Heart-Profit ERP
July 06, 2024, 02:40:24 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
   Home   Help Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Helptekst BTW automatisch berekenen J/N  (Read 1389 times)
0 Members and 0 Guests are viewing this topic.
Heart Informatisering B.V.
Partner
******
Offline Offline

Posts: 27445


View Profile WWW
« on: April 23, 2008, 08:53:39 am »

Middels deze rubriek kan worden aangegeven of het systeem op basis van de Intra Communautaire Regels moet bepalen of er btw berekend moet worden over een levering.

 Mogelijke waarden:

 J : Ja, het systeem moet bepalen of er btw berekend moet worden.

 N : Nee, er moet nooit btw berekend worden

Nb: Bij Amerikaanse administraties is er nog een 3e mogelijkheid:

 A : Btw berekenen volgens een afwijkend percentage.

Deze rubriek zal in praktisch alle gevallen gevuld moeten worden met de (default) waarde "Ja". Profit dient nl. zelf te bepalen, op basis van de opgenomen regels voor ICL Leveringen, of er btw van toepassing is.

In de basis is iedere levering (binnenland + buitenland-EG) met btw belast, doch, leveringen aan het buitenland-EG kunen worden vrijgesteld van btw indien de levering een ICL levering betreft: een Levering welke voldoet aan de Intra Communautaire regels. Een levering aan buitenland-niet-EG is nimmer met btw belast.

Zo geldt nl. dat als we aan het buitenland-EG leveren én we over een OB-nummer beschikken van de afnemer, we de betreffende levering mogen vrijstellen van btw. Op onze faktuur zullen we nu moeten vermelden dat het een ICL levering betreft.

De Valutakode waarin gefaktureerd wordt doet niet ter zake; de regels van de belastingdienst werken volgens de basisregel "btw volgt de goederen". Stel dat we goederen afleveren in het binnenland, dan is deze levering in de basis altijd met btw belast, ook al wenst de klant in bijv. USD gefaktureerd te worden.

NB: Een binnenlandse levering zal nooit een ICL levering betreffen omdat deze levering niet vrij wordt gesteld van btw conform de Intra Communautaire regels; ICL treedt enkel op bij buitenland-EG.

Naast de basisregels zijn er nog diverse uitzonderingen. Zo is het nl. mogelijk om van Nederland naar Nederland te leveren, en op basis van "Opdracht tot Export = Ja" een levering toch vrij te stellen van btw. Als uw klant kan aantonen dat hij zijn goederen gaat exporteren, hoeft U hem geen btw te berekenen (let op: dit betreft dan ook geen ICL, omdat er op basis van een andere reden geen btw berekend wordt).

Ook kan een levering (Verkooporder) als ABC Transaktie worden gekenmerkt. Hierbij zijn twee varianten mogelijk (zie rubriek ABC transaktie). In het kort komt de ene methode erop neer dat wij leveren aan een duitser, we beschikken over zijn btw nummer, maar tóch btw in rekening willen brengen omdat we afspreken dat de overdracht in Nederland plaatsvindt. De 2e methode is dat wij moeten leveren aan een Italiaanse klant van onze Duitse Debiteur, en deze levering naar Italië (btw volgt de goederen) mogen vrijstellen van btw o.b.v. het btw-nummer van de duitser.

Invulling van de waarde N is eigenlijk niet toegestaan. Deze optie is enkel aanwezig voor gemeentelijke instellingen die zijn vrijgesteld van btw, en in welk geval er nooit btw berekend dient te worden. Invulling van N impliceert per definitie dat het nooit  een ICL Levering betreft.

Nb: Merk op dat nederlandse gemeentes wel degelijk over btw nummers beschikken. Wanneer er wel/geen btw berekend hoeft te worden c.q. welke gemeentelijke instellingen voldoen aan deze situatie is ons niet helemaal duidelijk. We gaan ervanuit dat als U zaken doet met gemeentelijke instellingen, U weet te bepalen dat er nooit btw aan de orde is.

De belastingdienst wil graag weten welke leveringen U aan het buitenland (EG) verricht hebt die U vervolgens hebt vrijgesteld van btw. Ofwel, die leveringen die op basis van de Intra Communautaire regels zijn vrijgesteld van btw, ofwel, de ICL Leveringen. Deze aangifte heet derhalve de ICL aangifte, ook wel Kwartaallisting genoemd. In deze aangifte worden alle van btw vrijgestelde leveringen gerapporteerd.

Merk op dat als U de btw berekening uitschakelt (door deze rubriek met N te vullen) er per definitie nooit sprake kan zijn van een ICL levering, en de betreffende Faktuur dus niet op de ICL aangifte te voorschijn zal komen.

Een laatste vorm betreft het btw berekenen volgens een afwijkend percentage. Deze vorm wordt alleen gebruikt indien het aktieve bedrijf in Amerika gevestigd is. In dat geval worden onze (europese) Intra Communautaire regels niet gehanteerd. Bij de waarde "A" is het mogelijk om per Debiteur zelf op te geven hoeveel btw (percentage) er berekend dient te worden. Dit percentage is o.a. afhankelijk van de Staat waarin de betreffende Amerikaanse Debiteur gevestigd is.

Resumer:

Als de rubriek met N gevuld wordt, zal er nóóit btw in rekening worden gebracht, ongeacht de Intra Communautaire (EG) regelgeving.

Als J wordt ingevuld, zal het pakket bepalen of er btw in rekening moet worden gebracht;  dit is in de volgende gevallen aan de orde :

- Het betreft een binnenlandse levering, ook al is deze in buiten  landse valuta (!);

- Het betreft een zgn. (normale) ABC-transaktie;

- Het betreft een EG-levering èn het OB-nummer van de Debiteur is   onbekend in het systeem.

Nb: Als er "Opdracht tot Export" ter sprake is (er wordt aan een klant geleverd die het produkt zèlf zal exporteren), wordt geen btw in rekening gebracht (ook al wordt "ABC-transaktie") op "Ja"  gezet bij de Verkooporder.

FunktieOmschrijvingDtm.Vl.WyzDtm.L.Wyz
LOSS        Omschrijving (nog) niet bekend    15-04-2008    23-04-2008
Logged
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.152 seconds with 20 queries.