Als je dacht dat je alleen maar i.g.v. Nederland btw in rekening moest brengen, dan moet je je toch eens wat verdiepen in de intra communautaire regels.
Hoe dan ook, als jij levert aan het buitenland (EG) dan mag je de levering alleen vrijstellen van btw als je een korrekt btw nummer hebt van die klant. Heb je geen btw nummer van je klant (lever je aan een partikulier), dan zul je gewoon btw moeten berekenen.
Ervanuitgaande dat jouw faktuuradres hoort bij je Debiteur-id, dan zal een eventueel btw nummer welke je bij die relatie hebt opgenomen worden gezien als belgisch btw nummer, immers het betreft een belg.
Je levert echter aan Groot Brittannië.
Het vrijstellen van deze levering van btw kan op de volgende manieren (waarbij je er niet zomaar 1 behoort te kiezen, maar de enige die van toepassing is moet kiezen):
a. je stelt de levering vrij o.b.v. het feit dat jouw belg ook een engels btw nummer heeft.
b. je stelt de levering vrij o.b.v. de vereenvoudigde abc regeling ofwel, o.b.v. het belgische btw nummer.
c. je stelt de levering vrij o.b.v. het feit dat jouw debiteur een opdracht tot export kan overhandigen.
(d. je stelt de levering vrij o.b.v. het feit dat je btw berekening uitschakelt voor deze Debiteur.)
"Doe niet zomaar wat", immers je keuze heeft ook te maken met het al dan niet worden gekenmerkt van deze levering als ICL Levering, hetgeen je tegenwoordig verplicht moet afdrukken op je faktuur. Methode c. is nl. per definitie geen ICL levering, en dus komt je levering ook niet in de ICL aangifte naar boven.
Kies dus op basis van de werkelijke situatie (en niet o.b.v. 'oh, dus zo krijg ik er ook een faktuur zonder btw uit').
Nb: Optie d. is bijv. aan de orde voor gemeentelijke instellingen. Hoe dan ook, wederom per definitie geen ICL. Ik noem hem wel omdat het formeel een methode is, maar noteer hem tussen haakjes, omdat praktisch niemand dit zal gebruiken.