In 2004 is er funktionaliteit ontwikkeld om de Valutakode van een Inkooporder te kunnen wijzigen. De aanleiding hierbij was dat een Gebruiker een Inkooporder had toegevoegd voor een Leverancier in Singapore, hij netjes alle SGD prijzen op zijn Artikelregels op de order invoert, maar er achteraf achterkomt dat de Valutakode van zijn Inkooporder nog op USD stond, en al zijn SGD prijzen als USD prijzen werden beschouwd. Als alternatief voor "de hele order verwijderen en een nieuwe order toegevoegen waarbij je 20 Artikelregels opnieuw mag invoeren" is er een funktie ontwikkeld waarmee de Valutakode van de Inkooporder kon worden gewijzigd. Deze funktie rekent dus geen prijs om van USD naar SGD maar laat alle waarden zoals ze waren en zet feitelijk alléén de Valutakode om.
Nu, 18 jaar later, wordt gekonstateerd dat deze funktionaliteit óók kan worden uitgevoerd als de Inkooporder al is ontvangen. In dat geval probeert het proces "Doorrekenen Gewijzigde Inkoopprijs" de waarden van hetgeen al is ontvangen financieel te korrigeren. Dat deel verloopt echter niet goed. "Doorrekenen Gewijzigde Inkoopprijs", een tool die juist vanwege dit soort situaties onder strikte regels is ontwikkeld, probeert het verschil tussen de oude- en nieuwe situatie te journaliseren. Zo wordt het verschil in waarde van de ontvangen voorraad bepaald door de ontvangen hoeveelheid x het verschil in koerswaarde van de twee Valuta's. Voor een Grootboekrekening als "Voorraad Goederen" werkt dit prima, maar bij de tegenrekening (Nog te ontvangen Fakturen) loopt e.e.a. spaak. Die wordt in slechts één Valutakode gewijzigd in plaats van deze in de ene Valuta tegen te boeken en in de andere op te boeken. Het resultaat is een verschil op de rekening "NTOF" welke nooit meer automatisch glad zal lopen.
Omdat we niet kunnen inzien hoeveel tijd gemoeid gaat met de oplossing van dit probleem, en de strikte regels van "Doorrekenen Gewijzigde Inkoopprijs" stellen dat al dit soort aanpassingen op nacalculatische basis plaatsvinden, en mede omdat onduidelijk is hoevaak het voor komt dat de Valutakode van een Inkooporder gewijzigd moet worden als er al goederen zijn ontvangen, is voor nu besloten dat het Wijzigen van de Valutakode wordt geblokkeerd zodra er al ontvangsten zijn geboekt.
In theorie kán het natuurlijk zo zijn dat iemand pas bij het inboeken van de Financiële Faktuur konstateert dat de order in een verkeerde Valuta is ingeboekt, maar ja, dan ben je wel wat aan de late kant. Merk ook op dat de Leverancier dan zit te slapen, want ook hij zal een bestelling krijgen in een verkeerde Valuta.
Voor nu geldt dat e.e.a. geblokkeerd wordt. Later kunnen we beoordelen of "Doorrekenen" vervolmaakt moet worden, of dat we op een andere wijze er voor zorgen dat de Gebruiker de order in de juiste Valuta invoert.
Funktie | Omschrijving | Dtm.Vl.Wyz | Dtm.L.Wyz |
LOIOVAWY | Wijzigen Valutakode Inkooporder | 17-11-2021 | 10-10-2022 |