1. Wanneer 0,310 als bewerking wordt afgeboekt, dan zou men na het afboeken daarvan onmiddelijk in LOPOABRA terug willen komen. Waarom? omdat je anders het beeld krijgt zoals op het tweede plaatje is te zien. Daar wordt het verschil ten opzichte van de norm als een soort correctie voorgesteld. En ja, dan drukken ze maar weer op F1, en dan heb je de bewerking gecorrigeerd, iets wat niet de bedoeling is.
De werking van dit scherm is bedoeld om bijv. uren te kunnen boeken op een Produktieorder. Er kunnen meerdere Resources (medewerkers) aan dezelfde order hebben gewerkt, en na iedere boeking automatisch terugkeren naar de Raadpleegfunktie, waar de gebruiker opnieuw voor F4 'Afboeken' moet kiezen zou in dat geval uitermate irritant zijn. In jouw voorbeeld heb jij je Resource met Profit-DynScreen disabled waardoor het feitelijk weinig zin heeft een nieuwe doorloop in te gaan.
Wat we kunnen doen is een J/N rubriekje opnemen 'Terug na boeken regel J/N' of i.d. Ook die kun je dan met DynScreen op Ja zetten. Indien ze op Ja staat en je een regel verwerkt hebt, kunnen we dan autom. terugkeren naar de aanroepende funktie. Kosten: 1 uur.
2. Wat de heren nog mooier zouden vinden: Stel de juiste hoeveelheid voor.
Als je in staat bent om deze hoeveelheid via een formule te berekenen, dan is het natuurlijk nog mooier om dit direkt te koppelen aan het afboeken van de 1e regel; dat scheelt je weer bewerkingen afboeken. Met Profit-DynScreen ga je dit in ieder geval niet oplossen, want die kan niet rekenen, c.q. weet niets van de specifieke funktie af.
LOPOOGBR... Herberekenen... Tsja... er zijn diverse klanten die niet specifiek aangeven wat ze verbruikt hebben, en normatief willen afboeken o.b.v. de output. V.w.b. je Bewerking noem je dat feitelijk ook, v.w.b. je Artikelregel niet. Stel dat dat wel het geval is, dan zou je i.d.d. de PO kunnen herberekenen (dat rekent dan ook meteen de Bewerking opnieuw uit), maar ja, dan wijzig je met het herberekenen wel het normatieve getal, en op basis daarvan ga je dan afboeken. Ofwel, je mist dan het verschil tussen norm en werkelijk verbruik; feitelijk stel je de norm bij op basis van de herberekening. Het heeft niet mijn voorkeur.
In hoeverre is jouw 31 kg direkt gerelateerd aan de output? Ik bedoel, de werkwijze zoals deze bij Gedeeltelijk Gereedmelden wordt toegepast zegt feitelijk ook dat als je 110% van de order gereedmeld, er 110% van je grondstoffen- en bewerkingen wordt afgeboekt. Ok. Gedeeltelijk Gereedmelden is niet mogelijk bij Mengrecepten, maar, het zou maar zo kunnen zijn dat dit wel is waar je naar op zoek bent: op basis van een variabele output dynamisch het grondstoffenverbruik registreren.
Een andere oplossing kan zijn dat de af te boeken hoeveelheid berekend gaat worden op basis van een formule, die vlak voor het afboeken wordt toegepast op de op dat moment afgeboekte hoeveelheden. Een formule die 10 promille uitrekent o.b.v. de afgeboekte 31 Kg i.p.v. de normatieve 27,778 Kg, en de uitkomst gebruikt als af te boeken hoeveelheid.
Maar ja, dat dan weer minus het deel wat al geboekt is, immers als de 31 wordt geboekt als 15 + 16 kg, dan wil je bij het boeken van de 16 kg niet dat hij nogmaals over de 15 kg rekent. Maar ja... overschrijf de 0,150 met 0,200 en wat moet er dan bij een 2e afboeking geboekt worden? 15+16 = 31 Kg x 0,001 = 0,310 - 0,200 = 0,110 ? Of behoort hij dan eigenlijk te weten dat sinds de laatste herberekening er 16 kg extra is afgeboekt, en we dus op 16 x 0,001 = 0,160 uitkomen.
Kortom, je lokt aardig wat uit, en we zullen niet kunnen volstaan dit in 1 afboekfunktie in te bouwen. Je zou maar zo ergens op 16 - 24 uur kunnen uitkomen...