Ik beleg 's ochtends m'n boterham, maar beleggen bij de Beurs of termijnmarkten is geen dagelijkse kost voor mij. Mijn collega's weten hier wel veel van, en bovendien heb ik o.a. via
http://nl.wikipedia.org/wiki/Future ook nog wat kennis op kunnen doen. Echter, mijn collega's weten evenmin als ik, nog niet hoe dit correct geadministreerd en gevolgd kan worden in Profit.
Future's / commodity's worden bijvoorbeeld ingezet voor de handel in Aardappelen, brandstoffen etc. Commodity's zijn voor bepaalde bedrijven "nodig" voor de bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld de kerosine voor een luchtvaartmaatschappij, zij kunnen zich hiermee indekken tegen het risico van prijsstijgingen. Zij hedgen hun risico.
Wij gaan deze Futures / Commodities gebruiken voor Graan. (Milling Wheat)
Even wat code's voor onderstaande toelichting:
code omschrijving, alle prijzen per ton:
C Aankoopprijs Graan bij Graanleverancier
G Grondstofkostprijs
K Kwaliteitspremie
X Aankoopprijs Future
Y Verkoopprijs Future
Z Resultaat FutureKKM, dat is dus ons bedrijf. De kwaliteitspremie is nodig, omdat de Commodity gebaseerd is op kwaliteitsniveau "0", maar de feitelijke grondstof die uiteindelijk gekocht wordt, kan een ander kwaliteitsniveau hebben. Ik laat deze eerst even achterwege, maar die komt later nog wel. (nadat onderstaand verhaal duidelijk is)
- KKM koopt een Future bij een Clearingsbank voor bedrag X per tn, met kwaliteitsniveau “0”
- Op een bepaald moment verkoopt KKM (een deel van) deze future, stel even 1000 tn, voor bedrag Y per ton aan diezelfde Clearingsbank . (Y-X) vormt resultaat Z . Tot zover een financiële transactie.
- “Hiervoor” koopt KKM op datzelfde moment een partij graan, stel even 1100 tn, in bij de Graanleverancier voor bedrag C per ton, met kwaliteitsniveau “1”. 1100 ton is ongelijk aan 1000 ton, omdat we gebonden zijn aan afname van volle schepen. 1000 ton is gebonden aan de future, de overige 100 ton is dat niet. De graanleverancier ziet ook de inzet van de future niet terug
- Er wordt dus een contract afgesloten met Graanleverancier, die ter stond wordt afgeroepen. De factuur van Graanleverancier moet voor wat betreft Bedrag C opgesplitst worden:
- Het verschil tussen tussen de Verkoopprijs van de Future (Y) en aankoopprijs van het feitelijke graan (C) , is de kwaliteitspremie K
- de eerste 1000 ton graan heeft als gevolg van de future, de volgende grondstofkostprijs: C - Z = G
- voor de laatste 100 ton graan, geldt C = G
- Hoe ik K hier nog in moet verrekenen, heb ik nog niet helder, ik hoop op dit punt snel terug te kunnen komen.
Wie heeft ervaring met het administratief correct verwerken van future's in Profit? Hoe administreer je dit, zodat je hier controle over houdt? Hoe doe je dit in Profit? Ik wil namelijk kunnen zien wat het rendement van een commodity is, en voor welk feitelijk inkoopcontract deze is ingezet. Voel je vrij om in dit verhaal te corrigeren, als ik hier onjuistheden in heb opgenomen.
Een future heeft uiteraard een looptijd, daarom heb ik vooralsnog voor het kopen van een future een inkoopcontract in gedachten, bij leverancier Clearingsbank. Zo heb je een duidelijk beeld van de aangekochte future's. Wanneer tzt (een deel van) de future wordt verkocht, ik een Verkoopcontract in gedachten, voor debiteur Clearingsbank. Eerst ontvang je dan op basis van het inkoopcontract 1000 ton, en die lever je daarna direct op het zo pas gemaakte verkoopcontract. Ben benieuwd in hoeverre deze gedachtegang klopt.
Dan komt het feitelijke koppelen met de inkoop van het fysieke graan bij Graanleverancier aan bod. Wat mij betreft via een inkoopcontract bij graanleverancier. Hoe zorg je hier dat je kunt herleiden welke futures hierbij gebruikt zijn? Ik heb geprobeerd iets te doen met een DKK "Future_Resultaat", maar krijg hier vooralsnog geen grip op.
De inkoopprijs bij de leverancier, is niet de prijs is die het product ons uiteindelijk kost. Je wilt op 1 of andere manier duidelijk maken, dat het Future resultaat van invloed is op Grondstofkostprijs. Je moet dit weten om een zuivere grondstofkostprijs te bepalen.
Alvast veel dank voor het meedenken en uw suggesties.