Heart-Profit ERP
July 09, 2024, 12:18:30 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
   Home   Help Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: (1) Scanterminal Te Rapen Raaplijsten (LOTSSTTR)  (Read 1980 times)
0 Members and 0 Guests are viewing this topic.
Wouter Rijnbende
Administrator
Partner
*****
Offline Offline

Posts: 5361


View Profile WWW
« on: December 11, 2017, 11:24:58 am »


Inleiding

Het Scanterminalscherm "Te Rapen Raaplijsten" is min of meer gegroeid uit eerdere ontwerpen van schermen, die uiteindelijk toch niet helemaal werkbaar waren. In een eerder stadium gingen we zowel poeders als vloeibaar rapen geacht een Produktieorder, doch is dit losgekoppeld. Van Vaten is besloten dat deze 'ongeacht Produktieorder' worden opgehaald (immers, als 3 orders 25 Kg nodig hebben moet dat uit hetzelfde vat getapt kunnen worden en hoeven we niet noodzakelijk 3 vaten op te halen). Maar ja... 'hoeveel' moeten we nu gaan ophalen? en voor welke orders doen we dat? Ook hier is in een eerder ontwerp bedacht dat als nu maar op ieder Produktiestation alle orders netjes op volgorde van Startdatum-/tijd gepland staan, we kunnen kijken welke orders er vandaag op de diverse Produktiestations draaien, om vervolgens daarvan de behoefte te bepalen. Toch werkt ook dat niet helemaal goed. Als een Produktieorder uit meerdere delen bestaat, willen we enkel voor een specifiek deel kunnen rapen (de rest komt later). Ook willen we 'vooruit' kunnen werken als we vinden dat dit nodig is, en geldt dat we flexibel moeten kunnen zijn als bijv. een machine kapot gaat, en een planning omgesteld moet worden.

Vanuit het oogpunt 'Vaten ophalen' is een scherm bedacht waarbij een 'werkverdeler' gaat bepalen welke P.O. Raaplijsten geraapt mogen worden. De Raper zelf hoeft dan alleen nog maar die vaten op te halen die nog opgehaald moeten worden voor de P.O. Raaplijsten die geraapt moeten worden. Ook is bedacht dat de werkverdeler een prioriteit kan aangeven om de ene Raaplijst eerder opgehaald te kunnen laten worden dan een andere Raaplijst.

De 'werkverdeler' moet ook inzicht hebben in de werkdruk. Als er (bijna) niets meer te rapen is zou hij kunnen besluiten om de rapers vooruit te laten werken, en kan hij alvast een nieuwe P.O. Raaplijst als 'Te Rapen' scannen; er ontstaat een idee voor een weergave van een Vulgraad/Workload status. Wat is er al klaar, en wat moet er nog gebeuren.

En, met dat we in staat zijn om zichtbaar te maken in welke mate we klaar zijn met het ophalen van de grondstoffen voor een P.O. Raaplijst, ontstaat er ook ineens funktionaliteit als we dit zouden kunnen zien voor "Dositainer Raaplijsten".

Uit bovenstaande punten is het Scanterminalscherm "Te Rapen Raaplijsten" ontstaan.


Produktieorder Raaplijsten
Uitgangpunt voor dit ontwerp is dat een Produktieorder formeel is ingericht in dagdelen (Dagsegmenten) en ieder Dagsegment op haar beurt weer is ingericht in "Activities"; een aktiviteit die binnen dat Dagsegment moet worden uitgevoerd. Middels Activities als "Dosing Additive", "Dosing Bulk", "Dositainer" , "Dosing Cleaning" wordt aangegeven of we een Dositainer aan het vullen zijn, dat er vloeistoffen nodig zijn, en bulk gepompt moeten worden, of dat er bijv. moet worden schoongemaakt.

Ieder van deze Activities heeft een eigen kleur op de Produktieorderlayout (die speciaal vanwege deze kleuren in Excel wordt opgebouwd en op een kleuren printer wordt afgedrukt). De Dagsegmenten worden op deze print gekenmerkt door een dikke horizontale streep (zoals te zien is tussen de twee gele blokken).



Iedere Activity mag als een separate stap van de Produktieorder worden gezien. Iedere stap wordt derhalve visueel gemaakt als een soort 'blok' met dezelfde kleur. Grondstoffen zullen we voor zo'n stap/blok gaan ophalen, en de Receptuur geeft aan in welke volgorde dat dient te gebeuren. Die blokken zijn feitelijk onze 'Produktieorder-Raaplijsten' waarin de P.O. Raaplijstnummers bepaald worden door die volgorde.

Nb: Merk op dat de Produktieorder is ingericht in de volgorde waarin de grondstoffen verwerkt moeten worden, maar dat dit niet noodzakelijk ook de volgorde is waarin de grondstoffen voor die Activity moeten worden opgehaald. Zo geldt bijv. dat we meer tijd nodig hebben om een Dositainer te vullen dan om een Vat met een vloeibaar produkt op te halen, en zal de 1e Raaplijst in bovenstaand voorbeeld aangeven dat er als eerste voor die Dositainer geraapt moet worden (ook al is die nog niet meteen nodig). De 'ontwerper' van het Recept bepaalt wat in welke volgorde komt te staan en Profit stuurt aan dat het vervolgens in die volgorde wordt afgehandeld.

Raaplijsten zijn er overigens alleen voor die Activities waarbij er grondstoffen moeten worden opgehaald; een Activity als "Dosing Bulk", impliceert dat er grondstoffen uit een bulk-opslag moeten worden verpompt (uit een Silo of uit een tank) en zullen derhalve niet leiden tot een P.O. Raaplijst.

Bij het Printen van een Produktieorder volgt er één hoofdblad (zie bovenstaande schermprint). Daarnaast volgt er per P.O. Raaplijst een samenvatting van de grondstoffen die voor dié specifieke Raaplijst nodig zijn.

Voor iedere P.O. Raaplijst volgt er een print als onderstaande, die aangeeft welke grondstoffen er precies in welke hoeveelheid moeten worden opgehaald. Ook bevat de print (rechtsbovenin) een Barcode van de de P.O. Raaplijst, en zal ze i.g.v. een Dositainer Raaplijst (links) nog een Barcode bevatten met daarin een zgn. O-Nummer die binnen een Interface met een AZO Systeem identificerend is voor de Dositainer.

Onder de opsomming van de benodigde grondstoffen worden de totalen van de Acitivities van de Produktieorder getoond. Op basis van dit deel wordt zichtbaar gemaakt uit hoeveel Dagsegmenten de P.O. bestaat, hoeveel Raaplijsten er zijn. De weergave van een * voor 'onze' Raaplijst maakt zichtbaar waar onze Raaplijst thuishoort binnen de hele order.



Op eenzelfde manier hebben we ook P.O. Raaplijsten voor vloeibaar.





Werkverdeler
Vervolgens is er een 'werkverdeler' die gaat bepalen welke orders er geproduceerd moet worden, en die gaat bepalen welke Raaplijsten er geraapt mogen worden. Hoewel een werkverdeler 'op kantoor' kan zitten achter een computer, vinden wij dat hij ook met een scanner op de werkvloer moet kunnen rondlopen en aldaar moet kunnen ingrijpen op het werk wat verdeeld moet worden. Het aangeven voor welke Raaplijsten er geraapt moet worden is derhalve opgezet als Scanterminal funktionaliteit, waarmee de werkverdeler dit én vanaf zijn computer kan opstarten, maar desgewenst ook kan doen op een scanterminal waarmee hij door het bedrijf rondloopt.

Nb: Er is niet voorzien in funktionaliteit die inzichtelijk maakt welke P.O. Raaplijsten de werkverdeler nog MOET scannen. Uitgangspunt is dat hij hier zelf een systeem voor kan ontwikkelen, door bijv. de uitgeprintte P.O. Raaplijsten in bakjes te leggen met de tekst 'wel gescand' of 'niet gescand' erop, danwel de Raaplijst te scannen voordat hij deze uit handen geeft om te worden geraapt.



Tabblad 1 - Selekteer Produktiemagazijn
Binnen Profit kunnen we meerdere Produktiemagazijnen (met hun eigen Produktiestations) vastleggen, bijv. PA t/m PZ.  Het bepalen van Raaplijsten die geraapt moeten worden c.q. het ophalen van Grondstoffen voor deze Raaplijsten zal niet over deze Produktiemagazijnen heen gekombineerd kunnen worden; voorraad die in magazijn PA ligt kan niet op PT gebruikt worden (en andersom) zonder eerst formeel verplaatst te moeten worden. Zoals aangegeven is deze funktionaliteit formeel voor één nieuwe (volledige geautomatiseerde) fabriekshal ontwikkeld, en zou het uitgangspunt kunnen zijn dat we alleen orders voor die nieuwe fabriek scannen, maar, formeel hoort hier een niveau tussen: het Produktiemagazijn. Stel dát we de funktionaliteit in 2 of 3 Produktiemagazijnen gaan gebruiken, dan kunnen we selekteren met welk magazijn we bezig zijn.

In plaats van een parameter bij het Produktiemagazijn in de trent van 'wil je dit maatwerk aktiveren voor dit magazijn J/N' hebben we bedacht dit dynamisch te bepalen: als de werkverdeler alleen Raaplijsten scant van Produktiemagazijn PT, dan zijn alleen de PT-Raaplijst zichtbaar. Scant hij ook Raaplijsten van een ander Produktiemagazijn (bijv. PA) dan zal hij een keuze moeten maken of hij PA of PT wil inzien.

Juist vanwege dit dynamische aspekt ontstaat er de 1e keer een rare situatie, immers, zolang er nog helemaal geen P.O. Raaplijsten zijn gescand voor een Produktiemagazijn, zal het betreffende Produktiemagazijn ook (nog) niet als keuze zijn opgenomen.

De 1e keer dat dit Scanterminalscherm wordt aangeroepen zal het 1e Tabblad dan ook per definitie worden overgeslagen (er zijn immers nog geen P.O. Raaplijsten gescand op basis waarvan dynamisch kan worden bepaald uit welke Produktiemagazijnen gekozen kan worden).

Ook als we deze funktionaliteit voor slechts één Produktiemagazijn gebruiken (bijv. PT) dan zal Tabblad #1 nooit aktief worden. Dit maal dan echter omdat het weinig zinvol is de gebruiker een keuzescherm te tonen waarbij hij maar 1 keuze kan maken. Tabblad #1 zal dus pas aktief worden zodra er Raaplijsten van meerdere Produktiemagazijnen gescand zijn.

Tabblad #1 en #2 slaan we nu even over, en we maken een sprong naar Tabblad #3 alwaar ik mijn eerste P.O. Raaplijst ga scannen.



Tabblad 3. - Scan Te Rapen Raaplijst
Bij de 1e aanroep worden Tabblad #1 en #2 (dus) overgeslagen en beginnen we met Tabblad #3 waar de werkverdeler zijn eerste P.O. Raaplijst kan gaan scannen die geraapt mag worden.



Zoals we in een bovenstaand voorbeeld al konden zien, heeft iedere P.O. Raaplijst in de rechterbovenhoek een Barcode die representatief is voor de betreffende P.O. Raaplijst (bestaande uit het Produktieordernummer en een 3 cijferige toevoeging).  De werkverdeler 'schiet' met zijn scanner op de Barcode van de P.O. Raaplijst waarna het 4e Tabblad aktief wordt.



Tabblad 4. - Toevoegen / Wijzigen / Verwijderen
Op het 4e Tabblad worden de gegevens getoond van de gescande Raaplijst. Profit herkent dat de door de werkverdeler gescande Raaplijst nog niet als 'Te Rapen' was opgenomen, en komt daarmee in een 'Toevoeg' mode.



Hoewel in theorie de scan van de P.O. Raaplijst voldoende zou kunnen zijn om deze ook automatisch te verwerken, doen we dat niet, en tonen we de werkverdeler de gegevens van de gescande Raaplijst en vragen we hem de opname te bevestigen met F1.



Tabblad 5. - Wijzigen Prioriteit
Na F1 op Tabblad 4 wordt Tabblad 5 aktief, alwaar we de Prioriteit van deze Raaplijst kunnen instellen.

De prioriteit wordt met een numerieke waarde van 1 t/m 9 aangegeven, met 5 als defaultwaarde (die ergens midden in de range 1-9 ligt).



Wanneer een Raaplijst nu precies prioriteit 1 of prioriteit 9 krijgt, mag iedere site voor zichzelf bepalen, maar om een idee te geven zouden we bijvoorbeeld kunnen stellen dat:

Prioriteit 1 = Raaplijst voor een order die binnen 1 uur moet beginnen
Prioriteit 5 = Raaplijst die vandaag geraapt moet gaan worden
Prioriteit 9 = Raaplijst die nog wel even kan blijven liggen omdat ze morgen pas nodig is

(de andere prioriteiten kunnen dan gradaties daar tussen zijn, bijv. begint over 2 uur).

Ook hier gebruiken we F1 om de prioriteit vast te leggen.

Na deze stap is de P.O. Raaplijst formeel opgenomen als "Te Rapen". We keren terug in het Tabblad #3 waarin nu een overzicht wordt getoond van alle Raaplijsten die gescand zijn om te mogen worden geraapt.



Met valt meteen op dat hier allerlei kleuren in worden gebruikt. Die kleuren geven aan wat er al geraapt is en wat er nog moet gebeuren. Hierover straks meer.

Wijzigen / Verwijderen

Als ik de Raaplijst nóg een keer scan, dan herkent Profit dat ze al is opgenomen als 'te rapen'. Ik zal deze Raaplijst dus niet nogmaals willen toevoegen als 'te rapen', maar kan wel twee andere bedoelingen hebben: "wijzigen" of "verwijderen"



Middels twee buttons kan ik aangeven of ik deze P.O. Raaplijst als "te rapen" wil "Wijzigen" of "Verwijderen". Wijzigen leidt dan weer naar Tabblad #5 alwaar ik deze Raaplijst een andere prioriteit kan geven. Verwijderen zorgt ervoor dat de Raaplijst wordt afgevoerd uit de lijst met te rapen Raaplijsten. Dit zal kunnen worden gebruikt als een order wordt geannuleerd, of als het geen zin heeft om verder te rapen voor een order als die order niet verder kan (omdat een machine kapot is).

Nb: In mijn voorbeeld wijzig ik de prioriteit van Raaplijst 201711130001-004 naar 1.



Tabblad 3. Vulgraad / Workload
Bedenk dat de werkverdeler ondertussen nog een hele lijst met P.O. Raaplijsten als 'te rapen' heeft gescand, en dat separaat 'Rapers' aan de slag zijn gegaan met het rapen van de grondstoffen voor deze Raaplijsten (hoe doet er even niet toe voor het voorbeeld).

Alvorens de werkverdeler nieuwe opdrachten gaat uitgeven, of prioriteiten gaat wijzigen, moet hij inzicht hebben in welke 'Te Rapen Raaplijsten' er uit staan, en de mate waarin ze al geraapt zijn. Al dit soort informatie is verwerkt in het overzicht met de gescande P.O. Raaplijsten op Tabblad #3, welke er op enig moment als volgt uit kan zien:



Iedere als 'Te Rapen' gescande P.O. Raaplijst wordt hier weergegeven als blok van 2 regels:



Op de 1e regel zien we:

Prioriteit
Het cijfer 4 toont aan dat deze P.O. Raaplijst een prioriteit 4 heeft (in de range van 1 t/m 9).

Produktiestation
PTS91 betreft het Produktiestation waarop het produkt van deze Raaplijst geproduceerd wordt.

P.O. Raaplijst
Rechts op de 1e regel zien we het P.O. Raaplijstnummer, bestaande uit het Produktieordernummer (201711030001) en het Raaplijstvolgnummer (-005).

Op de 2e regel zien we:

Recept
Het Artikelnummer van het produkt welke wordt geproduceerd op deze Produktieorder, alsmede de Verschijningsvorm die als Produktievorm is opgenomen.

Aantal te rapen Verschijningen
Dit cijfer betreft het aantal nog te rapen Verschijningen voor deze P.O. Raaplijst.
Doel is om hiermee aan te geven hoeveel er nog moet worden opgehaald, doch waarbij als expliciete opdracht deze hoeveelheid niet in kilogrammen getoond mag worden, maar in aantal Verschijningen moet gelden. In principe geldt dat "hoe hoger dit cijfer, des te meer er nog moet worden opgehaald", maar, door weergave van een aantal Verschijningen hoeft dat niet altijd het geval te zijn.
Bedenk dat als we een behoefte hebben aan 1000 Kg, we zit kunnen dekken door 1 pallet met 40 zakken van 25 Kg, maar mogelijk ook kunnen dekken door het ophalen van een bigbag van 1000 Kg. In het ene geval staat er 40 terwijl er in het andere geval 1 staat.

Kleuren:

Vulgraad / Workload
Middels kleuren wordt per P.O. Raaplijst aangegeven in hoeverre we klaar zijn met een Raaplijst.

* Groen betekent dat de grondstoffen voor deze P.O. Raaplijst zijn opgehaald. Is de regel niet groen, dan zijn de grondstoffen niet (allemaal) opgehaald.

* Geel geeft vervolgens aan dat de grondstoffen niet zijn opgehaald, maar wel opgehaald kunnen worden, omdat er voorraad van is.

* Rood geeft aan dat de grondstoffen niet zijn opgehaald, maar ook niet kúnnen worden opgehaald omdat er niet voldoende voorraad van aanwezig is in het grondstoffenmagazijn waaruit geraapt wordt voor deze Raaplijsten.

Op basis van deze kleuren kan de werkverdeler zien hoe druk het is, of Raaplijsten volledig zijn uitgelopen (en naar de Produktievloer kunnen worden gebracht) of dat de pallet(s) nog even moeten blijven liggen omdat er nog goederen bij moeten. Maar hij ziet ook dat Raaplijsten niet uitgelopen kúnnen worden omdat er geen voorraad van is, wat kan impliceren dat er een shuttle vanaf een externe lokatie moet zorgen voor voorraadaanvulling in het grondstoffenmagazijn.

Omdat bovenin de P.O. Raaplijsten staan met de hoogste prioriteit, zou het zo moeten zijn dat dié regels als eerste groen moeten zijn.



Tabblad 1. Selektie Produktiemagazijn
Aan de Scrollbar in het overzicht met als 'Te Rapen' gescande P.O. Raaplijsten, kunnen we zien dat het overzicht een flinke waslijst aan Raaplijsten bevat. Hoe meer Raaplijsten er in het overzicht staan, des te lastiger het wordt om een specifieke Raaplijst eruit te vissen. Hier bieden de eerste twee Tabbladen uitkomst.

Uit de totale lijst van alle als 'Te Rapen' gescande P.O. Raaplijsten bepaalt het systeem dynamisch om welke Produktiemagazijnen het gaat. Zodra dit er meer zijn dan 1 zal de gebruiker op dit scherm moeten aangegeven van welke Produktiemagazijn ze de P.O. Raaplijsten wil zien.



Kiezen we voor Produktiemagazijn "PT", dan krijgen we daarna alleen nog maar P.O. Raaplijsten te zien die nodig zijn voor orders op Produktiestations beginnend met de letters "PT".



Tabblad 2. Filters
In het begin van dit topic is uitgelegd dat dit scherm in eerste instantie is ontwikkeld om t.b.v. "Vaten" (vloeibaar) aan te kunnen geven voor welke orders er geraapt moet worden. Later, nadat we bedacht hadden met kleurtjes visueel te maken in hoeverre we al klaar zijn met deze Raaplijst, is hieruit ontstaan dat deze informatie ook handig kan zijn voor Dositainer Raaplijsten. Sinds dat moment kunnen ook Dositainer Raaplijsten als 'Te Rapen' worden gescand.

Hoe meer Raaplijsten we scannen, des te groter wordt het overzicht met gescande Raaplijsten, en op enig moment zien we vanzelf door de bomen het bos niet meer. Op het 2e Tabblad zijn derhalve een aantal filters opgenomen die ervoor zorgen dat we sneller die informatie zichtbaar kunnen maken die we willen zien.

Zo begint het tabblad met twee "aan/uit" filters v.w.b. het weergeven van "Raaplijsten Poeders (Dositainers)" en "Raaplijsten Vloeibaar". Daaronder kan met behulp van een Radiobutton een keuze worden gemaakt of we alle Produktiestations willen zien, of een specifiek Produktiestation.

Zo kunnen we selekties maken die alleen de Raaplijsten van vloeibare produkten weergeven, die op PTS92 nodig zijn.



Of zien we sneller dat de order die op PTS91 met hoge prioriteit tussendoor gekomen is, nog niet volledig geraapt is, ook niet volledig geraapt kán worden omdat er niet voldoende voorraad is, maar order 201711030001 op 8 Verschijningen na wel geraapt is.








Opmerkingen:

Aangezien we voor "Produktie" inmiddels meerdere Scanterminalschermen hebben dan de 16 opties die in één Scanterminalmenu passen, is er vooralsnog voor gekozen om dit Scanterminalmenu als 'Klantspecifieke funktie' op te zetten. Dit, omdat er veel van deze schermen een speciaal soort inrichting vergen. Vanzelfsprekend hadden we ook kunnen kiezen voor een 'vervolg menu' maar, we willen deze Scanterminal menu's voor de diverse gebruikers zo eenvoudig mogelijk houden en deze schermen niet volproppen met keuzes die toch niet gebruikt kunnen worden (omdat de inrichting er niet naar is).  Neemt niet weg dat de funktionaliteit beschikbaar is, en we samen kunnen kijken hoe e.e.a. binnen uw organisatie geïmplementeerd kan worden.

Voor de klant voor wie deze funktionaliteit ontwikkeld is geldt dat dit scherm optie #1 is in het Scanterminalmenu Produktie.


« Last Edit: December 13, 2017, 11:06:04 am by Wouter Rijnbende » Logged

Heart-Profit company ID : HA
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.076 seconds with 20 queries.