Material Safety Data Sheet in HTMLMiddels de module
Profit-Safety-Datasheet is het mogelijk om MSDS-en te genereren. Per heden is hieraan toegevoegd de mogelijkheid dit in HTML te doen.
MSDS in HTML bestaat grofweg uit twee onderwerpen:
a. Het omzetten van de bestaande MSDS in HTML coding.
b. De mogelijkheid om zelf HTML teksten op te nemen incl. plaatjes e.d.
Aktiveren genereren MSDS in HTMLOm een MSDS in HTML op te kunnen bouwen, dient allereerst een hiertoe opgenomen Bedrijfsparameter met "Ja" te worden beantwoord:
Het genereren van een MSDS in HTML dient eigenlijk te worden gezien als een eerste opzet voor een volledig MSDS in HTML. Een klant gaat hiermee expirimenteren, waarbij vanzelf bekend wordt welke funktionaliteit aanvullend gewenst is, danwel anders opgezet moet worden. De verwachting is dat de komende tijd er nog diverse dingen veranderd zullen gaan worden alvorens de funktionaliteit definitief gebruikt kan worden. Gesteld moet worden dat er vooralsnog geen formeel onderhoud bestaat op de betreffende funktionaliteit voor die klanten die niet zijn "aangewezen" ... ook niet op de gevolgen van het gebruik.
Het genereren van een MSDS in HTML dient expliciet geaktiveerd te worden met bovenstaande bedrijfsparameter.
Genereren MSDSVia Hoofdmenu,1,3,1,5 (LORTOE) kan een MSDS worden gegenereerd. Hoe een MSDS precies in elkaar zit wordt niet uitgelegd; uitgangspunt is dat de werkwijze van MSDS-en bekend is. Indien een MSDS naar het scherm geprint (zonder HTML) dan ziet ze eruit als :
Het met Ja beantwoorden van de eerder genoemde bedrijfsparameter zorgt ervoor dat het MSDS wordt opgebouwd in HTML; het document ziet er dan als volgt uit:
Weliswaar HTML, maar nog steeds kaal.
Style Sheet (CSS)Als we naar de HTML coding van deze pagina kijken, dan zien we dat ieder soort tekst van het MSDS een eigen Style-Class aanstuurt.
De volgende Style-Classes worden onderkend:
msds_header1 Eerste regel van de Header van het MSDS.
Bevat tekst welke in een TD-Tekst met de Identifikatie van het Technisch Document is vastgelegd.
msds_header2Tweede regel van de Header van het MSDS.
Bevat tekst welke in een TD-Tekst met Identifikatie PRDAT kan worden vastgelegd, aangevuld met de datum waarop het MSDS gegenereerd werd.
msds_header3Derde regel van de Header van het MSDS.
Bevat Artikelnummer + Artikelomschrijving.
msds_customerN.A.W. gegevens van de (optioneel op te geven) Klant.
msds_footerAfsluitende tekst van het MSDS.
Betreft de TD-Tekst met de Identifikatie van het Technisch Document + 'EINDE'.
msds_tdr_headerOmschrijving van een nieuwe TD-Rubriek
msds_tdsr_headerOmschrijving van een nieuwe TD-Sub-Rubriek
msds_tdr_textTekst horende bij een TD-Rubriek
msds_tdsr_textTekst horende bij een TD-Sub-Rubriek
msds_tableDefinitie van een Tabel (kwa <div>)
msds_table tableDefinitie van de tabel zelf.
msds_table thDefinitie van de tabelheaders.
msds_table trDefinitie van de tabelregels.
Van ieder van de bovengenoemde Style Classes kan in een Style Sheet worden aangegeven hoe de betreffende class zich moet uiten. Welk lettertype, welke lettergrootte, welke regelafstand, welke kleur, welke achtergrond, wel-/geen borders... noem maar op... In principe de basis om alles aan te kunnen.
Stel dat we deze Style Sheet properties opnemen voor dit MSDS, dan ziet ze er al ineens kompleet anders uit (nb: let even niet op de kleuren, het betreft puur ter illustratie dat alles andere kleuren kan hebben).
Een Style Sheet is feitelijk gewoon een ASCII bestandje, met een extentie .CSS
De inhoud betreft de definitie van de hierboven genoemde Style Classes, en ziet er uit als :
Met een paar kleine aanpassingen in de Style Sheet, ziet hetzelfde MSDS er ineens kompleet anders uit, bijvoorbeeld een ander lettertype, of kleur:
Welke Style Sheet wordt gebruikt?Printerdrivers zijn uitgebreid met de mogelijkheid te refereren aan een Style Sheet.
Hierbij mag worden verwezen naar een file op disk (netwerk of lokaal), maar er mag ook worden gerefereerd aan een URL (http://).
Wordt er verwezen naar een file op disk, dan zal de inhoud van die (.css) file worden gekopiëerd in het te genereren MSDS; als de inhoud van de .css file achteraf gewijzigd wordt, heeft dat geen invloed op hoe de MSDS getoond wordt, immers een kopie van de Style Sheet zoals die gold toen het MSDS gegenereerd werd, is opgenomen in het MSDS.
Wordt er gerefereerd aan een URL (http:// lokatie) dan zal de Style Sheet gelinkt worden aan die URL. Zodra de inhoud van de Style Sheet in de opgegeven URL wijzigt, wijzigen meteen alle MSDS-en kwa layout mee. Dit kan handig zijn, immers, met terugwerkende kracht kunt U de MSDS-en die in het verleden naar Uw klant verstuurd zijn er anders uit laten zien, omdat de Style Sheet informatie van Uw website wordt gelezen. Wil je niet dat een eerder verzonden document wijzigt kwa Style, dan moet je òf altijd de Style coding embedden in het document (ofwel verwijzen naar een file op disk) òf je zou moeten stellen dat een Style Sheet op Uw website nooit mag wijzigen, maar dat er hooguit een nieuwe bijkomt, en voortaan naar de nieuwe gerefereerd wordt.
Vervolgens is het slechts een kwestie van het Selekteren van de juiste Printerdriver, en het MSDS wordt volgens een kompleet andere Style opgebouwd.
TD-Teksten in HTMLDe tweede aanpassing betreft de mogelijkheid tot het registreren van eigen teksten in HTML in plaats van met de Heart-editor. Uiteindelijk zal het de bedoeling zijn om overal de Heart-editor te vervangen door de DHTML editor, vooralsnog beginnen we met de TD-Teksten t.b.v. MSDS.
Nb: Merk op dat we technisch best zouden kunnen toestaan om ook aan een Verkooporder(-regel) HTML teksten te koppelen, maar zolang de overzichten waarop deze gegevens worden afgedrukt (Verkooporder, Opdrachtbevestiging, Faktuur) niet in HTML worde opgebouwd, zal e.e.a. per saldo alsnog geen zin hebben.
Via een nieuw Bedrijfsparametermenu optie zullen we stapsgewijs over kunnen stappen naar het registreren van Heart-editor teksten in DHTML, te beginnen met de Teksten van de Technische Documenten (TD-Teksten):
Indien bovengenoemde parameter aan staat, worden TD-Teksten vanaf dat moment via de DHTML editor bewerkt.
Indien TD-Teksten waarmee via de Heart-editor al teksten waren ingevoerd worden gewijzigd, dan zal deze tekst worden omgezet naar HTML.
Onderstaand wijzigen we bijv. de tekst van de header van het MSDS:
Let op:Het getoonde lettertype Tahoma/3 is puur hetgeen wat in mijn browser als default ingesteld staat. HTML tekst kun je typen als 'ongeformatteerde tekst', in welk geval de tekst wordt getoond in het default lettertype van uw browser, maar je kunt ook expliciet een lettertype selekteren. Wil je dat de tekst in een specifiek lettertype op het MSDS wordt overgenomen, dan moet je expliciet een lettertype selekteren, wil je dat de default gebruikt conform de Style Sheet van het MSDS, dan moet je òf ongeformatteerde tekst gebruiken, òf tekst welke refereert aan dezelfde Style-Classnaam als waar in het MSDS aan gerefereerd wordt. Dit laatste kan echter alleen maar via het Tab 'Bron', en dat is niet handig.
V.w.b. het "pasten" van HTML tekst in het MSDS moet het mogelijk zijn om zelf eigen Style-Class tags aan te maken en aan te sturen. Belangrijk is dat ook dat de juiste Style-Class in het HTML document wordt aangegeven. Maar ja... wat als er nu niets is aangegeven ? Een van de wijzigingen die er aan zit te komen zal vermoedelijk zijn dat de <div> tekst uit het HTML document vertaald wordt naar <div class=msds_header1> tekst zodra het als header wordt afgedrukt.
Die vertaling zit er nu niet in. Als we enkel het de tekst centreren, en een plaatje invoegen:
Ziet het MSDS er als volgt uit:
De tekst is nu wit, en niet in een oranje kader, omdat deze in het MSDS gepaste tekst niet refereert aan de header class. Doen we dat voor nu even handmatig (via Tab Bron):
dan ziet het MSDS eruit als:
Wat ook opvalt, is dat de msds_header1 style een kader bevat. Die komt nu automatisch om alle drie de afzonderlijke regels te staan;
dat zijn precies de dingen die we bedoelen als we zeggen dat bepaalde dingen anders opgezet moeten worden.
Wat is handig? Wat is beter? Hoe kan het mooier?