Middels de module
Profit-Fin-Betaal heeft U de mogelijkheid om Ingekomen Fakturen via een Betalingsrun te betalen.
Bij het Toevoegen van een Betalingsrun geven we eerst aan welke Fakturen we willen betalen; dit resulteert in een Betalingsselektie. De Betalingsselektie kan geprint worden, en ter beoordeling worden overhandigd aan de verantwoordelijke persoon, die op basis van de print nog op-/aanmerkingen kan hebben. Vervolgens kan de selektie desgewenst worden aangepast, en kan de Betalingsrun daadwerkelijk worden verwerkt.
Bij het verwerken van de Betalingsrun krijgen alle Fakturen die in die run betaald zijn enkel nog een status "In Opdracht"; de Fakturen worden pas als "Betaald" geboekt zodra de Betalingsfile (Clieop03, BTL91 etc.) via separate software (Officenet, Rabo Telebankieren) naar de bank is verstuurd en is verwerkt.
Toch komt het nog wel eens voor dat pas in het (externe) bankpakket wordt gekonstateerd dat er fakturen geselekteerd zijn die eigenlijk niet betaald hadden mogen worden.
Zolang de Betalingsrun nog niet Financieel is Doorbelast (zie Helptekst) bestaat er de mogelijkheid om de Betalingsrun alsnog te verwijderen, waarna alle Fakturen weer in de status terechtkomen alsof ze nog niet betaald waren. Daarna kon opnieuw een Betalingsrun worden aangemaakt.
Met ingang van deze Releasenote biedt het systeem bij het Verwijderen van een Betalingsrun de mogelijkheid om de Fakturen die in die te verwijderen Betalingsrun betaald waren, weer op te nemen als Betalingsselektie. De gebruikte werkwijze werkt op eenzelfde manier als dat een bestaande Betalingsrun wordt afgebroken; de Betalingsselektie blijft dan op het aktieve werkstation bekend, en zodra er een nieuwe Betalingsrun wordt toegevoegd herkent het systeem dat er nog een Betalingsselektie op het werkstation aanwezig is, en vraagt het systeem de Gebruiker of ze met die oude Betalingsselektie wenst verder te gaan, danwel er een nieuwe Betalingsselektie gemaakt moet worden.
Nb: Als die melding vervolgens beantwoord wordt met 'Maak maar een nieuwe Betalingsselektie' dan ben je de gegevens van een vorige selektie kwijt.
Ofwel, als we in de oude situatie abusievelijk een Betalingsrun met 100 fakturen hierin verwerkten, dan stond het systeem wel toe om de foutieve run te verwijderen, maar de 100 fakturen moesten vervolgens opnieuw geselekteerd worden in een volgende run. Met deze aanpassing blijft de selektie van deze 100 fakturen bewaard, en kan de gebruiker feitelijk verder gaan waar ze gebleven was.
LET OP: Enkel de selektie van de Fakturen wordt teruggehaald, alsmede eventuele wijzigingen op het in de Betalingsrun te betalen bedrag.
De Betalingsrun biedt echter nog diverse andere mogelijkheden, zoals het per Betalingsopdracht op kunnen geven van specifieke Omschrijvingen, Aard van de Betalingen, Instrukties etc. welke
niet worden teruggehaald.
Hoewel de Betalingsrunprogrammatuur de mogelijkheid biedt om deze gegevens per opdracht te wijzigen, leert de praktijk dat de meeste gebruikers zich beperken tot enkel de selektie van de te betalen fakturen, en zijn de overige betalingsparameters "default" ingesteld bij de Crediteur.
Als het echt zou moeten dan zullen deze parameters nog wel te achterhalen zijn (immers, ze zijn ook versleuteld in de te genereren Betalingsfile die naar de bank gestuurd wordt), doch dit vergt afhankelijk van het gebruikte formaat een teruglezen van data uit deze Betalingsfile, waarin gegevens ook gecomprimeerd kunnen zijn.
Vooralsnog (mede omdat de klant voor wie dit ontwikkeld is hier geen gebruik van maakt) is dit deel uitgesloten van het heropnemen van de betaalde fakturen als Betalingsselektie, maar indien nodig kan dit middels aanvullend maatwerk alsnog worden ontwikkeld.
Funktie | Omschrijving | Dtm.Vl.Wyz | Dtm.L.Wyz |
ADABBBVB | Omschrijving (nog) niet bekend | 11-11-2005 | 16-01-2008 |
ADABBRVW | Verwijderen Betalingsrun | 11-11-2005 | 16-01-2008 |