Een simpele vraag "wil je een kolom Ontvangstdatum opnemen op het overzicht en ook een kolom Koers per die Ontvangstdatum" klinkt simpel, maar leidt al snel tot zaken die 'onmogelijk' zijn.
Allereerst geldt dat het échte turkse btw overzicht een vaste indeling heeft en "Fakturen" rapporteert als 1 regelig overzicht. Hier volgt al uit dat het onmogelijk is om op 1 regel een detailniveau te tonen die 1:n (1 op veel) is.
Puur informatief is het turkse btw overzicht in Excel uitgebreid met per Faktuur een openklapbaar specifikatie niveau die van iedere geleverde Charge wat detailinformatie kan tonen (Faktuurregel, Verkooporder, Verkooporderregel, Raaplijst, Artikel, Verschijning, aantal x inhoud en Kostprijs).
December 2015 is het overzicht verder uitgebreid met de vermelding van een Inkoopordernummer en Leverancier. Dit, met als uitgangspunt dat deze informatie ALTIJD 1:1 (een op een) is, wat natuurlijk in werkelijkheid niet zo hoeft te zijn, maar wat (nu?) wel de werkelijkheid is voor de klant voor wie e.e.a. ontwikkeld is.
Merk op dat als u op twee verschillende orders een produkt inkoopt het in theorie zo kan zijn dat uw leverancier u op beide orders dezelfde partij levert. In dat geval kunnen we nooit "de Inkooporder" achterhalen van een geleverde partij, immers dat zouden er meerdere kunnen zijn. Gebaseerd op het feit dat dit niet voorkomt, desnoods omdat bij iedere Goederen Ontvangst een nieuw uniek Chargenummer wordt toegekend, kan dit werken. Wijkt u daarvan af, dan zal het overzicht moeten worden aangepast.
Het gaat trouwens al eerder fout als de geleverde partij niet is ingekocht, maar op een andere wijze op voorraad terecht is gekomen, bijvooreeld door "Produktie" of door een "Handmatige Voorraadmutatie". Beide zouden niet voor behoren te komen (de klant produceert niet in turkije), maar toch... wordt een partij niet ingekocht, dan klopt het overzicht mogelijk niet.
Enige tijd later wordt het overzicht weer aangepast, nu m.b.t. de opname van een kolom "Faktuurnummer". Ook dit hoeft op regelniveau niet te werken, immers 1 order kan in etappes geleverd worden, en de afzonderlijke leveringen zouden separaat gefaktureerd kunnen worden. Ook hier: het werkt bij de gratie dat iedere order in 1 keer ontvangen wordt en in zijn geheel gefaktureerd wordt; dat is het uitgangspunt.
De "Kostprijs" van een Faktuur, waarover KDV werd berekend, werd berekend door de Kostprijs van alle geleverde Charges te salderen.
Nieuw sinds begin september 2016 is dat we nu niet meer over een kostprijs zullen spreken, maar over een Inkoopwaarde. Dit, n.a.v. de opname van twee nieuwe kolommen op specifikatie niveau, zijnde "Ontvangstdatum van de Inkooporder" en "Dagkoers t.t.v. die Ontvangstdatum".
Ook hier weer een extra probleem, immers 1 Inkooporder kán zoals eerder genoemd in meerdere etappes geleverd worden, en dus leiden tot meerdere ontvangstdata en daarmee meerdere dagkoersen. Wederom geldt 'dit komt niet voor, iedere order wordt altijd in zijn geheel ontvangen': een uitgangspunt weer.
Maar... deze laatste aanpassing impliceert meer...
Gebruikten we eerst "de Kostprijs van de Geleverde Charges", welke altijd één bedrag bevatte in de Bedrijfsvaluta, dan kon dit bedrag als geheel simpel worden omgerekend tegen 1 koers. Nu er een koers op regelniveau getoond moet worden, en wat de dagkoers moet zijn op de ontvangstdatum, en 1 Faktuur uit wel 20 Artikelen kan bevatten die op andere orders zijn ingekocht, ontvangen, en dus meerdere dagkoersen zullen impliceren, geldt niet alleen dát probleem, maar ook dat we op regelniveau met verschillende Inkooporders te maken kunnen hebben die ieder een andere Valutakode kunnen hebben.
Kombineer dat met het feit dat als we dagelijks om 09:00 's morgens de Valutakoersen invullen, maar iemand om 08:00 al een ontvangst binnenboekt, de koers van de dag ervoor gebruikt zal worden, maar achteraf de 'dagkoers' per de ontvangstdatum een andere zal zijn. De koers dan maar bewaren t.t.v. de Ontvangst zelf? Nee, want dat zal er weer voor zorgen dat het btw overzicht meerdere ontvangsten kan tonen die op dezelfde dag hebben plaatsgevonden, maar bij allen een andere koers toont. Het klopt gewoon niet...
Overigens is van dit overzicht ook nog steeds niet bekend waarvoor ze nu precies dient. Merk op dat de specifikatie regels nl. geen onderdeel zijn van het turkse btw overzicht zelf, maar die regels nu wel de inhoud daarvan gaan bepalen. Het zou in theorie zo kunnen zijn dat het overzicht bijv. bedoelt is om alle goederen te tonen die afkomstig zijn uit het buitenland, en vervolgens weer zijn doorverkocht, waarbij de btw, berekend over de ingekochte goederen teruggevorderd kan worden zodra blijkt dat deze weer uitgevoerd worden. Daarmee zou het al zo kunnen zijn dat iets wat lokaal wordt ingekocht helemaal niet op de print thuis hoort (omdat het nooit ingevoerd is).
Voorlopig bouwen we verder aan het overzicht op basis van aanvragen en specifikaties van de klant; merk op dat het overzicht niet zonder meer zal hoeven te werken als een andere vorm van inrichting gebruikt wordt als waarvoor dit overzicht ontworpen is.
Funktie | Omschrijving | Dtm.Vl.Wyz | Dtm.L.Wyz |
LOPRUFCC | Printen Fakturen op Custom Clearancenummer | 29-08-2016 | 31-08-2016 |