend    19-12-2014    05-06-2015
LOVRTVF1    Omschrijving (nog) niet bekend    27-05-2015    05-06-2015
LOVRTVG2    Omschrijving (nog) niet bekend    05-06-2015    05-06-2015
LOVRTVKO    Omschrijving (nog) niet bekend    19-12-2014    05-06-2015
LOVRTVLO    Omschrijving (nog) niet bekend    05-06-2015    05-06-2015
LOVRTVPB    Omschrijving (nog) niet bekend    22-12-2014    05-06-2015
LOVRTVVA    Omschrijving (nog) niet bekend    01-04-2015    05-06-2015
LOVRWY      Wijzigen Verkooporderregels    11-05-2015    05-06-2015
LOVRWY1     Omschrijving (nog) niet bekend    01-04-2015    05-06-2015
LOVRWYCV    Omschrijving (nog) niet bekend    05-02-2010    05-06-2015
LOVRWYF1    Wijzigen Verkooporderregels.    15-10-2014    05-06-2015
LOVRWYKO    Omschrijving (nog) niet bekend    11-05-2015    05-06-2015
LOVVBR1B    Omschrijving (nog) niet bekend    13-06-2012    05-06-2015
LOVVBR2B    Omschrijving (nog) niet bekend    19-12-2014    05-06-2015
Logged
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.066 seconds with 19 queries.