Touch Screen - Opboeken Output Produktieorder (LOTSPOOP)Met ingang van heden is er een nieuw Touch Screen scherm beschikbaar t.b.v. het Opboeken van de Output van een Produktieorder.
Het scherm is onderdeel van het grotere ontwerp waarbij iedere produktieafdeling als één grote black box gezien wordt, en enerzijds voorraad naar de Produktievloeren wordt geboekt, er anderzijds output wordt opgeboekt op de Produktiestations, en een Dagafsluitingsrun vervolgens alle naar produktie verplaatste voorraad evenredig verdeeld over de produktieorders die geproduceerd zijn en waarin die grondstoffen verbruikt zijn.
Deze funktie handelt in dat ontwerp het opboeken van de geproduceerde produkten (output) af. Uitgangspunt is dat het scherm geplaatst wordt op een plek waar de geproduceerde goederen de produktieruimte verlaten en naar de voorraadlokaties wordt verplaatst.
De funktie bestaat uit een tweetal schermen.
Scherm #1 : Bepalen op te boeken ArtikelDit scherm is ontwikkeld voor een situatie waarbij er gedurende de dag produkten worden geproduceerd (en opgeboekt). Deze produkten worden aan het einde van het produktieproces verpakt middels een verpakkingsmachine, en worden vervolgens via een etiketteringsmachine voorzien van een sticker met een Barcode erop. Deze Barcode bevat niet meer dan een 13 cijferige EAN codering van de betreffende Artikel-/Verschijning.
Zou de etiketteringsmachine door Profit worden aangestuurd, dan zouden wij ook bijv. een Chargenummer in de Barcode kunnen opnemen, maar dat is voor deze situatie niet het geval.
Ieder op te boeken produkt zal zijn voorzien van een Barcode met een 13 cijferige EAN codering. Zodra de produkten de produktievloer verlaten en richting het opslagmagazijn gaan, moeten ze langs de deur waar dit TS scherm staat, en moeten de produkten opgeboekt worden. In 99% van de gevallen zal kunnen worden volstaan met het scannen van de Barcode, immers dit identificeert al Artikel-/Verschijning en eventueel Kenmerken.
Na een scanopdracht volgt automatisch het 2e scherm.
Voor uitzonderingssituaties (er zit bijv. geen etiket op de verpakking, of het etiket kan niet worden gelezen) is het middels het onderste deel van het scherm mogelijk om o.b.v. de omschrijving naar het op te boeken Artikel te navigeren. Middels button "Volgend" worden de benodigde kontroles uitgevoerd, waarna het 2e scherm wordt aangeroepen. Op het 2e scherm kan dan vervolgens de Verschijningsvorm worden geselekteerd.
Scherm #2 : Aantal + VerschijningsvormSelekteer Verschijningsvorm:Bovenin het scherm worden de Verschijningsvormen waarin dit Artikel wordt geproduceerd opgesomd. Deze control is alleen enabled indien op het 1e scherm middels de navigatie control naar een Artikel werd genavigeerd (immers, dan werd enkel het Artikel geselekteerd, en zal aanvullend de Verschijningsvorm nog moeten worden aangegeven).
Indien het 2e scherm aktief wordt nadat op het 1e scherm een Barcode (EAN Code) werd gescanned, dan zal deze control disabled zijn immers, de gescande EAN code zal al zowel Artikel alsmede Verschijningsvorm (en eventueel Kenmerken) impliceren.
Nb: Merk op dat navigeren
niet anticipeert op het gebruik van (variabele) Kenmerken. De default kenmerken van de geselekteerde Artikel-/Verschijning worden wel gerespekteerd, maar het is niet mogelijk deze te wijzigen. Het scherm anticpeert dus niet op het kunnen produceren van profielen, waarbij tijdens het opboeken dynamisch de lengte-/breedte van het geproduceerde profiel moeten worden aangegeven. Ook dit kan er voor een volgende klant met aanvullend maatwerk best bijgemaakt worden.
Opboeken Output:Onder dit kopje wordt nog even opgesomd wat er precies opgeboekt gaat worden. Hier staat de Artikel-/Verschijning die uit de gescande Barcode bleek, danwel het Artikel waarnaar genavigeerd werd, aangevuld met de op het 2e scherm gekozen Verschijningsvorm.
Kenmerkend voor de Dagafsluitingsmethode is dat er géén Produktieorder hoeft te bestaan om gereed te kunnen melden ! De produktiechef kan volstaan met een mondelinge opdracht om nn zakjes van produkt xxx te laten maken, en als dat produkt afgevuld is, verlaat het vanzelf de produktievloer, en wordt het gescand. Indien er reeds een Produktieorder bestaat voor deze Artikel-/Verschijning, zal de opgeboekte hoeveelheid worden toegevoegd aan die Produktieorder (en wordt de Produktieorder indien nodig uitgebreid). Bestaat er nog geen Produktieorder, dan zal er een automatisch een nieuwe Produktieorder worden toegevoegd.
Vervolgens geeft de gebruiker aan hoeveel Verschijningen ze geproduceerd heeft.
Uitgaande van de Dagafsluitingsmethode, worden de produkten hier opgeboekt nog voordat het Grondstoffenverbruik bekend is (dat is pas bekend bij het afsluiten van de dag). Tot dat moment zal er (dus) nog geen kostprijs kunnen worden bepaald. De produkten worden derhalve opgeboekt met een Prijs 0,00 en Chargesoort "Prijs nog niet bekend".
Opmerkingen:
Subcharges:Merk op dat omdat Profit niet de etiketten genereert-/afdrukt, de etiketteringsmachine niets zal afweten van Subcharges. Hoewel het scannen van de barcode eenvoudig kan anticiperen op de aanwezigheid van een Subcharge in de gescande barcode, zijn er andere problemen die optreden zodra er met Subcharges gewerkt gaat worden. Zo valt er bijvoorbeeld wel te navigeren naar een Artikel, maar navigeren naar een Subcharge wordt lastiger. Natuurlijk kunnen we op eenzelfde wijze op zoek naar naar "de" Produktieorder van vandaag, en dan automatisch een nieuw Subchargenummer genereren, maar een nieuw Subcharge vereist ook dat deze op een etiket geprint wordt, en dus moet "printen v/h etiket" ook ineens ontwikkeld worden. Dit alles waar e.e.a. niet aan de orde is voor de klant voor wie e.e.a. ontwikkeld is.
Het scherm is dan ook geblokkkeerd voor de situatie waarin er in Produktie met Subcharges wordt gewerkt.
Middels aanvullend maatwerk kan dit scherm best open worden gesteld voor de Subcharge situatie.
Merk op dat Opboeken v/e Produktieorder o.b.v. Subcharges al wel mogelijk is via een Scan Terminal scherm.
Ongeacht Chargenummer:Het zal de oplettende gebruiker zijn opgevallen dat indien de Barcode enkel bestaat uit de EAN codering, de produkten op voorraad niet uniek geadresseerd kunnen worden. Voor een aantal schermen zal dit een probleem zijn, immers er zijn schermen die vereisen dat een scan tot één unieke partij leidt.
Toch is deze methode redelijk gebruikelijk. Alle produkten die U in de supermarkt koopt, zijn ook voorzien van enkel de EAN code. Op basis van die barcode weet de kassa dat het bijv. om een "potje pindakaas 450 gram, huismerk" gaat. Welke partij is daarbij ondergeschikt.
Net zoals bijv. het TouchScreen Leveren Verkooporder, waarbij we wél aangeven dat we 2 potjes pindakaas geleverd hebben, maar we het systeem niet vertellen om welke partij het ging (het systeem boekt wel een partij af, te beginnen met de oudste). Ook diverse Scan Terminal schermen m.b.t. het "Rapen voor een Opdrachtblad" of "Cross Docking rapen" rapen ongeacht Charge. In dat kader is het ook gerechtvaardigd om de voorraad ongeacht Charge te stickeren; de charge doet er niet echt toe.
Merk op dat uw hele inrichtingswijze wel consistent behoort te zijn. Waar U bijvoorbeeld wél geacht Chargenummers werkt, zal het niet de bedoeling zijn gebruik te maken van schermen die zelf op zoek gaan naar een te leveren Chargenummer, immers, de keuze die het systeem maakt zal kunnen afwijken van de Charge die in werkelijkheid gepakt werd, waarna er vervolgens in werkelijkheid voorraad met Barcodes kunnen zijn die er administratief niet meer zijn.
Parameter instellingen:-> Bedrijfsparameter Produktie (G), Tabblad #5, "Produktieorderbehandeling per Palletnummer J/N" dient met "Nee" te worden gevuld.
-> Bedrijfsparameter Produktie (G), Tabblad #5, "Produktie o.b.v. Dagafsluiting J/N" dient met "Ja" te worden gevuld.
-> Bedrijfsparameter Produktie (G), Tabblad #2, "Produktieorder gereedmelden zonder Afboekingen J/N" dient met "Ja" te worden gevuld.