Heart-Profit ERP

Heart-Profit Boards => Heart-Profit ERP Support => Topic started by: Wouter Rijnbende on March 28, 2018, 04:35:19 pm



Title: (4) Scanterminal Wegen / Mengsel Maken (LOTSSTWM)
Post by: Wouter Rijnbende on March 28, 2018, 04:35:19 pm
Medio maart 2018 is het eerder ontwikkelde Scanterminalscherm Mengsel Maken (http://ha1.heartprofit.nl/profit/index.php?topic=28225.0) vervangen door een nieuw scherm 'Wegen / Mengen'.

Het eerder ontwikkelde scherm handelde het maken van een Mengsel af binnen de Activity DOSING ADDITIVE waarbij een Mengsel werd gemaakt uit Vaten naar Mengselkaarten. Het vernieuwde scherm stelt de gebruiker nu ook in staat om te wegen (en een mengsel te maken) voor de Activity DOSING CANS, met als enige verschil dat dáár geen Mengselkaarten worden gebruikt maar het gewogen / gemengde resultaat (stel in een vat) op een Ophaalkaart wordt geboekt. Zodra de goederen "door de deur gaan" worden ze bij Dosing Cans op een Ophaalkaart geboekt; het 'wegen' is ook zo'n "door de deur gaan" moment (althans, zo mag het worden toegepast).

Verder is er funktionaliteit toegevoegd waarmee kan worden aangegeven dat een vat 'leeg' is geraakt tijdens het wegen en is er een mogelijkheid om de inhoud te inventariseren (vat blijkt voller dan het systeem zegt).


Tabblad 1 + 2 Scan Produktieorder-/Raaplijst
Zoals we gewend zijn zijn de eerste twee Tabbladen gereserveerd voor de selektie van de Produktieorder-Raaplijst. Als we op het 1e Tabblad enkel een Produktieorder scannen, dan kan de gebruiker op tabblad #2 zijn Raaplijst scannen; de gebruiker kan ook direkt op het 1e Tabblad de P.O. Raaplijst scannen in welk geval het 2e tabblad wordt overgeslagen. Wegen (en optioneel mengen) is alleen aan de orde binnen de Activities DOSING ADDITIVE en DOSING CANS. Dat zouden dan ook de enige twee soorten Activities behoren te zijn die we op dit 2e Tabblad aantreffen.
(http://www.heartprofit.com/www/transfer/graphics/rnotes/2018/lotsstwm180320a.png)

Zowel bij DOSING ADDITIVE alsmede bij DOSING CANS bepaalt het Recept d.m.v. de PCC's START-MENGSEL en STOP-MENGSEL dat er gemengd moet worden. Als er gemengd moet worden, zal deze Activity (= Raaplijst) op dit scherm zichtbaar zijn.

Als er bij DOSING ADDITIVE NIET gemengd hoeft te worden, zal die Activity (Raaplijst) niet op dit scherm getoond worden; het Scanterminalscherm Afboeken Produktieorder handelt dan af uit welk vat welke hoeveelheid moet worden afgeboekt.

Als er bij DOSING CANS NIET gemengd hoeft te worden, dan kán (maar hoeft niet) het nodig zijn dat er via dit scherm alsnog gewogen moet worden (maar niet gemengd). Immers, als het Recept aangeeft dat we een behoefte hebben aan 65 Kg van een bepaalde grondstof, welke verpakt is in blikken van 17 Kg, dan zullen we langs de weegafdeling moeten om deze hoeveelheid af te wegen (Mengen was niet nodig, immers, het Recept gaf dat niet aan). Als DOSING CANS een behoefte heeft aan 3 volle blikken van 17 Kg  dan is ook 'wegen' niet aan de orde. We kunnen dan direkt 'door de deur' zónder eerst langs de weegafdeling te hoeven gaan.



Tabblad 3 - Aantal Vaten
Hoewel dit scherm in dit voorbeeld niet aan de orde is, leggen we toch alvast in het kort uit waarvoor ze bedoeld is. Verderop volgt nog een tweede voorbeeld waarin duidelijker het nut van dit scherm blijkt.

N.b.: We gaan er vanuit dat als we "mengen" en dus verdunnen, dit mengen gebeurt in een "output vat" of ander groter blik dan het blik waarin de grondstof zich oorspronkelijk bevindt. In deze context spreken we in deze uitleg over "aantal vaten" en wat dus niét vaten met het verdunnende middel zelf betreft (die zouden "input vaten" mogen worden genoemd).

Rubriek 'Aantal Vaten' is ontstaan vanuit de Activity DOSING CANS. In het voorbeeld wat nu wordt uitgelegd hebben we (slechts) 92,4 Kg nodig welke gemengd moet worden. Deze hoeveelheid past met gemak in één vat (van 200 Kg). Maar wat nu als we gróter denken? Zouden we bij DOSING ADDITIVE 1100 Kg nodig hebben, dan halen we simpelweg meerdere vaten op die we vervolgens geheel of gedeeltelijk leegslurpen, maar... ons produkt was "te dik" en moest eerst "verdund" worden. Een ding is zeker: 1100 Kg krijgen we niet in één vat gemengd, en dus zullen we zo'n grote hoeveelheid moeten verdelen over meerdere vaten.
Het Scanterminalscherm vraagt ons hier op voorhand over hoeveel vaten we de grondstoffen willen verdelen, en helpt ons dan verderop de hoeveelheid evenredig te verdelen over dat aantal vaten. Via het Recept kan al worden afgedwongen hoeveel vaten het gunstigst is, maar, de gebruiker mag dit aantal altijd overrulen. 
Verderop meer, met een konkreet voorbeeld.

Nb: Als het Recept aangeeft dat er géén Mengsel gemaakt hoeft te worden, hoeft er (dus) ook niets verdeeld te worden over een aantal vaten, en zal dit Tabblad disabled zijn (en worden overgeslagen).

Nb: Merk ook op dat alle afgewogen hoeveelheden op een Ophaalkaart worden geboekt, en alles wat op de Ophaalkaart staat, de Produktieorder in gaat (alles op een Ophaalkaart is gereserveerd voor een betreffende Produktieorder). Als de gebruiker zijn voorraad over 2 vaten wil verdelen, maar hier geen 2 kaarten voor wil gebruiken, dan zou zoiets technisch mogelijk zijn. De gebruiker vertelt Profit dan gewoon dat alles als "1 vat" gezien moet worden, maar in werkelijkheid heeft hij dan 1 pallet met 2 of 3 vaten erop, en "regelt het verder zelf wel".

Binnen de Activity DOSING ADDITIVE hadden we gesteld dat het maken van een Mengsel alleen aan de orde is als we dusdanig kleine hoeveelheden nodig hebben in onze Produktieorder en (afgedwongen door het Recept) dat zo'n kleine hoeveelheid niet uit het vat gezogen kan worden en het slimmer is om die hoeveelheden vooraf in een "Mengselvat" te gooien met nu een grotere totale hoeveelheid, waarna dat vat in zijn geheel kan worden leeggezogen. De hoeveelheid verdelen over "meerdere vaten" (en daarmee deze funktionaliteit) is bij deze Activity (Dosing Additive) niet aan de orde, maar zou even goed hier ook geďntroduceerd kunnen worden.

Voor het huidige voorbeeld geldt dat onze 92,4 Kg met gemak in één vat gemengd kan worden. Het is niet nodig deze hoeveelheid Vaten te overrulen, we laten deze '1 Vat' staan en gebruiken F1 om verder te gaan.
(http://www.heartprofit.com/www/transfer/graphics/rnotes/2018/lotsstwm180320b.png)



Tabblad 4 - Selekteer Artikel
Het 4e Tabblad toont een overzicht van de Artikelen die gemengd moeten worden. "Gemengd", omdat het Recept dit aangeeft. Als het Recept niet aangeeft dat er gemengd moet worden, dan is de verdere procedure nagenoeg hetzelfde, alleen zullen de schermen niet meer praten over "mengen" maar over "wegen".
(http://www.heartprofit.com/www/transfer/graphics/rnotes/2018/lotsstwm180320c.png)

Ieder te wegen/mengen Artikel wordt uitgedrukt in een blok met een button (en 3 regels informatie).

Kleuren:
De achtergrondkleur van een Artikelblok geeft de mate aan waarin er voldoende voorraad is om het Artikel te kunnen mengen.
Groen: er is voldoende voorraad aanwezig (op de Weeglokatie) om de totaal voor deze order behoeftige hoeveelheid te kunnen mengen
Rood: er is geen voorraad van dit produkt aanwezig (op de Weeglokatie) om te kunnen mengen
Geel: de voorraadhoogte is niet toereikend, maar we kunnen wel een deel alvast gaan mengen

In ons voorbeeld hebben we eerst alle voorraad opgehaald ter aanvulling van de voorraad op de weeglokatie, en dus hebben we nu voldoende om alles te wegen/mengen; beide regels zijn derhalve groen. De beoordeling van dit scherm zal afhankelijk zijn van de situatie. Als we, zoals in ons voorbeeld, slechts 92,4 Kg gaan mengen, zullen we wellicht willen wachten tot al onze voorraad er is alvorens we gaan wegen. Stel echter dat we te maken hebben met het voorbeeld dat we 1100 Kg zouden moeten gaan mengen, en dat willen verdelen over 6 Vaten, dan zouden we kunnen besluiten om alvast het opgehaalde 'iets duns' te gaan verdelen over die 6 vaten nog voordat "het diks" in blikken is opgehaald.
Merk verder op dat voorraad "op" de weeglokatie meer dient te worden gezien als voorraad "bij" de weeglokatie; als we bijvoorbeeld twee pallets met blikken moeten mengen naar een dunnere instantie, dan worden die pallets "bij" de weeglokatie gebracht, en niet zozeer "op" de weeglokatie dan wel er "in" (de ruimte). In de handleiding over het ophalen zelf spreken we dan ook over de WT lokatie als een voorbeeld van lokatie bij de bedoelde weegruimte, en dat bijvoorbeeld WT000 juist daarbuiten kan zijn (enkele palletplaatsen) en WT001, WT002 enz. de "restantlokaties".

Als de kleur van de regels van de order (Raaplijst) waar wij mee bezig zijn geel of rood kleurt, houdt dat in dat er niet voldoende voorraad is op/bij de weeglokatie om te kunnen wegen/mengen. Dit kan impliceren dat het "nog niet opgehaald is", maar de situatie kan ook ontstaan als iemand anders de voorraad die was opgehaald is ingezet voor een andere (belangrijkere) order. Merk in deze op dat het dus mogeijk is en is toegestaan dat opgehaalde voorraad voor een weging c.q. Produktieorder, intussen wordt ingezet voor een andere weging / Produktieorder.

Button:
De button in het blok bevat het Artikelnummer van het (vloeibare) produkt wat gewogen/gemengd moet worden. Door op deze button te clicken geven we aan dat we nu dát produkt willen gaan wegen/mengen.

1e Regel:
Op de 1e regel van een blok staat de omschrijving van het Artikel.

2e Regel:
Links op de regel wordt achter (Rg) aangegeven hoeveel eenheden we van dit produkt nodig hebben voor deze regel.
(Rg) 66,0 geeft aan dat we 66 Kg nodig hebben van Artikel AT312 in deze P.O. Raaplijst.
Nb: Merk op dat deze waarde hier (i.v.m. de beschikbare ruimte) een hoeveelheid is die is afgerond op 1 decimaal. In werkelijkheid zegt ons Recept dat er 65,98 Kg nodig is, doch welke waarde hier als 66,0 Kg (afgerond op 1 decimaal) wordt gepresenteerd. Merk ook op dat bij deze (Dagsegment) Recepten het Recept altijd expliciet op een specifieke grootte is afgestemd, en het daarmee aan 'de Recept makers' (het lab) is om te bepalen wat er wel/niet afgewogen moet worden. Ofwel, als voor ons bepaald is dat er 65,98 Kg in onze order moet, dan is voor ons bepaald dat we 65,98 Kg moeten afwegen, anders was de hoeveelheid in het Recept al wel op 65,9 Kg of 66,0 Kg gesteld. De makers van het Recept bepalen daarmee dus hoe nauwkeurig de produkten moeten worden afgewogen.

Rechts wordt op de 2e regel achter (Tt) de totale behoeftige hoeveelheid getoond van dit produkt van alle orders die als 'Te Rapen' zijn gemarkeerd, en die binnen dezelfde Activity behoeftig zijn.
Merk hierbij op dat DOSING ADDITIVE uit Vaten afboekt die met Vatenkaarten zijn opgehaald, en dat DOSING CANS voorraad afboekt die in het Weegmagazijn ligt. De voor onze DOSING CANS opgehaalde voorraad kan dus hooguit in een DOSING CANS Activity van een andere order worden gebruikt, niet in een DOSING ADDITIVE van een andere order (immers, DOSING ADDITIVE onttrekt haar voorraad niet uit het Weegmagazijn WT).

3e Regel:
Links op de 3e regel wordt middels een 4 cijferig getal aangegeven wat het Produktieorderregelnummer is waarop dit produkt binnen onze order is opgenomen.
"PT" staat voor het Produktiemagazijn waar onze Produktieorder draait (zal draaien). Dit zijn de eerste 2 letters van het Produktiestation (PTS91).

Rechts, achter (V) wordt de voorraadhoogte getoond die aanwezig is om uit te kunnen wegen/mengen.
Bij DOSING CANS zal dit de voorraad zijn in/bij het Weegmagazijn.
Bij DOSING ADDITIVE is dit de voorraad die op Vatenkaarten van het Magazijn PT liggen.



Tabblad 5 - Scan Input / Lokatie van
Het vervolgtrajekt voor wegen/mengen is nu voor alle verdere situaties vergelijkbaar. Feitelijk boeken we (een deel van) de voorraad over van de ene Lokatie naar een andere Lokatie.


Let op : Inderdaad ... vergelijkbaar. Maar voor DOSING ADDITIVE en DOSING CANS is de weg naar het letterlijke wegen toch anders;

DOSING ADDITIVE
Dit gaat dus in principe om vaten die we met behulp van vatenkaarten ophalen. Dit is het trajekt wat de vaten afleggen :
Vaten ophalen voor algemeen gebruik in natte ruimte (max 4 tegelijk) -> Afleggen in "om de hoek" opslag (maar is 100m verderop) -> Wachten tot er moet/kan worden gemengd -> Vaten ophalen om te mengen middels vatenkaarten (max 4 tegelijk) -> Mengen middels stuk voor stuk scannen van de Vatenkaarten.
De crux zit 'm hier in de vatenkaarten (het vet gedrukte) en de bedoelde werking van het "domweg" verplaatsen van de vaten met de vatenkaarten erop. Er wordt dus niets in het systeem overgeboekt (wel verandert de fysieke lokatie).

DOSING CANS
Dit gaat om blikken en eventueel vaten die we middels een Raperkaart ophalen. Dit is het trajekt :
Blikken en vaten ophalen specifiek voor Produktieorder en mengen/afwegen in daarvoor bestemde aparte weegruimte (max per keer zoveel als meegenomen kan worden) -> afleggen per opgehaalde hoeveelheid juist om de hoek bij - of in deze weegruimte -> Wegen/Mengen middels batch voor batch (Charges dus) van te wegen en of te mengen hoeveelheden van input pallet (en vat bij mengen) naar blik (of output vat bij mengen).

Het verschil tussen beide situatie is de feitelijke tweetrapsraket bij Dosing Additivesm terwijl de tweede trap eigenlijk niet zichtbaar wordt in het systeem (geen Voorraadmutatie voor verplaatsing).


Bij DOSING ADDITIVE hebben we voorraad opgehaald met een Vatenkaart en boeken we dit over naar een Mengselkaart.
Bij DOSING CANS hebben we voorraad opgehaald met een Raperkaart, en dit afgelegd op een WT-Lokatie. Bij het wegen wordt dit vervolgens op een Ophaalkaart geboekt.

Omdat het scherm waarop we straks daadwerkelijk gaan wegen al helemaal vol is, en mede t.b.v. de funktionaliteit die verderop aan de orde is om de hoeveelheid te verdelen over meerdere vaten, scannen we éérst de Lokatie van waaraf we onze voorraad boeken, daarna de Lokatie waarnaar er geboekt gaat worden, en daarna wordt om de te boeken hoeveelheid gevraagd.

N.b.: De hierna genoemde WTA20 is een lokatie juist buiten de Weegruimte. We zetten daar tijdelijk grondstoffen neer die we hebben opgehaald om te gaan mengen en/of om uit te wegen. Binnen de weegriumte hebben we bijvoorbeeld Lokaties WT001 t/m WT999. Dit betreft stellingvakken waar we restanten (zoals halfvolle blikken) neerleggen.

In ons voorbeeld hadden we 1 vat RP053 en 4 blikken AT312 opgehaald. Deze zijn allen neergelegd op Lokatie WTA20. We zien deze Lokatie terug in het overzicht welke de (afboekbare) voorraad toont van het geselekteerde Artikel. De RP053 betreft echter nog steeds voorraad die 'in een vat' zit, en ondanks dat we dit bij DOSING CANS niet ophalen met een Vatenkaart, kunnen we dit vat nog wel gewoon scannen op basis van het (unieke) Chargenummer welke (bij Goederen Ontvangst) aan het Vat is toegekend. We kunnen dus de Lokatie WTA20 scannen maar ook het Chargenummer welke op het vat zit.
(http://www.heartprofit.com/www/transfer/graphics/rnotes/2018/lotsstwm180320d.png)
Nb: Merk op dat als we twee vaten zouden hebben opgehaald en hebben afgelegd op WTA20, we een vat moeten scannen o.b.v. het Chargenummer om dit vat uniek te kunnen adresseren (omdat we moeten kunnen aangeven dat het vat wel/niet leeg is).



Tabblad 6 - Scan Output / Lokatie Naar
Let op : Voor dit deel van de uitleg behandelen we alleen het Mengen (wat immer ook Wegen impliceert !). Verderop zien we "alleen Wegen" terug (Wegen zonder Mengen dus).

Als het Voorraaditem is geselekteerd waaruit we willen gaan wegen/mengen, wordt het 6e Tabblad aktief. Hierop geven we aan waar we onze gewogen voorraad op neer gaan leggen.

Bij DOSING ADDITIVE betreft dit een Mengselkaart.
Bij DOSING CANS betreft dit een Ophaalkaart.
Bij Tabblad #5 is uitgelegd waarom we hier vooraf om vragen.

Op het 4e Tabblad hadden we aangegeven dat we de totaal te mengen hoeveelheid wilden verdelen over 1 vat; we hebben hiervoor/daarom één Ophaalkaart nodig. Tabblad #6 toont ons dat er nog geen Ophaalkaarten zijn gescand, en vraagt ons een Ophaalkaart te scannen waarop de goederen die specifiek voor deze P.O. Raaplijst worden afgewogen/gemengd zullen worden neergelegd.
(http://www.heartprofit.com/www/transfer/graphics/rnotes/2018/lotsstwm180320e.png)



Tabblad 7 - Wegen / Mengen
Nu bekend is uit welke partij we willen afboeken (Charge 283C0030105, zie eervorige scherm) en ook is aangegeven dat we dit op Ophaalkaart G6AD1 gaan boeken, wordt het weegscherm aktief.
(http://www.heartprofit.com/www/transfer/graphics/rnotes/2018/lotsstwm180320f.png)

Dit scherm is een stuk complexer als de versie uit het oude Mengsel Maken (http://ha1.heartprofit.nl/profit/index.php?topic=28225.0) scherm, en mede omdat dit scherm er niet duidelijker op wordt als we hierin ook nog een Ophaalkaart/Mengselkaart moeten scannen, doen we dit vooraf. Op die manier kunnen we in dit scherm volstaan met het vermelden van welke lokatie we onze voorraad afboeken, en naar welke Lokatie dit geboekt wordt. Van WTA20 naar (Ophaalkaart) G6AD1:
(http://www.heartprofit.com/www/transfer/graphics/rnotes/2018/lotsstwm180320g4.png)

Allereerst wordt bovenin het scherm het Artikelnummer en de Omschrijving getoond van het produkt welke we gaan wegen:
(http://www.heartprofit.com/www/transfer/graphics/rnotes/2018/lotsstwm180320g6.png)

Middels een Spinnercontrol kunnen we aangeven hoeveel we uit het geselekteerde Voorraaditem gaan afwegen.
In dit voorbeeld is dat 26,390 Kg. Merk op dat in deze de inhoud van de spinner immer de preciese benodigde hoeveelheid bevat (26.390 in it voorbeeld) en dat de verdere teksten op slechts 2 decimalen zijn afgerond omwille van ruimtegeberk (zoals de 26,39 die we zien).
(http://www.heartprofit.com/www/transfer/graphics/rnotes/2018/lotsstwm180320g3.png)

Tussen het Artikelnummer en de Spinnercontrol, vinden we links een blok met de gegevens van het geselekteerde Voorraaditem (zie ook deel van de schermafdruk hieronder). Dit blok slaat dus op de 'input' van onze weegopdracht. In dit geval een Voorraaditem met een inhoud van 200 Kg. In de 2e regel (Afbkn:) wordt de hoeveelheid herhaald die in de Spinnercontrol staat; passen we de waarde van die Spinnercontrol aan, dan wijzigt de hoeveelheid hier automatisch mee. Onder de streep wordt de (verwachtte) Resthoeveelheid getoond. Ofwel, als we 26,39 Kg uit een vat van 200 Kg halen, dan zal er naar verwachting 173,61 Kg in het vat overblijven.
(http://www.heartprofit.com/www/transfer/graphics/rnotes/2018/lotsstwm180320g1.png)

Rechts van het Voorraaditem blok treffen we nog een blok aan (zie weer deel van de schermafdruk hieronder). Deze toont hoeveel eenheden we (per vat) nodig hebben van het geselekteerde produkt, hoeveel we daarvan al hebben geboekt (inclusief de hoeveelheid die we nu aan het boeken zijn) en hoeveel we nog nodig hebben nadat de hoeveelheid die we nu gaan boeken geboekt is. De hoeveelheid onder de streep zal daar uiteindelijk altijd op 0,00 Kg uit moeten komen. In ons voorbeeld hebben we 26,39 Kg nodig. Zoals op het 3e Tabblad aangegeven hebben we niet te maken met meerdere vaten, dus, deze 26,39 Kg is de hoeveelheid die we nu moeten afwegen. We halen dit uit het (gescande) vat van 200 Kg, en als we onze hoeveelheid hebben afgewogen leggen we dat neer op Ophaalkaart G6AD1. Uiteraard zullen we daarvoor eerst moeten regelen dat er ergens een leeg vat hebben klaargezet waarin we deze 26,39 Kg kunnen gooien zodra we dit hebben afgewogen.
(http://www.heartprofit.com/www/transfer/graphics/rnotes/2018/lotsstwm180320g2.png)

Links onderin hebben we dan nog een button 'Leeg'. Hiermee kunnen we aangeven dat het Vat waaruit we aan het tappen zijn leeg is. In ons voorbeeld is dat nog lang niet aan de orde, immers, als input hadden we een vat van 200 Kg en we moeten daar nu ruim 26 Kg uithalen, waarna er nog meer dan voldoende overblijft. Maar, stel dat ons inputvat een hoeveelheid bevatte van 30 Kg, en na het tappen van 20 Kg blijkt dat het vat leeg is (er zat dus administratief wel 30 Kg in, maar in praktijk niet) dan kunnen we een vinkje plaatsen op deze button waarmee we aangeven dat het vat 'leeg' is. De resterende hoeveelheid in dat vat wordt dan als Voorraadverschil weggeboekt.
(http://www.heartprofit.com/www/transfer/graphics/rnotes/2018/lotsstwm180320g5.png)
(http://www.heartprofit.com/www/transfer/graphics/rnotes/2018/lotsstwm180320g7.png)



Tabblad 8 - Restant
Het laatste Tabblad stelt ons i.g.v. een Vat in staat om de resterende hoeveelheid in het Vat te kunnen inventariseren. Met als uitgangspunt dat er inderdaad 200 Kg in het vat zat, en we hier 26,39 Kg uit hebben getapt, zou er nu 173,61 Kg in het vat moeten zitten. Toch zou het kunnen zijn dat onze weegschaal aangeeft dat er slechts 160 Kg in het Vat zit. In zo'n geval staat dit Tabblad ons toe om de inhoud van het restvat ter plekke te inventariseren (door de inhoud te overschrijven).
(http://www.heartprofit.com/www/transfer/graphics/rnotes/2018/lotsstwm180321a.png)
In een rode tekst (afbeelding hierboven) wordt aangegeven dat het vat nu terug moet worden gebracht naar het Magazijn. Er is niet voorzien in de logistieke afhandeling van dit wegbrengen. In de Weegruimte zal in ieder geval niet voldoende ruimte zijn om alle vaten te laten staan; deze zullen na het wegen 'ergens' moeten worden neergezet op een plek waarvan de gebruikers weten 'alles wat hier staat zal terug moeten naar het Magazijn'. De vaten bevatten allen nog hun originele Barkode sticker met EAN-Code en Chargenummer. Op basis van die Barkode kunnen ze met het Scanterminalscherm Verplaatsen worden terugverplaatst naar het grondstoffenmagazijn.
(http://www.heartprofit.com/www/transfer/graphics/rnotes/2018/lotsstvp180321a.png)

Abusievelijk als leeg gemarkeerd?
Als we bij een Vat hebben aangegeven dat deze leeg is, kunnen we toch op het laatste Tabblad nog een hoeveelheid inventariseren. Als het vat leeg is, dan zou hier altijd 0,000 ingevuld moeten worden. Stel dat de gebruiker hier alsnog aangeeft dat er 25 Kg in het vat zit, dan volgt een melding "Vat toch niet leeg?". De melding volgt, omdat het invullen van een resthoeveelheid tegenstrijdig is met het aanvinken van 'Vat is leeg' op het vorige scherm. De melding bevat een tweetal buttons, met expliciet geen "ja" of "nee" (wat moeten we invullen bij een ontkennende vraag?), maar met de keuzes waar het om gaat: "vat is niet leeg" of "vat is leeg". In onderstaand voorbeeld geven we eerst aan dat het vat leeg is, maar daarna vullen we toch een resthoeveelheid in van 25 Kg. Het vat is dus toch niet leeg! De opdracht wijzigt daarna in "Vat moet terug naar het Magazijn".
(http://www.heartprofit.com/www/transfer/graphics/rnotes/2018/lotsstwm180321g.png)

Abusievelijk niet als leeg gemarkeerd?
Op eenzelfde soort wijze kan het ook zijn dat we op het weegscherm niet aangeven dat het vat leeg is, maar vervolgens op het Restantscherm tóch aangeven dat er 0 Kg in het vat zit. Op eenzelfde wijze volgt er nu een melding "Vat alsnog leeg?" met wederom twee buttons waarmee we kunnen aangeven welke situatie van toepassing is: "vat is leeg" of "vat is niet leeg". Als het vat alsnog leeg is, moet het lege vat worden weggebracht naar een container.
(http://www.heartprofit.com/www/transfer/graphics/rnotes/2018/lotsstwm180321h.png)




Situatie bij blikken


Update 11 oktober 2018 :
De hierna beschreven procedure gaat uit van (let op) het storten van blikken in een groter vat. Gemengd met een dunnere vloeistof wordt er in principe niet (maar kan wel). Echter, juist omdat er niet wordt gemengd met een dunnere vloeistof, wordt uitgelokt dat we de dikkere -in dit geval pasta- *niet* in een groter vat storten; dit zou zinloos zijn. Zonder verdere expliciete handleiding en schermafdrukken die e.e.a. tonen, is het dan ook zo dat het beschreven boeken in het vat net zo goed mag worden gelezen als boeken op een Ophaalkaart. Immers, dit is feitelijk wat ook gebeurt bij het boeken in een vat en de Ophaalkaart die daarbij hoort; er is gewoonweg geen verschil.
Overigens is het hopelijk wel duidelijk dat deze procedure eindigt met het afwegen uit een blik (wat al dan niet al als restant op genoemde WTnnn lokatie staat) en dat dit afwegen in een ander blik (lees gemakshalve : vat(je)) moet gebeuren, welk ander leeg blik extra is maar toch overeenkomt met het beschreven vat. Hooguit wordt de rest (van de 3 17Kg blikken) er niet bij gestort.


De procedure voor blikken is op sommige plekken iets anders dan bij vaten. Op het 4e Tabblad selekteren we (net als bij het Vat) welk produkt we willen gaan wegen/mengen, Tab #5 en #6 zijn hetzelfde (scannen de Lokatie Van en de Lokatie Naar), maar het weegscherm ziet er iets anders uit:
(http://www.heartprofit.com/www/transfer/graphics/rnotes/2018/lotsstwm180321b.png)
De benodigde 65,98 Kg (zie veld 'Norm:) wordt gedekt uit blikken van 17 Kg. Het scherm laat de gebruiker nu eerst 3 volle blikken van WTA20 afboeken. De gebruiker gooit de inhoud van deze blikken in zijn vat (waar in dit geval de RP053 al in zit). Hiervan hoeft verder niets gewogen te worden; we gaan ervanuit dat er 17 Kg in 17 Kg blikken zit. In het rechterblok zien we dat we met deze 3 blikken 3x17=51 Kg gedekt hebben van de benodigde 65,98 Kg en dat er daarna nog een restbehoefte overblijft van 14,98 Kg.
Links zien we dat er 68 Kg (4 x 17 Kg) op onze WTA20 lokatie ligt, en dat na het afboeken van onze 3 blikken er nog 17 Kg overblijft.

Nadat we bovenstaande 3 blikken hebben gemengd, zal de resterende behoefte van 14,98 Kg nog uit een blik moeten worden afgewogen.
(http://www.heartprofit.com/www/transfer/graphics/rnotes/2018/lotsstwm180321c.png)

Als we bovenstaande hoeveelheid hebben verwerkt, blijft er nog 2 Kg achter in het blik. Halfvolle blikken blijven achter op de Weeglokatie en worden daar in een schap gezet (die weer een scanbare Lokatie barkode bevat). Deze schappen zijn in ons voorbeeld ingericht met Lokatie's WT001 t/m WT999. Het 'Restant' Tabblad wordt aktief en de gebruiker zal nu de Lokatiekaart moeten scannen van het schap waar ze het restblik heeft neergezet.  De hoeveelheid van 2 Kg is nu bekend voor een eventuele volgende order die dit produkt nodig heeft.
(http://www.heartprofit.com/www/transfer/graphics/rnotes/2018/lotsstwm180321d.png)

De resthoeveelheid in een blik gaan we niet inventariseren; inventariseren doen we alleen bij Vaten.
Wel hebben we de mogelijkheid geďntroduceerd om ook bij het gebruiken van een (rest-) blik aan te kunnen geven dat het blik voortijdig leeg bleek te zijn. Net als bij ons vat plaatsen we dan een vinkje op het weegscherm. Op het 'Restant' scherm is de verwachtte resthoeveelheid zichtbaar; deze hoeveelheid zal worden afgeboekt (we geven immers aan dat het blik leeg is). Lege vaten en lege blikken moeten worden weggebracht naar een container.
(http://www.heartprofit.com/www/transfer/graphics/rnotes/2018/lotsstwm180321e.png)



Klaar
Als we klaar zijn met wegen/mengen, keren we terug in het overzicht met de Raaplijsten, alwaar het duimpje omhoog gaat ten teken dat we klaar zijn.
(http://www.heartprofit.com/www/transfer/graphics/rnotes/2018/lotsstwm180321f.png)



Wegen zonder Mengen
In bovenstaand voorbeeld bevatte ons Recept een indeling:

DOSING CANS
Start-Mengsel
-- RP053
-- AT312
Stop-Mengsel

Dat er een Mengsel gemaakt moet worden, wordt aangegeven door het Recept. Dit Recept zou er in theorie dus ook uit kunnen zien als:

DOSING CANS
-- RP053
-- AT312

Dus, kwa produkten hetzelfde, maar nu zónder mengsel.

Kwa afhandeling van de schermen komt het eigenlijk op hetzelfde neer. We zullen nog steeds een vat RP053 moeten ophalen en 4 blikken AT312. Er moet nog steeds gewogen worden, maar, om e.o.a. reden geeft het Recept nu aan dat er niet gemengd mag worden. Nog steeds moeten de afgewogen grondstoffen naar een Ophaalkaart, en op een Ophaalkaart mogen meerdere grondstoffen liggen. Dus, zowel de RP053 als de AT312 moeten we afwegen, en komen op dezelfde Ophaalkaart te liggen (zoals dit ook in het Mengsel voorbeeld gebeurde). De gebruiker zal de afgewogen hoeveelheden toch "ergens" moeten laten, want de vloeistoffen kunnen niet "los" op de pallet komen te liggen. Toch heeft de Recept maker aangegeven dat er niet gemengd mag worden. De menger zal moeten konkluderen dat ze 2 lege drums/vaten moet pakken, en de RP053 en AT312 ieder in een eigen verpakking op de pallet (Ophaalkaart) legt.
Het enige wat nu anders is aan het scherm, is dat er nu niet 'te mengen eenheden' staat, maar 'te wegen eenheden' (er mag immers niet gemengd worden).
(http://www.heartprofit.com/www/transfer/graphics/rnotes/2018/lotsstwm180321i.png)

Bovenstaand is dan w.s. enkel een theoretische situatie, tenzij er toch echt voorbeelden te verzinnen zijn waarbij er wel meerdere produkten moeten worden gewogen en deze expliciet niet bij elkaar in een vat gegooid mogen worden. Het is voor de hand liggender dat het ontbreken van Start-/Stop Mengsel aan de orde is als we bijv. met slechts één produkt te maken hebben; alleen de AT312. Er is dan geen sprake van een mengsel omdat er niets te mengen valt. In die situatie zouden we 3 volle blikken van 17 Kg op onze Ophaalkaart boeken, en 1x 14,98 Kg afwegen uit he 4e blik, en die daarna ook op onze kaart boeken.



Voorbeeld met meerdere Vaten
In het begin van dit topic is al even aangehaald dat als we in grotere hoeveelheden denken, de te wegen/mengen hoeveelheid niet in één vat zal kunnen worden gemengd. Onderstaand een nieuw voorbeeld, waarbij we nog steeds de Artikelen RP053 en AT312 nodig hebben, maar nu in veel grotere hoeveelheden: 300 Kg RP053 en 800 Kg AT312.
(http://www.heartprofit.com/www/transfer/graphics/rnotes/2018/lotsstwm180321j.png)

Het wegen/mengen scherm gaat nu helpen bij het verdelen van deze hoeveelheden over de meerdere vaten.

Zie onderstaande Afbeelding 1
Hier zien we de Activity DOSING CANS / MENGSEL met een totale hoeveelheid van 1100 Kg.

Zie onderstaande Afbeelding 2
Het scherm toont dat we in totaal 1100 Kg moeten mengen. Het Recept (welke in Excel wordt opgemaakt) kan nu afdwingen dat dit mengsel over 6 vaten verdeeld moet worden. In kolom "I" (dezelfde kolom als die bij een Dositainer de kleurkode van die Dositainer bevat) kunnen we op de regel 'Start-Mengsel' een cijfer invullen welke representatief is voor het aantal benodigde vaten. Indien het Recept dit niet afdwingt, is de default hoeveelheid 1. Het is altijd aan de gebruiker om dit aantal al dan niet te overrulen.
In dit voorbeeld laten we de 6 Vaten staan; het scherm toont ons dat als we de 1100 Kg gaan verdelen over 6 vaten, dit impliceert dat ieder vat gemiddeld 183,3 Kg zal gaan bevatten.
(http://www.heartprofit.com/www/transfer/graphics/rnotes/2018/CHIMRTEX180328a.png)

Zie onderstaande Afbeelding 3
Dan moeten we weer selekteren welk Artikel we willen gaan wegen/mengen. Als we kijken naar het produkt RP053 dan zien we bij de (Rg) waarde dat deze regel 300 Kg RP053 behoeft. De (Pk) waarde vertelt ons nu dat dit 50 Kg "per kaart" is (immers 300 Kg verdeeld over 6 vaten = 50 Kg per vat). Merk op dat vanaf dit scherm, in de header van het scherm een grote "6" wordt getoond, welke de waarde bevat van het op Tabblad #3 opgegeven aantal Vaten.

Zie onderstaande Afbeelding 4
We scannen een van de opgehaalde vaten.

(http://www.heartprofit.com/www/transfer/graphics/rnotes/2018/lotsstwm180321m1.png)


Zie onderstaande Afbeelding 1
En scannen onze 1e Ophaalkaart: G6AD8.

Zie onderstaande Afbeelding 2
Omdat dat we in totaal 300 Kg moeten gaan afwegen, zullen we "per vat" 50 Kg moeten boeken. De norm hoeveelheid is derhalve 50 Kg.

Zie onderstaande Afbeelding 3
Als we onze 50 Kg hebben afgevuld in het 1e vat, dan zullen we een volgende Ophaalkaart moeten scannen voor het 2e vat: G6AB3.

Zie onderstaande Afbeelding 4
In het vat waaruit we aan het boeken zijn (de gescande Charge 283F0020102) zit nog maar 20 Kg, en dus kunnen we dit 2e vat slechts voor een deel vullen. Na het boeken van deze 20 Kg zullen we een nieuw vat moeten aanbreken waaruit we gaan wegen.

(http://www.heartprofit.com/www/transfer/graphics/rnotes/2018/lotsstwm180321m2.png)


Zie onderstaande Afbeelding 1
Op het scherm waarop we de Ophaalkaart scannen, zien we nu welke 2 Ophaalkaarten er al in gebruik zijn. Deze worden nu genummerd 1/6 t/m 6/6. Per Ophaalkaart toont het scherm ons hoeveel er al op die kaart geboekt is, ofwel, stel dat wij niet meer weten hoeveel we in welk vat hadden gegooid, of een collega neemt ons werk over, dat zal het scherm altijd tonen dat in het vat met Ophaalkaart G6AB3 nog maar 20,0 Kg is afgevuld; "daar moet/mag dus nog wat bij".

Zie onderstaande Afbeelding 2
Hier zien we dat het scherm voorstelt om nog 30 Kg af te wegen in het vat waar al 20 Kg in geboekt was. Links zien we dat het nieuw gescande vat een inhoud heeft van 200 Kg en dat we daar 30 Kg uit gaan halen. Rechts "de norm" van 50 Kg per vat, en de reeds geboekte hoeveelheid, welke inklusief de hoeveelheid is die we nu aan het boeken zijn: 20 Kg was al gedaan, 30 Kg doen we nu, tezamen 50 Kg.

Zie onderstaande Afbeelding 3
Naar mate er meerdere Ophaalkaarten gevuld zijn, wordt het lijstje met gescande Ophaalkaarten groter. Meer dan de opgegeven 6 kaarten mogen we niet scannen! Immers, merk op dat we halverwege zouden willen bepalen dat we meer vaten nodig hebben, we voorraad tekort zullen komen om dit nog evenredig te kunnen verdelen. Of anders geformuleerd: er zal te weinig "iets duns" zijn om in een eventueel gewenst 7e vat te stoppen om het "diks" te kunnen verdunnen.
In dit scherm is nu ook zichtbaar dat we in het ene vat meer hebben dan in een ander vat; het ene vat bevat 47 Kg, en volgende 50 Kg of 52 Kg.

Zie onderstaande Afbeelding 4
Op dit scherm zien we nu dat de norm gewijzigd is. We hebben nu 199 Kg gewogen en verdeeld over de 4 vaten (zie vorige afbeelding) en daaruit volgt dat we nu nog 101 Kg moeten afwegen. Hiervoor hebben we nog 2 vaten te gaan, dus de norm wordt nu 50,5 Kg per vat.

(http://www.heartprofit.com/www/transfer/graphics/rnotes/2018/lotsstwm180321m3.png)


De Ophaalkaarten die we in in gebruik hebben voor deze Activity blijven dezelfde als we met ons 2e produkt aan de slag gaan. Dus, als we nu de AT312 selekteren om te gaan wegen/mengen, toont het scherm ons de kaarten (die al bepaald zijn bij het wegen/mengen van "iets duns") en geeft per kaart (dus per vat) aan of ons produkt er al in is gemengd, en in welke hoeveelheid. Wederom, als iemand ons werk moet overnemen, is meteen duidelijk welke vaten we al gehad hebben, en welke nog niet.
(http://www.heartprofit.com/www/transfer/graphics/rnotes/2018/lotsstwm180321n.png)