Heart-Profit ERP
July 05, 2024, 09:42:34 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
   Home   Help Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: (5) Scanterminal Grondstoffen Ontkoppelen (LOTSSTVL)  (Read 1590 times)
0 Members and 0 Guests are viewing this topic.
Wouter Rijnbende
Administrator
Partner
*****
Offline Offline

Posts: 5361


View Profile WWW
« on: December 13, 2017, 09:47:45 am »

Het kan zijn dat we m.b.t. het Scanterminalscherm Ophalen Grondstoffen grondstoffen hebben opgehaald voor een specifieke P.O. Raaplijst, doch dat we toch op enig moment de Produktieorder willen annuleren. In maart 2017 hebben we hiervoor een speciaal scherm ontwikkeld, waarvan nu blijkt dat deze niet juist is.  Het is nl. niet toegestaan onze pallet met een Ophaalkaart (al dan niet een "die door de deur" is gegaan) zomaar ergens achter te laten (met dezelfde Ophaalkaart erbij). Wat wel mag, is dat we de pallet terug op voorraad zetten en op een andere Lokatie neerleggen. Niet een lokatie die als 'Ophaalkaart' of i.d. is gedefinieerd, maar een 'normale' Voorraadlokatie waarbij er een kaart is afgedrukt met de Lokatie-Id als scanbare Barcode.

Naast het scherm 'ontkoppelen grondstoffen' bestond er al veel langer de funktionaliteit 'Verplaatsen Voorraad v/e Lokatie', die inmiddels gewoon hetzelfde doet als wat er met 'ontkoppelen' bedoeld werd.

'Verplaatsen Voorraad v/e Lokatie' werd al gebruikt om opgehaalde pallets (met een G5 kaart) 'door de deur' te kunnen boeken, wat feitelijk een overboeking betrof van een G5 kaart naar een G2/G6/G8 kaart. Tijdens deze overboeking werd ook de Lokatie van die kaart opgenomen in de Produktieorderegels van de order waarvoor de kaart was geraapt.


Als we de voorraad van een G5 kaart verplaatsten naar een andere Ophaalkaart (de G6 kaart) dan werd de Produktieorder voor welke de voorraad was opgehaald meegekopieerd naar die nieuwe Lokatie. Het was ook mogelijk om voorraad van een Ophaalkaart terug naar het grondstoffenmagazijn (RM) te brengen, in welk geval natuurlijk niet "RM" ineens als Lokatie in de P.O. Regels mocht worden opgenomen. Ofwel, als we met 'Verplaatsen Lokatie' voorraad verplaatsen van een Lokatiekaart die naar een Produktieorder verwijst, naar een Lokatiekaart die niet bedoeld is om te verwijzen naar Produktieorders, dan werd deze lokatie ook netjes weggehaald uit de Produktieorderregels (waar ze, toen ze door de deur ging, mogelijk al aan gekoppeld was).

In plaats van nu twee funkties te introduceren die exact hetzelfde doen, kan de funktionaliteit 'Grondstof Ontkoppelen' hetzelfde scherm als bij 'Verplaatsen Voorraad' aanroepen. De gebruiker scant als eerste zijn pallet, en daarna de Lokatiekaart van de Lokatie waar ze haar voorraad naar toe verplaatst. Dit mag een Magazijnstelling zijn (met aangebrachte barcode), dit mag ook een verplaatsbare lokatie zijn (waar een Lokatiekaart voor is geprint), maar zal omwille van het ontkoppelen géén Ophaalkaart mogen zijn, immers, die zijn altijd voor een specifieke P.O. bestemd.

Let op:
Vanzelfsprekend geldt dat Profit moet weten welke voorraad er op de Lokatiekaart ligt dus derhalve zal de Lokatiekaart altijd op de pallet met grondstoffen moeten blijven liggen. Die Lokatiekaart kan bijv. een Magazijnstelling zijn (waarbij de kaart met de Barcode aan de magazijnstelling hangt) maar mag ook een losse Lokatiekaart zijn met een barcode erop, die vervolgens op de pallet gelegd wordt.

Het ontkoppelen van de Produktieorder kaart (Ophaalkaart = eigenlijk Raaplijst) doen we als we een Produktieorder echt willen annuleren (verwijderen). Als we proberen een Produktieorder te verwijderen zónder dat we de Ophaalkaarten waarmee we voorraad voor die Produktieorder hebben geraapt hebben ontkoppeld, dan zal Profit het verwijderen van de Produktieorder blokkeren:




Een andere reden voor het ontkoppelen kan zijn dat we weliswaar zijn begonnen met Rapen voor de betreffende Produktieorder, maar dat een andere Produktieorder prioriteit krijgt en er tevens grondstof al is geraapt die we nu nodig hebben voor de Produktieorder die prioriteit heeft gekregen. Na Ontkoppelen is de voorraad weer vrij (moeten we eigenlijk eerst overboeken naar een normale Lokatiekaart en) kunnen we de grondstoffen rapen van de pallet die eigenlijk voor de andere Produktieorder was geraapt. N.b.: Het is wel zo goed om in een voorbeeld als dit de procedure aan te houden dat eigenlijk alle produkt weer terug moet naar de normale schappen en pallets (met dezelfde zakken enz.).

N.b.: Als het Rapen van een Produktieorder halfweg wordt gestopt, dan is het toegestaan dat de pallet ervan aan de kant wordt gezet, de Ophaalkaart erop wordt gelaten en de Raper aan de gang gaat met een andere Produktieorder. MAAR, houd wel in de gaten dat officieel de geografische lokatie van de achtergelaten pallet onbekend is. Dus, de Ophaalkaart is als Lokatie weliswaar bekend in Profit evenals dat Profit weet wat er op die Lokatie(kaart) ligt, maar waar de kaart op zich uithangt is onbekend.

Hier de situatie (procedure) dat een Produktieorder om niet ter zake doende reden opnieuw moet worden gemaakt :

1. Grondstoffen ontkoppelen (= overboeken naar "normale" Lokatiekaart);
2. Produktieorder verwijderen;
3. Produktieorder weer aanmaken (in zelfde - of in andere hoeveelheid);
4. Grondstoffen (die nog steeds op de pallet liggen) weer boeken op Ophaalkaart (vanaf de normale Lokatiekaart).

Ofwel, met een voorbeeld erbij:

Eerst ontkoppelen we de grondstoffen die zijn opgehaald met Ophaalkaart G5AC1, door deze over te boeken naar een normale kaart. De normale kaart betreft feitelijk een doodnormale lokatie, nèt zoals een palletplaats (G4HJ1), het grondstoffenmagazijn (RM) of een extern magazijn (MX). Toch wordt hier verwacht dat er een range Lokaties wordt ingericht voor 'van Produktieorder ontkoppelde, maar nog niet terug in de voorraadgezette pallets'. In onderstaand voorbeeld hanteren we voor dit soort kaarten "G0" Lokaties. Het ontkoppelen vindt dan plaats door de voorraad van G5AC1 naar een G0 kaart te boeken.


Als alle opgehaalde goederen ontkoppeld zijn van de Produktieorder Raaplijsten, is het nu wèl mogelijk om de Produktieorder te verwijderen :



In stap 3 voeg(d)en we een nieuwe Produktieorder toe, in dit voorbeeld voor een andere (grotere) hoeveelheid:


De voorraad die we eerder ontkoppeld hadden (kaart G5AC1 bevatte 3 zakken FZ203, 2 zakken PA230 en 1 zak PC150) kunnen we nu opnieuw oppakken in een andere Produktieorder. Dit kan een order zijn voor hetzelfde produkt, maar mag ook een order zijn voor een totaal ander produkt mits uiteraard die order alle produkten behoeft die op onze pallet staan. Hieronder de beschrijving hoe we een eigenlijk willekeurige set grondstoffen weer kunnen "hergebruiken" voor een nieuwe (een andere) Produktieorder. Let op : Dit is alleen toegestaan indien de behoefte van deze nieuwe Produktieorder minimaal de hoeveelheid betreft van wat op onze ontkoppelde pallet ligt. Minder mag dus niet - ook niet een volledige grondstof minder.

Scherm 1:
In de eerste schermprint van onderstaande afbeelding zien we dat onze nieuwe Produktieorder v.w.b. de 3 omcirkelde hoeveelheden een bepaalde behoefte heeft. N.b.: Dit betreft de produkten die al op de (losgekoppled) pallet liggen.

Scherm 2:
In het 2e scherm zien we nu dat het scherm waarin we de Ophaalkaart konden scannen gewijzigd is t.o.v. de eerdere beschrijving in dit topic. Nog steeds kunnen we onze Ophaalkaart scannen, maar, er is nu ook een optie bijgekomen waarmee we een eerder Ontkoppelde Ophaalkaart kunnen scannen. Standaard is de Textbox waarin de ontkoppelde kaart kan worden gescand gedisabled, maar, met de button links is het mogelijk om die control 'open' te zetten.

Scherm 3:
Zodra op die button 'Enable Ontkoppelde Kaart' is geclickt, wordt de scanbare Lokatie control 'open' gezet en kunnen we daar de kaart scannen van de pallet waarmee we onze goederen hebben achter gelaten; G0001 in dit voorbeeld.

Scherm 4:
Profit voert vervolgens diverse kontroles uit. Omdat de 'ontkoppelde kaart' een doodnormale Lokatie betreft, weet het systeem geen verschil te bepalen tussen een normale Lokatie die als ontkoppelde palletkaart wordt gebruikt, of bijv. RM, MX of GR000 zijnde willekeurige andere grondstoflokaties. Het is de bedoeling dat de gebruiker hier een kaart scant, en niet een willekeurige andere Lokatie. Profit zal in ieder geval kontroleren of er op de gescande Lokatie Artikelen liggen die niet nodig zijn in de P.O. Raaplijst waarvoor we nu aan het rapen zijn. Immers, "minder mocht niet" (zie beschrijving hierboven).
Als alle validaties akkoord zijn bevonden, dan volgt er een laatste melding die ons vraagt of we de ontkoppelde pallet G0001 willen boeken naar de nieuwe Ophaalkaart G5AC1. Let op : Nadat we dit hebben gedaan moet de GR000 kaart van de pallet worden verwijderd en worden vervangen door de G5AC1 kaart; het is nu weer een Ohaalkaart voor een Produktieorder geworden ...

Scherm 5:
Dit scherm toont de nog te rapen hoeveelheid per grondstof welke nu kennelijk nog nodig is voor de gekozen Produktieorder. Dit zijn niet alleen de omcirkelde produkten die op de eerder ontkoppelde pallet lagen, maar tevens nog enkele anderen (die hadden we domweg nog niet geraapt).




Dan de sitiuatie dat we de grondstoffen die we op de Ophaalkaart hebben liggen, terug de voorraad in willen doen (grondstoffenmagazijn). We zullen zien dat daar best wel wat hagen en ogen aan zijn :

1. Grondstoffen ontkoppelen (= overboeken naar "normale" Lokatiekaart);
2. Keuze printen Etiketten (zie topic Printen Etiketten Voorraaditems v/e Lokatie) :


3. Pallet of stelling naar keuze zoeken (naar keuze : maakt niet uit waar in het grondstoffenmagazijn, maar liefst waar de grondstof normaliter hoort te liggen);
4. De grondstof(fen) terugboeken op de normale pallets of stellingen (via Scanterminalscherm Voorraad - Verplaatsen)

Aangaande het laatste (3 en 4) : Als er nog een pallet beschikbaar is waar de grondstof in de betreffende Subscharge op aanwezig is, mag die pallet worden gekozen, maar het systeem kontroleert wel de Subcharge (moet overeen komen met de grondstof die we willen afleggen). Het is net zo goed toegestaan dat een nieuwe (andere) pallet of stelling wordt ingezet voor deze zelfde Subcharge die ook elders ligt, aangezien het systeem dit later weet (te onderscheiden) als er weer Raapbehoefte is aan deze zelfde grondstof (de Lokatie moet dan expliciet worden gekozen / gescanned).

Ad 2 (uit de bovengenoemde link van Printen Etiketten) :


Zoals het bovenstaande scherm toont, kan er voor worden gekozen om voor iedere "regel" die zal gaan worden teruggeboekt naar de normale voorraad een etiket te printen. "Regel" tussen quotes, omdat het in principe zal volstaan om dit per (Sub)Charge te doen. Dus, als er bijvoorbeeld 2 (Sub)Charges van een zelfde grondstof op onze pallet aanwezig zijn, worden hiervoor twee regels getoond - we zullen ze ook separaat moeten afleggen via scannen.
Waar het hier om gaat is dat we alleen kunnen scannen indien we een barcode hebben van ieder produkt (in alle aanwezige (Sub)Charges) en dat we tegelijk er voor moeten zorgen dat we een etiket hebben die op een (nieuwe) pallet gaat worden geplakt. En, betreft het produkt wat niet op een pallet komt te liggen maar in stellingen, dan kunnen we middels bovenstaande scherm er tevens voor kiezen om voor iedere Verschijning een etiket af te drukken. Ook kan het zo zijn dat we er wetenschap van hebben dat de pallet er nog is waar we eerder de bijvoorbeeld drie zakken hebben afgehaald (let wel, inklusief oorspronkelijk etiket; voor dat geval bestaat tevens de keuze om helemaal geen etiket voor de regel af te drukken. Arriveert de Raper dan bij zijn vermeend nog aanwezige pallet die er alsnog niet meer blijkt te zijn, dan kan bovenstaand scherm simpelweg nogmaals worden opgeroepen, maar moeten wel de default vinkjes voor "1 etiket" even worden veranderd naar "geen etiket" omdat we immers zojuist van de rest de etiketten al hebben afgedrukt; de regel waarvoor we etiketten nodig hebben laten we aangevinkt.

#2 samengevat :
a. Scherm oproepen voor afdrukken etiketten;
b. Printer kiezen die het dichtst bij is (we kunnen ons overal in fabriek en magazijnen bevinden);
c. Alles juist vinken voor wat betreft de gewenste hoeveelheden etiketten;
d. Etiketten ophalen;
e. Eventueel etiketten plakken op produkt zelf voor wat betreft de wens om dit dit doen (of niet omdat op een bestaande pallet);
f. Per produkt gaat de Raper de Lokaties bezoeken waar de Raper dit zelf wil afleggen (systeem helpt hier niet bij (zou wel kunnen in de toekomst));
g. Afleggen, en eventueel eerst weer een etiket (of meerdere) afdrukken, daarvoor de nu dichtsbijzijnde printer kiezen, de etiketten ophalen, opplakken en daarna afleggen.

« Last Edit: December 20, 2017, 04:30:31 pm by Peter Stordiau » Logged

Heart-Profit company ID : HA
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.04 seconds with 20 queries.