Heart-Profit ERP
July 03, 2024, 03:20:35 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
   Home   Help Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Verkoopkontrakten matchen met inkoopcontracten  (Read 2268 times)
0 Members and 0 Guests are viewing this topic.
Johan
Designer
*****
Offline Offline

Posts: 2178


As it net kin sa't moat, dan mat it mar sa't kin.


View Profile
« on: May 28, 2009, 10:44:33 am »

Op dit moment ontbreekt bij ons in profit welhaast ieder inzicht in de wijze waarop een verkoopprijs (in het bijzonder die van een kontrakt) tot stand is gekomen. Dit ligt veelal vast in hoofden van mensen, excelsheets of word documentjes, en graag zouden we dit iets gestructureerder vastgelegd willen zien.
Vraag :
Iemand enige ervaring / suggesties die het 'monitoren' van inkoop versus verkoopkontrakt - prijzen in Profit inzichtelijk maakt? Zijn er reeds bestaande mogelijkheden voor?

Vraag 1a: ons voorstel / idee :
in eerste instantie willen we bij 1 verkoopkontrakt, 1 of meerdere inkoopkontrakten op kunnen geven. Dan hebben we in ieder geval de gemaakte afsrpaken e.d. er goed in staan. Dit dient er tevens voor, om de afgesproken inkooppartijen gedurende de looptijd van het verkoopkontrakt af te roepen.

Vraag 1b: Een combinatie van verkoop-inkoopkontrakten afdrukken.

Graag zouden we een print zien die in lijn met het voorbeeld van de bijlage. Mogelijk heeft iemand nog creatieve ideeen over hoe dit efficienter weer te geven is, maar dit ons 1e opzet.


Toelichting, waarom deze vragen:


Wij worden meer en meer geconfronteerd met vragen over kontraktprijzen voor langere termijn. Een bepaald kwantum voor een bepaalde periode voor een afgesproken prijs. Deze periode wordt steeds langer (verder vooruit) waardoor het heel lastig is in te schatten wat t.z.t. de prijzen van de benodigde grondstoffen zullen zijn.

Om je in te dekken tegen de risico's van eventuele prijsschommelingen van de grondstoffen is hier de vraag om in Profit inzichtelijk te maken, welke inkoopverplichtingen aangegaan zijn voor een verkoopkontrakt. In de energiemarkt, en volgens mij ook wel in het bankwezen en andere gebieden, spreekt men ook wel over het zogenaamde "hedgen".

Wij zien het zo voor ons: Wanneer een verkoper een kontraktvoorstel (een soort offerte voor het kontrakt) wil maken, dan vraagt hij aan Inkoop om alvast de belangrijkste grondstoffen daarvoor af te dekken. Inkoop probeert dan alvast een inkoopkontrakt daarvoor te krijgen. Tegen de tijd dat het verkoopkontrakt gaat lopen, moeten ook de grondstoffen daarvoor worden afgeroepen van de inkoopkontrakten.

Hoe we dit voor ons zien? Een soort combinatie van de print van verkoopkontrakten, en inkoopkontrakten. (zie bijlage met fictieve bedragen, prijzen, hoeveelheden etc.)

Van grondstof tot eindproduct vraagt bij ons minimaal 8 productiestappen. Het wordt dus heel lastig te 'tracen' in hoeverre een grondstof daadwerkelijk via die 8 stappen op dat verkoopcontract wordt geleverd. Wij zijn ons hier ter dege bewust van, en begrijpen dan ook dat het voor profit ondoenlijk is, om bijvoorbeeld een controle op rendement uit te voeren. Met andere woorden: Het is welhaast onmogelijk om  (een combinatie van) inkoopkontrakten te sluiten, die exact de juiste hoeveelheid graan bevatten voor het produceren van het artikel op het verkoopkontrakt.

Maar op dit moment ontbreekt bij ons in profit welhaast ieder inzicht in de wijze waarop een verkoopprijs (in het bijzonder die van een kontrakt) tot stand is gekomen. Dit ligt veelal vast in hoofden van mensen, excelsheets of word documentjes, en graag zouden we dit iets gestructureerder vastgelegd willen zien.





* verkoop_inkoopcontracten.PNG (18.29 KB, 889x288 - viewed 253 times.)
Logged

KM
Johan
Designer
*****
Offline Offline

Posts: 2178


As it net kin sa't moat, dan mat it mar sa't kin.


View Profile
« Reply #1 on: June 18, 2009, 09:46:51 am »

Iemand nog enige geniale ideeen over hoe dit op te lossen? Ik werd er hier weer even aan herinnerd.

Heel snel hoeft dit niet, want na vandaag zal Johan hier  2 weken wat minder actief zijn. Je moet ook es op vakantie. Holiday
Logged

KM
Wouter Rijnbende
Administrator
Partner
*****
Offline Offline

Posts: 5361


View Profile WWW
« Reply #2 on: July 17, 2009, 02:30:26 pm »

Er zijn nog niet veel mensen die hebben gereageerd hoe zijn met dergelijke problematiek omgaan.

Allereerst, wat jij voorstelt moet altijd te maken zijn. Als je (vraag 1a) puur en alleen bij een Verkoopkontrakt één of meerdere Inkoopkontrakten wilt opnemen (Raadplegen, Toevoegen, Verwijderen) en (vraag 1b) deze gegevens ergens wilt afdrukken op een printje, dan hoeft dat niet zo complex te zijn. Maar... of je er zoveel aan hebt...

Je impliceert eigenijk al dat als je n.a.v. een Verkoopkontrakt een Inkoopkontrakt afsluit, de grondstoffen uit die Inkoopkontrakten moeten worden afgeroepen. Daarmee begeef je je al snel op een vlak waar amper uit te komen is, immers, je Verkoop Kontrakt is géacht Debiteur, en dus impliceer je dat je voor 2 Debiteuren een Kontrakt kunt aanmaken, en specifiek voor die Verkoopkontrakten 2 Inkoopkontrakten afspreekt, waarmee feitelijk je voorraad die uit die Kontrakten wordt afgeroepen uniek moet worden gemaakt naar de Kontrakten waarop die voorraad gebruikt mag worden. En dan liggen er nog 8 niveau's met halffabrikaten tussen...  Draaien we de boel om, dan volgt daaruit dat je met talloze Debiteuren Kontrakten afspreekt voor Eindprodukten, en dat je uiteindelijk per Debiteur (of steker nog, per Verkoopkontrakt) richting je Leverancier zult moeten gaan inkopen, immers wat je aan Jantje verkocht hebt moet via een ander Inkoopkontrakt worden afgeroepen dat hetgeen je aan Pietje verkocht hebt.
Dat deel krijg je m.i. niet aan de praat, al was het maar omdat je zelf de voorraad hier niet naar uniek kunt maken.

Onderstaand een paar zaken die je misschien op wat andere ideeën brengt.

Binnen Profit bestaat er een "Behoefterun Kontrakten". Deze wordt door klanten gebruikt om de behoefte aan koop-artikelen die ontstaat uit de gedefinieerde Verkoopkontrakten, periodiek af te zetten tegen hetgeen wat je op Inkoopkontrakten hebt afgedekt. Daaruit volgt een long-/short print, waarmee Inkoop feitelijk kan zien dat ze van een produkt teveel danwel te weinig Inkoopkontrakten heeft afgesloten. Een direkte link tussen Inkoopkontrakt en Verkoopkontrakt is er dan niet. Merk op dat een produkt als "Tarwebloem" in veel van jullie halffabrikaten zit, en uiteindelijk resulteert in honderden eindprodukten. Specifiek aangeven dat je nu tarwebloem inkoopt voor een specifiek verkoopkontrakt lijkt me niet te doen. Denk dat je dan eerder moet denken in termen dat "de Behoefterun Kontrakten" danwel de "Long-/Short" positie print gaat zelf bijhouden voor welke Verkoopkontrakten van Eindprodukten de hoeveelheden worden ingekocht (of andersom, wat door wat gedekt wordt). Ook dat zal lastig zijn, immers als jij bijvoorbeeld voor het 2e kwartaal teveel aan Inkoopkontrakten hebt (meer inkoopt dan je op verkoopkontrakten nodig hebt), houdt je dus feitelijk voorraad over, welke er weer voor kan zorgen dat je in een volgende periode minder nodig hebt.
In het 3e kwartaal zul je dan meer behoefte aan Verkoopkontrakten kunnen hebben dan je via Inkoopkontrakten afdekt, simpelweg omdat je uit het voorgaande kwartaal voorraad overhield.

Een volgende wat we ooit eens aan de orde hebben gehad (demonstraties) is dat als je een Kontrakt toevoegt, simultaan Excel wordt aangestuurd, alwaar een Calculatie Sheet wordt opgebouwd conform de wijze zoals jullie willen calculeren.



Hier ook chocola voorbeeldje, waarbij de kostprijs van cacaobonen alsmede de geschatte Valutakoers bepalend zijn voor het grootste aandeel in de kostprijs van het eindprodukt, er vervolgens toeslagen bij komen, kosten (stel maar je DKK's voor je), je een beetje rente in rekening brengt vanwege een betalingskonditie, je er een winstpercentage overheen gooit, en dan uiteindelijk op een Verkoopprijs uitkomt. Het mechanisme zit vervolgens zo in elkaar dat je dan met een aantal componenten kunt spelen, er een prijs uitrolt, en zodra je die Kontraktregel dan daadwerkelijk toevoegt, het Excelsheet wordt opgeslagen, en als Multi Media Button aan het betreffende Kontrakt komt te hangen.
Wellicht is dat een leuke optie, waarbij je niet zo zeer een Verkoopkontrakt koppelt aan een specifiek Inkoopkontrakt, maar je wél bij het Verkoopkontrakt aangeeft dat je je voor bepaalde grondstoffen baseert op een Inkoopprijs zoals die door Inkoop is afgegeven, en die informatie dan per Verkoopkontraktregel altijd weer kunt opvragen.

Er staat me ook iets van bij  dat we via een e.o.a. Property Share Object Excel bepaalde, door Profit beschikbaargestelde waarden en ratios, konden laten ophalen.  In Excel zou je dan in formules moeten kunnen rekenen met Profit.KoersValutakode x Profit.Verkoopprijs. Bovenstaande Excel wordt echter helemaal in koding opgebouwd en zit anders in elkaar. Pin me er niet op vast, maar ik dacht dat we dat andere ook aan de praat hadden (hoewel ik nu even niet zo snel zou weten hoe ik dit moet aktiveren). Hoe dan ook, het gaat er om om even een indruk te krijgen van wat mogelijkheden, die jou misschien weer op wat ideetjes brengen.
Logged

Heart-Profit company ID : HA
Peter Stordiau
Administrator
Partner
*****
Offline Offline

Posts: 4073


Just testing


View Profile WWW
« Reply #3 on: August 03, 2009, 01:01:21 pm »

FYI :

Wellicht dat die andere situatie een IPL demo is geweest ?
Staat me sowieso iets van bij, alleen weet ik niet of daar precies hetzelfde als bovenstaande in is gebruikt (andersom kan ook nog, dat bovenstaaande juist IPL is geweest en de "oorspronkelijke" ook nog ergens is).
Logged

Heart-Profit company ID : HA
moderator all boards
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.047 seconds with 21 queries.