Heart-Profit ERP
July 03, 2024, 11:09:53 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
   Home   Help Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Scanterminal Afboeken P.O. - Dositainer-/Big Bag-/Rework  (Read 1687 times)
0 Members and 0 Guests are viewing this topic.
Wouter Rijnbende
Administrator
Partner
*****
Offline Offline

Posts: 5361


View Profile WWW
« on: December 12, 2018, 04:29:47 pm »

In topic Scanterminal Afboeken Produktieorder staat beschreven hoe we Vloeibare produkten kunnen afboeken in een Produktieorder. In de meeste gevallen zullen we het hier over het afboeken uit vaten hebben, maar, het scherm handelt ook het afboeken uit blikken en drums af, dus, we houden het iets algemener: vloeibaar.

Met ingang van medio december 2018 is het scherm aangevuld met de funktionaliteit om Dositainers, Big Bag's en Rework te kunnen afboeken in een Produktieorder.


Vaten/Blikken, Dositainers of Rework
Op het eerste Tabblad, waar we altijd al de Produktieorder moesten scannen, zijn nu een 3 tal buttons opgenomen die v.w.b. het verdere Afboeken van Grondstoffen een totaal andere afboekmethode aansturen.

De 1e button (Vaten & Blikken) stuurt de situatie aan die tot heden was ondervangen in dit scherm; zie hiervoor de beschrijving in het bovengenoemde topic. Deze button is disabled als de Produktieorder geen vloeibare produkten bevat.

De 2 button (Dositainer/Bigbag) zal alleen aktief worden als onze Produktieorder Dositainers (of Big Bags bevat die op zich niet in een dositainer gaan) én in de Barcode control een Dositainer òf een Dositainer-Raaplijst (of Big Bag) werd gescand.

De 3 button triggert het afboeken van Rework. Deze button is altijd enabled.





Afboeken Dositainers
Alvorens we een Dositainer kunnen afboeken in een Produktieorder, zullen eerst de volgende stappen moeten zijn doorlopen:

1. Ophalen Grondstoffen met een Ophaalkaart
2. Lege Dositainer onder een Vulstation plaatsen
3. De opgehaalde pallets naar het Vulstation brengen
4. Pallets via Vulstation leegstorten in de er onder geplaatste Dositainer
5. Vrijgeven Vulstation

Nb: Stap 2 en 3 mogen omgedraaid worden.

Als stap 4 is uitgevoerd, staat de Dositainer op voorraad op een Lokatie bestaande uit de letters "DT" gevolg door een cijfer, die het nummer van de Dositainer aangeeft. Ten tijde van dit schrijven zijn er 26 Dositainers met Identifikaties DT001 t/m DT026.

Op het Scanterminal Afboeken (grondstoffen) in een Produktieorder dienen we op het 1e Tabblad een Dositainer (Raaplijst) te scannen; alleen het scannen van een specifieke Dositainer Raaplijst òf het scannen van het O-nummer triggert (en selekteert) de keuze voor 'Dositainer-/Bigbag'. In onderstaande afbeeldingen zien we op het 1e schermprintje dat een Dositainer wordt gescand op basis van de Dositainer Raaplijst (= Produktieordernummer + Raaplijstvolgnummer). In de 2e afbeelding zien we dat de Dositainer wordt gescand met zijn O-nummer:


Na F1 vraagt een volgend tabblad ons de Dositainer te scannen. Omdat we zojuist een O-nummer òf een Dositainer-Raaplijst hebben gescand, wéét Profit op zich al welke Dositainer er moet worden afgeboekt (d.w.z. de inho9ud ervan). Het scannen van de Dositainer zelf middels zijn DT-nummer levert een extra kontrole op dat we niet abusievelijk een verkeerde Dositainer in een verkeerde order storten. Na het scannen van de Dositainer laat het scherm zien voor welk Produktiestation die Dositainer bestemd is, welk Recept er geproduceerd wordt, het Dositainer volgnummer, het totale gewicht, het O-nummer en ten slotte de Kleur Identifikatie van de Dositainer.


We hoeven nu alleen nog maar met F1 te verwerken, en alle voorraad, zoals deze is opgehaald en in deze Dositainer is gestort, wordt afgeboekt in deze Produktieorder. Merk op dat we gezien eventueel toegestane marges in het Recept soms wat weer kunnen hebben opgehaald/gewogen, en soms wat minder; De hoeveelheid die we daadwerkelijk hebben opgehaald voor de dositainer wordt afgeboekt in de Produktieorder.

Nb: Merk hierbij op dat een produkt in een Dositainer 2x kan zijn opgenomen, nl. als éérste en als laatste produkt (zie in dit geval FS003). De reden hiervan is, dat dit een produkt betreft welke zowel een bodempje als een afsluitende laag vormt in de Dositainer, en bedoeld is om de grondstoffen soepeler uit de Dositainer te laten glijden als deze wordt leeggestort in de mengkuip. Bij zo'n produkt zal op de 1e regel de normatieve hoeveelheid worden afgeboekt, en wordt de rest op de laatste regel geboekt.



Big Bag's
Big Bag's komen we op twee plekken tegen. Ten eerste Big Bag's die we rapen zoals we dat met zakgoed doen en welke daarna via het leidingstelsel van de dositainer in een Dositainer worden gestort, en ten tweede Big Bag's die in een separate Activity DOSING BIG BAG via een andere route dan die van de dositainer "stortbuis" in de Mengkuip worden gestort. Het gaat ons hier om die laatste situatie, immers, de eerste werkt niets anders dan normaal zakgoed welke de Dositainer in gaat en waarbij de Big Bag wordt geraapt en bij de pallet met zakgoed geplaatst totdat de dositainer moet worden gevuld en zowel de pallet met zakgoed als de Big Bag naar de dositainer worden gebracht).
Het gaat aldus alleen om de situatie dat de Big Bag naar een separaat leiding stelsel wordt gebracht om van daar rechtstreeks de menger in te worden geblazen.

Nèt als bij een Dositainer scannen we hier de Raaplijst van de Activity DOSING BIG BAG. Dat triggert dat op het vervolgscherm Big Bag's kunnen worden geboekt. N.b.: Iedere Big Bag is met een eigen Ophaalkaart opgehaald. Voor het afboeken in de Produktieorder scannen we de Ophaalkaart waarmee de Big Bag is opgehaald:


Merk op dat er een aantal verschillen zijn tussen de werkwijze i.g.v. een Dositainer versus een Big Bag. Allereerst geldt dat als we naar een Dositainer kijken, dan is er altijd maar één DT-Lokatie (Dositainernummer) welke kan worden afgeboekt; die Dositainer bevat alle grondstoffen die voor die P.O. Raaplijst nodig zijn.
Kijken we naar Big Bag's, dan kan het voorkomen dat we 1000 Kg nodig hebben, terwijl dit uit 2 Big Bag's moet komen. Met andere woorden: waar we bij een Dositainer altijd maar vanaf 1 "Lokatiekaart" (Ophaalkaart) zullen afboeken, kunnen dat er bij een Big Bag meerdere zijn.

Een volgend verschil is dat er binnen de externe mengcomputer voor Dositainers is voorzien in de nummering van deze Dositainers. Op deze manier hangt er aan iedere Dositainer een zgn. O-nummer bestaande uit de letter "O", het Produktieordernummer, een streep (-) en het Dositainer volgnummer. Als we vier Dositainers nodig hebben, dan hebben we 4 O-nummers, genummerd -1, -2, -3 en -4 aan het einde.
Voor Big Bags geldt dat we in plaats van een "O" een "B" gebruiken, maar... vervolgens worden de Big Bags niet genummerd! Dat laatste is niet consistent, immers, als we nu 4 Big Bags nodig hebben, dan hebben we 4x hetzelfde nummer! Waar het O-nummer van een Big Bag dus meteen identificerend is voor de Raaplijst, het Dagsegment en de specifieke grondstoffen die er voor die Raaplijst nodig zijn, geldt dus dat bij een Big Bag iedere B-nummer gelijk is, of deze nu produkt X nodig heeft in Dagsegment 1, of produkt Y in Dagsegment 3. We scannen derhalve niet het B-nummer als we gaan afboeken, maar zullen de DOSING BIG BAG Raaplijst moeten scannen. De Ophaalkaart (G6AC1) kan dan weer worden geverifiëerd met die Raaplijst, om te voorkomen dat we een verkeerde Big Bag in een verkeerde kuip storten.
N.b.: Dit laatste is aan de processoperator / produktiemederwerkers aangezien de Big Bags waar we het hier over hebben "elders" in het leidingstelsel worden gepositioneerd en het dus een (belangrijke) zaak is van het juist routeren van de leidingen gekombineerd met het plaatsen van de juiste Big Bag(s) aan de (vulmnd van de) leiding.



Rework
Onder 'rework' verstaan we het opwerken van een eerder geproduceerde partij, die in veel gevallen zal zijn afgekeurd en derhalve bijgewerkt moet worden. Hierbij zijn verschillende situaties te verzinnen. Een produkt kan bijvoorbeeld te stroperig zijn, en als het met een grotere hoeveelheid van hetzelfde produkt opnieuw gemengd wordt, kan ze weer gebruikt worden. Je kunt ook bedenken dat een partij 'te licht' of 'te donker' is, en dat met de wetenschap dat er een hoeveelheid opgewerkt gaat worden, er meer- of minder van een ander produkt ingestoken gaat worden.

Er worden 3 situaties van Rework (rapen en gebruiken) onderkend :
1. We bevinden ons bij de produktiemenger en storten van daar ad-hoc blikken in de menger, welke blikken in de omgeving van de menger waren geplaatst;
2. We zijn een willkeurige produktieorder aan het rapen en krijgen de opdracht om enkele blikken voor Rework mee te nemen voor een andere aanstaande produktieorder;
3. We rapen op eigenlijk normale wijze blikken voor Rework welke op voorhand in de Produktieorder zijn opgenomen (DOSING CANS, door het lab).

#3 wordt verder niet expliciet behandeld.
#2 betreft een speciale Raapopdracht welke buiten het bestek van dit topic valt, maar die kan leiden tot #1.
#1 is waar dit topic (hierna) over gaat.

Ad-hoc storten van blikken in de menger

Het uitgangspunt is dat iemand bepaald heeft wat er opgewerkt moet worden, en in welke hoeveelheid. In de situatie die we hier bespreken krijgt een medewerker de opdracht om bijvoorbeeld 10 blikken van een bepaalde partij op te gaan werken.
Let wel op de situatie die dit betreft : We zijn bij wijze van spreken al aan het produceren (de menger is al gevuld) en in een schap nabij de menger staan de 10 blikken waar we het hier over hebben. We pakken bij wijze van spreken ad-hoc deze blikken en legen ze in de menger. Er is dus geen Receptuur waarin deze blikken worden genoemd als zijnde nodig.

Als we op het eerste tabblad (gewoon) de Produktieorder scannen, dan zal de button Rework worden enabled. Clicken we op die button, dan kleurt ze groen, waarmee we de keuze 'Rework afboeken' hebben geselekteerd.

Drukken we daarna op F1 dan komen we op het Rework tabblad terecht, alwaar we een willekeurige partij kunnen scannen die reeds naar het Produktiemagazijn is verplaatst (voorraad moet dus bijv. op een PT-Lokatie liggen voor de PT produktieruimte) om deze vervolgens af te gaan boeken in de Produktieorder.

Met F1 boeken we die partij v.w.b. een op te geven aantal Verschijningen (let op: altijd volle blikken!) af in onze Produktieorder.

Let op: Als we 10 blikken eindprodukt van 17,55 Liter per blik in onze menger gooien, zal de Produktieordergrootte van die Produktieorder met 175,5 Liter toenemen! Was deze ordergrootte bij het scannen van de order nog 4800 Liter, nu is ze met 175,5 Liter toegenomen tot 4975,5 Liter:


Regels die via het Rework scherm worden afgeboekt, worden helemaal onderaan in de Produktieorder toegevoegd. Het regelnummer is minimaal 100 hoger dan het regelnummer van het laatste Dagsegment, en wordt daarna in stapjes van 10 opgehoogd t.o.v. het laatst gevonden regelnummer. Ofwel, omdat in bovenstaand voorbeeld het laatste Dagsegment op regel 400 staat, worden deze bijstellingen op regel 500 opgenomen. Zouden we nog een keer een partij opwerken, dan zal die op regel 510 komen te staan.
De P.O. regels die uit Rework worden gegenereerd bevatten een normatieve hoeveelheid van 0 eenheden (immers vooraf, op de print van de P.O., was niet gepland dat we extra blikken gingen opwerken). Ook al is de normatieve (is geplande) hoeveelheid 0, het daadwerkelijke gebruik wordt uiteraard wel geregistreerd (zie de 175,5 in bovenstaande schermprint).
N.b.: Het vooraf plannen van Rework mag op zich wel, maar dan loopt e.e.a. formeel via DOSING CANS (de meer naar boven genoemde #3).
« Last Edit: December 13, 2018, 07:52:17 am by Peter Stordiau » Logged

Heart-Profit company ID : HA
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.097 seconds with 20 queries.