Heart-Profit ERP
November 27, 2024, 05:37:20 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
   Home   Help Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Bonusoverzicht Excel  (Read 3447 times)
0 Members and 0 Guests are viewing this topic.
Wouter Rijnbende
Administrator
Partner
*****
Offline Offline

Posts: 5367


View Profile WWW
« on: March 07, 2013, 11:56:18 am »

Met ingang van heden biedt Profit funktionaliteit om achteraf bonussen te kunnen berekenen voor Leveranciers.

Allereerst onderkennen we verschillen soorten bonussen welke vrij definieerbaar zijn middels een formele registratie van Bonussoorten (ten tijde van dit schrijven te vinden vanuit Hmenu-8-9-9-1). Hier kunnen bijvoorbeeld definities worden gemaakt voor "hoofdkantoorbonus", "partnership", "samenwerkingsfee", "groeibonus" etc.

Voor iedere Bonussoort kunnen we Bonustarieven vastleggen (Hmenu-8-9-9-2). In eerste instantie onderkennen we twee niveau's (middels aanvullend maatwerk zou dit kunnen worden uitgebreid). Het gekozen niveau bepaalt op welke wijze we tarieven kunnen vastleggen.


Niveau 1 - Leverancier

Mogelijke tarieven:

* Percentage v/d omzet

* Vast bedrag

Definities op Leverancierniveau worden allen gedefinieerd "vanaf een bepaalde omzet" waarmee in één registratiewijze direkt "staffels" gedefinieerd kunnen worden. Default gaat een tarief vanaf een omzet van 0,00 in.

V.w.b. een procentuele bonus zijn we in staat om standaard 0,5% te berekenen, maar kunnen we ook definities maken die afhangen van de behaalde omzet, bijvoorbeeld :

0,5% van 0,00 t/m  500.000,-
1,0% van 500.000,- t/m 1.000.000,-
1,5% van 1.000.000,- t/m ++

Ook een vast bedrag kan op deze wijze aan een behaalde omzet gekoppeld worden.

* Een vast bedrag vanaf 0,00 geldt per gedefinieerde periode. Als we per kwartaal een tarief definiëren en we vragen het overzicht op over
de periode van een jaar, dan zullen we 4x een kwartaaltarief aantreffen.

* Zodra er op bovengenoemde wijze "staffels" worden gekreëeerd, geldt dat altijd maar één tarief aan de orde is voor een Bonussoort in een periode. E.e.a. werkt niet zoals belastingschijven, waarbij je over de eerste 500.000,- aan omzet 0,5% krijgt, tussen 500.000 en 1.000.000,- 1,0% en daarboven 1,5%, de behaalde omzet bepaalt het tarief. Ofwel, een omzet van 750.000,- valt in de categorie 500.000,- t/m 1.000.000,- en leidt derhalve tot 1% bonus over de totale omzet (die daarmee op 7.500,- uit komt).



Niveau 2 - Leverancier-/Artikel-/Verschijning

Mogelijke tarieven:

* Percentage v/d omzet

* Vast bedrag per Verschijning óf per Voorraadeenheid

Tarieven op Leverancier-/Artikel-/Verschijningsvorm worden altijd per "regel" berekend.
Staffels zijn hier dan ook nooit aan de orde.

Let op:

Bij het vastleggen van tarieven geldt dat er altijd maar één tarief voor één Bonussoort in één periode mag liggen. Percentages en vaste bedragen kunnen niet in dezelfde periode gekombineerd worden; perioden mogen elkaar niet overlappen. Uiteraard is het wel mogelijk om een nieuwe Bonussoort aan te maken, immers, tarieven worden per Bonussoort berekend.

Bij een Inkooporderegel is een rubriek "Uitsluiten van Bonusberekening J/N" opgenomen. Dit veld krijg een defaultwaarde toegekend vanuit een gelijknamige rubriek zoals deze bij de Artikel-/Leverancier kan worden opgenomen. Doel van deze rubriek is om voor een bepaalde Artikel-/Verschijning te kunnen instellen dat de prijs van dit produkt zó scherp is, dat de Leverancier hier niet nog eens achteraf een bonus over gaat geven.



Genereren bonusoverzicht in Excel

Vanuit Hmenu-8-9-9-3 kan het Bonusoverzicht in Excel worden opgebouwd.




A t/m ZZ selektie Leverancier
Het overzicht is oorspronkelijk bedoeld om van één Leverancier tegelijk op te vragen. In een later stadium is hier een Van - T/m selektie op Leverancier aan toegevoegd. Merk op dat we hiermee gaan uitlokken dat we dermate veel data gaan genereren (in de Excelsheet) dat we technische grenzen kunnen gaan overschrijden. Hier houden we expliciet geen rekening mee, met als uitgangspunt 'het betreft maar een paar leveranciers'. We sluiten niet uit dat deze funktionaliteit in de toekomst nog aangepast moet worden (bijv. om geen specifikaties op te nemen) omdat het anders 'teveel' wordt voor Excel.

Relatierubriek
De Van - T/m selektie op Leverancier kan ook worden toegepast op een optioneel opgegeven Relatierubriek. Op deze wijze kunnen we ervoor kiezen om alleen een range Leveranciers die opgenomen zijn in de opgegeven Relatierubriek te verwerken.

O.b.v. Inkooporders / Ontvangsten / Fakturen
Middels deze selektie kan worden gekozen tussen een geprognotiseerd overzicht (o.b.v. Inkooporders), een gerealiseerd overzicht (o.b.v. Ontvangsten) danwel een gefaktureerd overzicht (o.b.v. Fakturen).

O.b.v. Ontvangstdatum / Leverdatum Inkooporder
Bij presentatie o.b.v. Inkooporders, zal altijd worden gerapporteeerd o.b.v. de datum uit de Inkooporderregel.
Bij presentatie o.b.v. Fakturen, zal altijd worden gerapporteerd o.b.v. de Faktuurdatum.
Bij presentatie o.b.v. Ontvangsten kan middels deze rubriek worden aangegeven of er gerapporteerd moet worden o.b.v. de Ontvangstdatum danwel o.b.v. de Leverdatum van de Inkooporderregel.

Begin- t/m Einddatum
Alhier kunnen we opgeven over welke periode we het overzicht willen opvragen. We zullen er rekening mee moeten houden dat we de periode waarover we tarieven definiëren afstemmen op de wijze waarop we voornemens zijn te gaan rapporteren. Bijv. altijd op "jaargrenzen". De periode waarin tarieven zijn vastgelegd zal worden afgebakend tot de periode waarover e.e.a. wordt opgevraagd. Definiëren we een tarief voor 1 januari t/m 31 december, maar vragen we 1 januari t/m 31 maart op, dan zullen we uiteraard alleen de omzet van het 1e kwartaal zien. Als onze bonus nu gestaffeld is, en uitgaat van 'een jaarbonus', dan kunnen we hooguit zien 'hoe ver we al zijn'.


Indien we een overzicht opvragen van meerdere Leveranciers, dan zullen de Bonusgegevens van iedere Leverancier op een eigen Tabblad worden gepresenteerd. Op het 1e Tabblad volgt een totaaloverzicht, met de totale bonus van alle (op de tabbladen gespecificeerde) Leveranciers.



Nb: Deze bonusbedragen worden middels een formule uit de onderliggende Tabbladen opgehaald. Op deze manier kan aldaar iets worden gewijzigd / gekorrigeerd, en wordt dit meteen doorgerekend naar het totaal.

Via de Tabbladen kunnen we de specifikatie van een specifieke Leverancier bekijken.



In eerste instantie wordt dit overzicht beknopt weergegeven, met alleen een totaal per Bonussoort (die van toepassing is).

Middels het + je wat voor aan de regel staat, kan een groep worden opengeklapt. Als we op het + drukken van de Bonussoort "Samenwerkingsfee", dan zien we de specifikatie. Hier zijn voor 4 kwartalen percentages gedefinieerd op Leveranciersniveau. Per kwartaal wordt de omzet getoond, en wordt berekend op hoeveel bonus we recht hebben in die periode.



Bij Bonussoort "E-Commerce" zijn tarieven op Leverancier-/Artikel-/Verschijningsvorm niveau vastgelegd. Clicken we deze Bonussoort open, dan krijgen we op het eerst volgende niveau een specifikatie van alle Artikel-/Verschijningen, met de totale bonus die voor deze Artikel-/Verschijning geldt.



Iedere Artikel-/Verschijning kunnen we hier ook weer open klappen, om vervolgens een specifikatie te krijgen hoe dat tarief is opgebouwd. In deze specifikatie worden de Inkooporderregels vermeldt die bijdragen tot het saldo, en wordt per Inkooporderregel vermeldt welk tarief (per Verschijning, per Voorraadeenheid, of eventueel percentage) van toepassing is, over welke basis dit berekend wordt (kan gevuld zijn met een aantal Verschijningen, aantal Voorraadeenheden, of de omzet van deze Inkooporderregel), en vervolgens de daaruit volgende bonus.



Ook hier geldt dat de bonussen berekend worden in de Excelsheet o.b.v. formules. Op deze manier kunnen eenvoudig foutjes in het overzicht worden gekorrigeerd, en worden doorberekend naar de hogere niveau's. In theorie zou het overzicht ook gebruikt kunnen worden om mee te spelen; kijken wat er gebeurt als het bonustarief een ander tarief zou zijn geweest.

Let op:
Merk op dat als een tarief of Leveranciersniveau is gedefinieerd, en als percentage van de Omzet geldt, we in theorie óók nog een extra niveau dieper zouden kunnen gaan, nl. d.m.v. het tonen van de Inkooporderregels die ten grondslag liggen aan die omzet. Dit doen we bewust niet, omdat in een praktijk voorbeeld al is gebleken dat dit de 65.000 records in Excel te boven zal gaan.
« Last Edit: March 07, 2013, 12:13:11 pm by Wouter Rijnbende » Logged

Heart-Profit company ID : HA
Wouter Rijnbende
Administrator
Partner
*****
Offline Offline

Posts: 5367


View Profile WWW
« Reply #1 on: March 15, 2013, 10:54:44 am »

Per heden is deze funktionaliteit uitgebreid met Bonustarief Uitsluitingen. Zie Releasenote http://ha1.heartprofit.nl/profit/index.php?topic=25022.0
Logged

Heart-Profit company ID : HA
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.158 seconds with 19 queries.