Heart-Profit ERP

Heart-Profit Boards => Heart-Profit Releasenotes => Topic started by: Heart Informatisering B.V. on May 07, 2014, 01:20:13 pm



Title: Meerdere Debiteuren met zelfde Incassomachtiging toestaan
Post by: Heart Informatisering B.V. on May 07, 2014, 01:20:13 pm
Binnen de nieuwe SEPA regels geldt dat Incassomachtigingen formeel geregistreerd moeten worden (in ieder geval bij zakelijke incasso).

Om technische redenen heeft een klant de afdelingen van een Relatie onder meerdere Identifikaties in Profit opgenomen, dit, omdat iedere afdeling haar eigen Assortiment heeft, haar eigen levermomenten etc.

In werkelijkheid betreft het hier één Relatie met één bankrekeningnummer van waaraf geïncasseerd kan worden. We zouden dan ook met één Incasso machtiging moeten kunnen volstaan.

In dit voorbeeld...

De wens is dan ook om Incassomachtingen niet op Debiteurniveau te registreren, maar op niveau van Bankrekeningnummer.

Toch kan dat laatste niet zomaar. Een incassomachtiging dient nl. formeel te beschrijven wat er wel/niet geïncasseerd mag worden (zeker als je er bij zakelijke incasso rekening mee houdt dat de bedragen niet gestorneerd kunnen worden). Als één persoon eigenaar is van een 5 tal restaurants, zou ze voor ieder restaurant een separate incasso opdracht kunnen willen afgeven. Met dat de Incassomachtiging nu op Debiteur niveau vastligt, werkt dat standaard zo.

Maar wat nu als de eigenaar een machtiging afgeeft voor alle 5 restaurants tegelijk ?

De oplossing is in principe eenvoudig: de 5 afzonderlijke Debiteuren zouden kunnen worden ingericht met een "Faktuur moet naar Debiteur" waarna alle orders uniek worden gemaakt naar de "Afleverdebiteur", maar alle fakturen worden aan dezelfde Faktuurdebiteur gestuurd, en dus kunnen we als vanzelf volstaan met één Incassomachtiging. We kunnen het dus inrichten zoals we willen.

Toch verkiest de aanvrager van dit maatwerk ervoor om ook in het grootboek verschillende debiteuren terug te vinden, en niet via een Faktuurdebiteur te werken. Onder het motto 'de bank verwerkt het toch wel als ze meerdere Debiteuren tegenkomt met dezelfde machtiging' is het nu mogelijk gemaakt om een Incassomachtiging bij meerdere Debiteuren te kunnen opnemen.

Hiertoe is m.i.v. deze Releasenote het mogelijk gemaakt om alsnog een Incassomachtiging bij een Debiteur in te kunnen vullen, die al in gebruik is bij een andere Debiteur. In plaats van een blokkade volgt er nu per Debiteur (met dezelfde machtiging) een waarschuwing, met een Enter is Door, en Esc__ is Terug mogelijkheid. Het is aan de gebruiker om te beoordelen of de in de melding getoonde Relatie-id bij de Debiteur hoort die gewijzigd wordt, of dat het écht een andere is.

Omdat Profit verder niets kontroleert inzake de machtiging, kunnen we dit relatief eenvoudig aansturen zoals gewenst; maar of de bank het ook daadwerkelijk accepteert is maar de vraag !

Zo zou het kunnen zijn dat de bank niet meerdere malen dezelfde Incassomachtiging in één betalingsfile accepteert, en ook de SEPA Incassofile zodanig moet worden aangepast opdat deze één totaalbedrag incasseert per machtiging.

Ook kan het dan zo zijn dat het probleem naar het Afletteren van de Ontvangsten wordt verlegd, immers als e.e.a. als één groot bedrag geïncasseerd moet worden, zal het ook als zodanig worden bijgeschreven, en geldt dat de ontvangst op Fakturen van meerdere Debiteuren moeten worden afgeletterd. Mogelijk rollen we hiermee van de ene ellende in de volgende, mogelijk ook niet.

Advies is dan ook overigens om deze funktionaliteit niet te gebruiken, misschien totdat met een separate reply op deze post is gereageerd dat dit ook daadwerkelijk werkt.

De formele oplossing is door de 5 Debiteuren naar dezelfde Faktuurdebiteur te laten verwijzen, om vervolgens maar 1 Debiteur te faktureren, en aan die Faktuurdebiteur één machtiging te koppelen.

Nb: Merk op dat de aanpassing nog iets veder gaat:

Met dat we nu een Incassomachtiging redundant gaan registreren, geldt dat de overige gegevens van de Incassomachting separaat gekontroleerd moeten worden. Zo geven we nl. ook aan op welke datum de Incassomachtiging ondertekend is (omdat dit bij de incassoopdracht vermeld moet worden), en, deze datum dient natuurlijk bij alle Debiteuren op dezelfde waarde te zijn ingesteld.

Ook registratie als 'is de machtiging al gebruikt' zal nu bij meerdere Debiteuren op dezelfde waarde moeten komen te staan.

FunktieOmschrijvingDtm.Vl.WyzDtm.L.Wyz
ADFPDEOP    Omschrijving (nog) niet bekend    12-12-2013    07-05-2014
ADPRDEAI    Automatische Incasso    07-05-2014    07-05-2014